Šaráda na radnici ve Velkém Meziříčí, zastupitelé si zrušili zasedání

  14:36
Rekordně rychlé bylo poslední zasedání městského zastupitelstva ve Velkém Meziříčí. Ani ne za deset minut bylo po všem. I když v něm tentokrát nebyly žádné kontroverzní body, nepodařilo se schválit program schůze. Starosta města se za to obyvatelům omluvil. Za vším vidí šarádu, za kterou se stydí.

Zasedání městského zastupitelstva ve Velkém Meziříčí (25. 2. 2020) | foto: Jana Nedělková, MF DNES

„Pouze jedenáct koaličních zastupitelů z celkových třiadvaceti schválilo program jednání. Vzhledem k tomu, že ke schválení je třeba souhlas nadpoloviční většiny všech zastupitelů, starosta města zasedání ukončil,“ konstatovala mluvčí radnice Michaela Hudková.

Právě poslední jednání ukázalo, jak křehké je nyní téměř rovnoměrné rozložení sil ve vedení města. Vládnoucí koalici chyběl jediný hlas. Uskupení tvoří ANO, Společně VM, To pravé Meziříčí (TPM) a jeden zastupitel z Meziříčského fóra (MF) - Tomáš Rapušák. A ze zdravotních důvodů byl z pondělního jednání omluven právě koaliční Tomáš Rapušák a pozdější příchod ohlásil ještě Petr Juda (TPM), jenž se zhruba čtvrt hodiny zpozdil při cestě po dálnici.

Členové opozice, která sestává z představitelů ČSSD, lidovců a zbytku Meziříčského fóra, se při schvalování programu jednání následně buď zdrželi hlasování, nehlasovali, nebo byli proti. Tři opoziční zastupitelé vůbec nepřišli - omluvili se či nahlásili pozdější příchod.

„Mohl jsem zahájení zastupitelstva nějak zdržovat a čekat, až Petr Juda dorazí, ale nechtěl jsem hrát takovouto hru. Bohužel se to vymstilo. Opozice situace využila a už z principu program jednání neodhlasovala. Takové jednání ale nikomu neprospívá,“ okomentoval meziříčský starosta Alexandros Kaminaras, který je v čele města od únorového převratu na radnici.

Doplatí na to lidé, říká starosta

Na programu zasedání přitom paradoxně nebyl žádný ožehavý bod, vesměs se jednalo o převody či prodeje pozemků, rozpočtová opatření nebo schvalování grantových programů.

„Doplatí na to tedy bohužel hlavně lidé, kteří na vyřízení těchto záležitostí čekají,“ podotkl Kaminaras.

V oficiálním prohlášení se obyvatelům města omluvil, že musí být svědky takovýchto scén.

„Přeji Velkému Meziříčí, aby mělo v budoucnu zastupitelstvo schopné, většinové a rozumné. Šaráda, která brzdí rozvoj města, je divadlem, za něž se stydím,“ uvedl starosta.

K průběhu zasedání se vyjádřila rovněž opozice. Té vadí údajné bezprecedentní vystupování a jednání koalice, změny termínů konání zastupitelstva i zařazování bodů jednání, s nimiž se neztotožňují.

„Současná opozice je připravena na spolupráci při řízení našeho města. Nejsme však prakticky téměř o ničem informováni, natož tázáni na naše názory. Naopak, postupně je omezován či přímo likvidován náš koaliční program,“ uvedli opoziční zastupitelé ve svém společném prohlášení.

Opozice ostře odsoudila konání víkendových hodů

V něm také velmi razantně odsoudili konání Velkomeziříčských hodů, jež se mají odehrát 12. září na Náměstí pod taktovkou městské organizace Jupiter club a město jejich konání podle opozice podporuje.

„Tato podpora přichází v době, kdy jsou podobné akce s nesrovnatelně delší tradicí rušeny právě z důvodů vysokého rizika nákazy návštěvníků. Máme jasno v tom, že při schvalování těchto akcí vedení našeho města musí dnes i v budoucnosti upřednostnit ochranu veřejného zdraví před komercí, propagací, byznysem a zábavou,“ míní desítka členů opozice.

Mnozí obyvatelé se ale pozastavují nad tím, že někteří signatáři se sami hromadným akcím nevyhýbají. Na sociálních sítích je zmiňována například jejich účast na fotbalových utkáních. Uplynulý víkend se také konaly ve městě hojně navštěvované historické slavnosti, kde celou sobotu strávila i opoziční zastupitelka Marie Ripperová (KDU-ČSL). Podle svých slov však na akci být musela jakožto zaměstnanec muzea, které slavnosti pořádalo.

„Nadšená jsem z toho samozřejmě nebyla, ale jednalo se o dlouho chystanou událost a navíc o víkendu ještě epidemiologická situace nebyla tak špatná - zhoršuje se to každým dnem. Jako občan bych tam ale nepřišla,“ reagovala Ripperová.

Podle starosty Kaminarase není důvod Velkomeziříčské hody nepodpořit.

„Pokud organizátor dodrží všechna platná hygienická opatření a bude se držet vládních nařízení, nevidím v tom problém. Je jedině dobře, že jsou mezi námi aktivní lidé a díky nim se konají akce, které oživí centrum města. A ostatně je na každém člověku, zda uzná za vhodné se za současné epidemiologické situace hodů zúčastnit,“ dodal starosta.

Napjaté vztahy na radnici panují už několik let

Další jednání zastupitelstva se uskuteční 22. září od patnácti hodin ve velkém sále Jupiter clubu. Program je totožný s tím, jenž na posledním zasedání nebyl schválen.

Napjaté vztahy ve vedení města se v Meziříčí táhnou již několik let. Po komunálních volbách v roce 2014 měla koalice patnáct zastupitelů z třiadvaceti. Jenže pět koaličních členů tehdy přešlo postupně k opozici. Ta se následně v tichosti domluvila a v roce 2017 odvolala pět členů rady, načež rezignoval i tehdejší starosta Radovan Necid (TPM). V čele města jej vystřídal Josef Komínek (ČSSD).

Obdobný puč se na radnici odehrál i letos v únoru. Kvůli nespokojenosti s prací vedení města vznikla stávající koalice a došlo ke kompletní obměně rady. V čele Meziříčí se ocitl pak současný starosta Alexandros Kaminaras (Společně VM).