Hlavní obsah

Strachová je novou předsedkyní Českého klubu fair play

Praha

Mistryně světa ve slalomu Šárka Strachová je novou předsedkyní Českého klubu fair play. V čele organizace spadající pod Český olympijský výbor vystřídala po 14 letech běžkyni na lyžích Květu Peckovou-Jeriovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šárka Strachová s cenou Věry Čáslavské.

Článek

"Klub fair play je v krásných zralých letech. Jsem plná energie, nápadů a necítím se příliš unaveně, ale přišlo mi rozumné předat funkci dál," řekla Pecková, která se stala čestnou předsedkyní klubu, na dnešním předávání cen fair play v Praze.

Slalomářka Strachová se nad přijetím role předsedkyně zamýšlela a nakonec souhlasila. "Asi bych nevzala jinou funkci, ale tohle mi přijde post s větším přesahem," řekla ČTK bronzová olympijská medailistka z Vancouveru 2010 a dodala: "Výzvy v životě mám ráda, takže se těším. Pro mě to je výzva ve vícero směrech. Přebírám to po Květě, která je pro mě osobností, velkou inspirací a precizním člověkem."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalá mistryně světa a bronzová olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová .

Ve své kariéře se Strachová na svahu nesetkala s nefér chováním a podváděním. "Měla jsem štěstí, že jsem dělala sjezdové lyžování. Je to čistý sport, v kterém se zásady fair play přirozeně dodržují. Soupeřky jsme s ostatními byly jen minutu až dvě během jízdy, jinak panovala úžasná atmosféra," vzpomínala.

Chování fair play není podle čtyřnásobné medailistky z MS a vítězky dvou slalomů Světového poháru o činech, ale o životní filozofii. "O přístupu k životu. Nedokázala bych si představit, že bych někde podváděla. Musela bych se zpovídat sama sobě a moje svědomí by to nedalo," pronesla Strachová, matka dvouapůlleté dcery Emy a zakladatelka kliniky celostní terapie a sportu v Praze.

Český klub fair play vznikl před 45 lety a Strachová je čtvrtou předsedkyní. Před Peckovou klub vedli Jiří Pelikán a Miroslav Doležal.

Reklama