10. 9. 2020

Televizní tvůrci: Jed Mercurio

Televizní tvůrci: Jed Mercurio

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek o jednom z nejoceňovanějších tvůrců současnosti, který poslední dobou dobyl stanici BBC hity jako Line of Duty nebo Bodyguard. Podíváme se podrobněji na kariéru Jeda Mercuria.

Jed Mercurio je britský scénárista, producent a režisér. Jeho občanské jméno je Gerald Gary Mercurio a narodil se v roce 1966 ve Velké Británii, konkrétně v Nelsonu, Lancashire, následně ale vyrůstal v Cannocku, který se nachází ve Staffordshire. Jeho rodiče jsou italští imigranti a jeho otec pracoval jako dělník v uhelném dole.

Sám Jed se dostal na University of Birmingham, kde studoval zdravotní školu. Během třetího ročníku studií získal potřebný trénink a působil jako pilot pro zdravotnickou jednotku britské Royal Air Force. Zde působil až do roku 1992, kdy se rozhodl jednotku opustit. Začal svou nemocniční praxi, během které odpověděl na inzerát British Medical Journal a i přesto, že neměl žádné výrazné zkušenosti se psaním scénářů, začal připravovat nemocniční drama pro BBC.

Cardiac Arrest

Stanice BBC
Vysíláno 1994–1996
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál Cardiac Arrest se představil na televizních obrazovkách v roce 1994 a dočkal se tří sérií, které mají celkem 27 epizod. A Jed Mercurio ho napsal pod pseudonymem John MacUre. V době vysílání seriálu stále působil jako lékař.

V hlavní roli Dr. Andrewa Collina se představil Andrew Lancel a s ním se v seriálu objevila například Helen Baxendale nebo Ace Bhatti. Seriál vyvolal kontroverzi svým cynickým zobrazením doktorů, sester a britského zdravotního systému NHS. I přesto se však seriál považuje za nejrealističtější zobrazení britského nemocničního prostředí všech dob.

The Grimleys

Stanice ITV
Vysíláno 1999–2001
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1998 vytvořil minisérii s názvem Invasion: Earth, kde tým vědců a zástupců armády zjistí, že nepřátelská mimozemská rasa má v plánu změnit Zemi na hostitelskou farmu. A v roce 1999 se vrhl na úplně jiný žánr, když vytvořil seriál The Grimleys.

Děj seriálu je zasazen do 70. let 20. století a vypráví o jedné anglické škole, jejích žácích a profesorech. Zvláště se zaměřuje na Gordona Grimleyho, školáka, který je zamilovaný do své profesorky. Ta ale miluje někoho jiného a tak Gordonovi nezbývá nic jiného než vést se svým rivalem, profesorem Dougem Digbym, nelítostný boj.

Bodies

Stanice BBC
Vysíláno 2004–2006
Hodnocení na SerialZone.cz

Rob Lake začíná pracovat pod zavedeným gynekologem Rogerem Hurleyem, o kterém se domnívá, že je přívětivý doktor, pro kterého bude radost pracovat. Nic však není tak jak se na první pohled zdá a Rob si brzy začne vyvíjet vážně pochybnosti o svém nadřízeném a jeho metodách.

Tento seriál je založen na knize, kterou Mercurio sám napsal. Dokázal příběh tak kromě knižního úspěchu přetavit i v televizní. Novinové deníky jako The Times označily Bodies za „seriál desetiletí“, The Guardian zašel ještě o krok dále, když ho označil za „nejlepší TV drama všech dob“. A tento úspěch potvrdily i nominace na prestižní ceny jako BAFTA či Royal Television Society. V hlavní roli se představil Max Beesley a jeho nadřízeného si zahrál Patrick Baladi.

Strike Back (Protiúder)

Stanice Sky One
Vysíláno 2010
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2010 se pak podílel na tvorbě seriálu Strike Back, jehož ústředními postavami jsou bývalý seržant jednotek SAS, John Porter (Richard Armitage), a Hugh Collinson (Andrew Lincoln), který je důstojníkem britské rozvědky MI6.

Oba se zúčastnili invaze do Iráku v roce 2003, při které byli zabiti dva jejich kolegové. Celý příběh se odehrává v průběhu sedmi let a divák sleduje tři základní dějové linie. První se soustředí na případ novinářky Katie Dartmouthové (Orla Brady), která byla unesena nedaleko Basry. Úkolem Portera je její vysvobození. Další se odehrává v Zimbabwe, kde se místní režim pokusil nařknout Brity z přípravy atentátu na úřadujícího diktátorského prezidenta Roberta Mugabeho. Porter se dostává do stejného vězení jako domnělý atentátník a jeho úkolem je mu pomoci s útěkem. Poslední příběh se odehrává v Afghánistánu a Pákistánu, kde se pohybuje počítačový hacker, který je zodpovědný za smrt několika členů amerických jednotek v provincii Hílmand…

Mercurio napsal čtyři ze šesti původních epizod (Příběhy z Íráku a Zimbabwe). BBC ho původně plánovala pouze jako minisérii, ale později bylo oznámeno, že se bude natáčet druhá řada a na seriálu se bude podílet i stanice Cinemax. Tou dobou už však nemá Mercurio s projektem nic společného a dál se ho neúčastní.

Line of Duty

Stanice BBC
Vysíláno 2012-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Britské drama od stanice BBC se zaměřuje na svět policejní korupce. Protikorupční jednotka přezdívaná AC-12 pod vedením Teda Hastingse se zaměřuje na boj proti korupci ve vlastních řadách. K jednotce se nově připojuje seržant Steve Arnott, který odmítne ve své jednotce zakrýt nepovedenou razii a kolegové ho za to odsoudí. To z něj však dělá ideálního kandidáta pro práci v protikorupční jednotce a jeho novou partnerkou se stává motivovaná Kate Fleming.

Do hlavních rolí byla obsazena trojice Martin Compston, Vicky McClure a Adrian Dunbar. A tímto seriálem se podařilo Mercuriovi vytvořit opravdu velký hit, protože Line of Duty za každou sérii sbírá množství britských televizních cen a nominací a momentálně patří mezi nejočekávanější krimi projekty, které BBC produkuje. V současné době se pracuje na natáčení šesté řady, které však výrazně komplikuje koronavirus, takže si diváci zatím mají možnost užít jen 29 epizod rozdělených do pěti řad.

Critical

Stanice Sky One
Vysíláno 2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Během roku 2015, mezi druhou a třetí řadou seriálu Line of Duty, si našel čas na vytvoření nového lékařského dramatu. Hlavní roli získal Lennie James a stanice Sky One tak dostala k dispozici drama s názvem Critical. I přes pozitivní přijetí kritiky však bylo natočeno pouze 13 epizod a seriál už se s druhou řadou nevrátil.

Jeden příběh, jedno místo, jedna hodina. Lékařské drama odehrávající se v reálném čase diváky bere na vzrušující jízdu, kdy se počítá každá vteřina v nejvíce život ohrožující hodině pacientovy léčby. Tým lékařů v Centru vážných traumat léčí ty nejvíce nemocné nebo vážně zraněné. Každá epizoda se zaměří na nový a odlišný případ, který je vyprávěn se vzrušující intenzitou. Zda pacient přežije, či zemře, závisí na rozhodnutích lékařů a procedurách. Dokáže tento různorodý tým lékařských profesionálů spojit síly a postavit se výzvě? Seriál o tom, jak mají lékaři v rukou lidské životy, ovšem neustále je dohání strach z toho, že jim tyto životy můžou kdykoliv proklouznout mezi prsty.

Bodyguard

Stanice BBC
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Na rok 2018 si pak připravil pro BBC další divácký hit, když se na obrazovkách představil seriál Bodyguard. Ten během svého vysílání získal největší sledovanost mezi novými dramaty v moderní době stanice. V hlavní roli se představil Richard Madden, který měl za úkol chránit Keeley Hawes. Obrovská sledovanost samozřejmě vedla k požadavku, aby se pracovalo na druhé řadě. Zatím však není známo nic bližšího.

Britský thriller vypráví fiktivní příběh Davida Budda, válečného veterána a hrdiny, který v současné době pracuje pro vládní bezpečnostní agenturu. Do pěkné šlamastiky se dostane, když je mu udělen úkol chránit ministryni vnitra – Julii Montague, jejíž politika jde proti všemu, v co David věří. Je pro ni David jako osobní strážce tou největší hrozbou?

Pár zajímavostí na závěr:

  • Než se rozhodl pro dráhu televizního tvůrce, tak působil jako lékař.
  • Své první drama napsal pod pseudonymem John MacUre.
  • Jeho prvotní počin, seriál Cardic Arrest, je považován za nejrealističtější zobrazení britských doktorů, sester a zdravotního systému NHS.
  • Svou další odbornost, leteckou zkušenost z Royal Air Force, pro změnu využil u minisérie Invasion: Earth.
  • Jeho životní partnerkou je Elaine Cameron, která také působí u televize a její jméno můžete najít například u seriálu Jekyll Men Behaving Badly nebo Sherlock.
  • Kromě televizní tvorby se živí také psaním knih. V roce 2002 vydal knihu Bodies, kterou sám později přepracoval v televizní seriál. Dále pak vydal The Penguin Expedition (2003), Ascent (2007), American Adulterer (2009) a Ascent (2011).
  • Jeho druhá kniha, Ascent, byla zařazena na seznam 1000 knih, které by si měl každý přečíst. Ten v roce 2009 vydaly britské noviny Guardian.
  • Line of Duty mělo premiéru 26. června 2012 na BBC2 a v době vysílání získalo 4.1 milionu diváku, což z něj udělalo nejsledovanější seriál za posledních deset let.
  • Policie odmítla spolupracovat s producenty seriálu Line of Duty. Proto produkce využívá policistů v důchodu a anonymních policejních blogů.
  • Lennie James byl Mercuriem obsazen do hlavní role v první řadě Line Of Duty, později si spolupráci vyzkoušeli znovu, když byl obsazen do hlavní role v seriálu Critical.
  • Skeptici seriálu Bodyguard vyčítali těžko uvěřitelný vztah mezi vysoce postavenou političkou a její osobním strážcem. K tomu se vyjádřila bývalá ministryně vnitra Jacqui Smith, která potvrdila, že ví o případu, kdy byl policista postaven mimo službu, protože měl aféru se ženou poslance.
  • Během léta 2020 se objevila spekulace o tom, že pracuje na přípravách k pokračování filmu The Murder of Stephen Lawrence, který v roce 1999 natočil režisér Paul Greengrass.

Znáte Jeda Mercuria? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Pajky

Pajky

Děkuju, opraveno. To tam dělám schválně, abych zjistil, jestli to čtete :) Mimochodem Mercurio mi...
před 3 roky
Odyssea

Odyssea

skvělej článek! Určitě ho budu víc sledovat - Bodyguard byl úžasnej! Nejdřív jsem si ho pustila hlavně...
před 3 roky
phoboska

phoboska

Zaujímavá taktika 😂 Akože ja seriály poznám, ale jeho nie 😬
před 3 roky
Další články k tématu