Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus v pražských nemocnicích: Pacientů mírně přibývá, těžký průběh mají jednotky z nich

Autor: ČTK - 
10. září 2020
16:38

Jen mírný nárůst pacientů s koronavirem zaznamenávají v posledních dnech nemocnice v Praze. Většina z nich pro covidové pacienty, kteří potřebují hospitalizaci, vyčlenila lůžka. Pacienty s těžkým průběhem zatím počítají v jednotkách a část lůžek mají stále volnou, uvedli ve čtvrtek mluvčí pražských nemocnic. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze speciální lůžka nevyhrazuje, pacienty umísťuje na příslušné oddělení podle diagnózy. Také podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové zůstávají počty covidových pacientů stále stejné, jsou jich denně jednotky.

V nemocnicích je v Česku podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví 244 lidí, z toho 57 v těžkém stavu. Za poslední dva týdny se počet hospitalizovaných zdvojnásobil.

„Čísla jsou pořád stejná, nevymyká se to dennímu průměru,“ uvedla k počtu koronavirových pacientů Poštová. Z 300 až 350 výjezdů za den připadají na covidové pacienty jednotky. Za červenec a srpen vezli záchranáři do nemocnic celkem 272 pacientů s koronavirem. Před několika dny záchranná služba zaznamenala problémy při předání pacientů do nemocnic. „Jednotky případů už byly, kdy jsme delší dobu nemohli pacienta umístit, bylo to pár dní zpátky,“ uvedla Poštová. Neznamená to ale podle ní, že by s covidovým pacientem jezdili po Praze a nemohli ho „udat“.

Nemocnice Na Bulovce, která se na infekční choroby specializuje dlouhodobě, kapacitu lůžek přizpůsobuje počtu pacientů, který nyní mírně stoupá. Ke čtvrtečnímu dni je v nemocnici 21 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou na jednotce intenzivní péče. „Jsou to buď starší lidé, nebo lidé s jinou vážnou nemocí,“ sdělila mluvčí nemocnice Simona Krautová. V létě činil denní průměr covidových pacientů 16.

Infekční klinika Bulovky má k dispozici šest lůžek pro umělou plicní ventilaci a pět intenzivních lůžek nižšího typu. Další lůžka jsou na ARO. „Kapacita standardních lůžek je dvacet plus záložní místa. Nicméně pokud by se stalo, že by počet pacientů narostl, budeme ihned reagovat a navýšíme kapacity dle potřeby. Na jaře jsme transformovali během krátké doby celou nemocnici,“ připomněla Krautová. V době pandemie měla nemocnice pro nakažené upravená i oddělení, která běžně jako infekční neslouží, například urgentní příjem. Do nemocnice směřovali i první nakažení v Česku, kteří tam byli v karanténě, přestože zdravotní péči podle lékařů nepotřebovali. Vyhrazeno pro ně bylo 300 lůžek.

Vojenská nemocnice

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) ve Střešovicích uvolnila kapacitu pro deset pacientů. „V současné době máme pacientů deset, dnes dva propouštíme, takže pak už budeme mít dvě volná lůžka,“ řekl ve čtvrtek přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. LF UK a ÚVN Michal Holub. „Chceme zachovat standardní provoz kliniky, to znamená i oddělení pro jiné než covidové pacienty, protože přeci jenom v nouzovém stavu pacienti s jinými chorobami tím trpěli, takže doufejme, že tento model udržíme delší dobu,“ řekl.

Podíl pacientů s těžkým průběhem podle Holuba nyní v ÚVN narůstá, vychází asi pět ku jednomu s lehkým průběhem. V březnu a dubnu byl poměr mnohem víc ve prospěch středně závažných průběhů nemoci. V uplynulých dnech bylo v intenzivní péči na plicní ventilaci souběžně pět pacientů. ÚVN je spádovým pracovištěm i pro část Středočeského kraje, odkud má nyní 60 procent pacientů, zbytek je z Prahy. Podle Holuba se situace bude vyvíjet zřejmě tak, že se pacienti nebudou koncentrovat na jedno větší pracoviště a každá větší nemocnice bude muset pacienty zajistit.

Všeobecná fakultní nemocnice

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) speciální lůžka pro covidové pacienty nevyhrazuje. „Pacienta, jehož stav vyžaduje přijetí k hospitalizaci a současně vykazuje známky možné nákazy covid-19, otestujeme. Do hodiny máme výsledky a podle nich jej umístíme na příslušné oddělení podle jeho diagnózy,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. V nemocnici je nyní šest pacientů s covidem. Čtyři z nich jsou ve vážném stavu připojeni na umělou plicní ventilaci a je jim podáván lék remdesivir, dva jsou v lehkém stavu. Počet hospitalizovaných stoupá velmi mírně, po jednotkách, dodala mluvčí.

Motol

Fakultní nemocnice v Motole má podle mluvčí Pavlíny Dankové ke čtvrtečnímu dni 12 pacientů s koronavirem, dva z nich jsou na umělé plicní ventilaci a tři na kyslíku. V posledních čtyřech dnech měla nemocnice 11 pacientů s koronavirem. Covidovou jednotku nemocnice zatím neaktivovala, protože jí stačí lůžka, která má na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a na jednotlivých klinikách. „Teď jich je asi do dvaceti pro pacienty s těžkým průběhem. Kdyby se počet přehoupl přes dvacet, tak bychom aktivovali znova covid jednotku, kterou jsme jenom zakonzervovali,“ uvedla Danková. Realizovat se to dá během pár dnů, dodala.

Nemocnice Motol natočila video, jak to vypadá na jednotce COVID pro ventilované pacienty. Nemocnice Motol natočila video, jak to vypadá na jednotce COVID pro ventilované pacienty. | Nemocnice Motol

Další nemocnice

V Thomayerově nemocnici v Krči je aktuálně šest pacientů s covidem, řekl mluvčí Petr Sulek. Nemocnice Na Františku nemá infekční oddělení, podle mluvčí Lucie Krausové má ale připravený izolační pokoj pro pacienty, které by případně přijala s koronavirem. Záležet bude na tom, jak se situace bude vyvíjet.

V Praze přibylo za 24 hodin do středečního podvečera 216 potvrzených případů koronaviru. Bylo to o pět méně než v úterý, kdy byl nárůst v hlavním městě nejvyšší od začátku epidemie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa