Spor mezi EU a Velkou Británií kvůli brexitu se vyostřil

Evropská unie dnes vyzvala Británii, aby z kontroverzního návrhu zákona vypustila pasáže porušující právně závaznou brexitovou dohodu. Vláda v Londýně však dala najevo, že na normě o vnitřním trhu nehodlá nic měnit, což podle unijních diplomatů dále snižuje šance na úspěch probíhajících rozhovorů o budoucích vztazích mezi EU a její bývalou členskou zemí.

Na závěr již osmého kola zablokovaných vyjednávání se dnes sešli hlavní šéfové jednacích týmů Michel Barnier a David Frost, pokrok však neoznámili.

Jejich schůzku v médiích zastínila mimořádná návštěva místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče v Londýně. Slovenský politik podle tiskového prohlášení EK při jednání s britským ministrem Michalem Govem zdůraznil, že pokud britský parlament návrh schválí, půjde o "extrémně závažné porušení" dohody o britském odchodu z EU a mezinárodního práva.

Návrh, který vláda Borise Johnsona připravila pro případ krachu jednání, podle britských médií porušuje závazky Londýna týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. Text v rozporu s loni schválenou brexitovou smlouvou stanovuje, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. Norma výslovně uvádí, že výše uvedené body budou platné, i kdyby byly v rozporu s mezinárodními smlouvami.

Šefčovič dnes Govea vyzval, aby Británie z návrhu problémové pasáže odstranila "v nejkratším možném čase, nejpozději však do konce měsíce".

Britská vláda však dala najevo, že text měnit nehodlá, a zveřejnila právní analýzu, podle níž parlament neporuší zákony, když schválí návrh, který je v rozporu s britskými mezinárodními závazky. Parlamentní debata o nové normě bude na programu v pondělí.

Místopředseda EK v Londýně připomněl, že brexitová smlouva obsahuje právní nástroje, jak řešit "porušení právních závazků vyplývajících z textu, které se Evropská unie nebude zdráhat použít".

Gove naproti tomu po setkání podle agentury Reuters prohlásil, že tržní zákon je zásadní a že doufá v jeho přijetí. Dodal, že stále věří v pokrok vyjednávání v nejbližších týdnech.

Británie opustila EU na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Unijní diplomaté se shodují, že současný postup Londýna vážně ohrožuje další vyjednávání, jehož osmé kolo dnes skončilo. Barnier a Frost dlouhodobě dávají najevo, že názory obou stran v některých bodech jsou velmi odlišné a jejich sblížení neoznámili ani dnes.

Dohodu hledají vyjednávači složitě například v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod. Z obou stran v posledních dnech znějí stále četnější hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody. Ten by nastal po skončení přechodného období na konci roku.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie EU (Evropská unie) David Frost (vyjednavač)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy