Hlavní obsah

Trikolóra bere dary od podnikatelů, kteří mají potíže se zákonem

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Filip Bušina u soudu, nepravomocně je odsouzen na 6 let a k pokutě 10,5 milionu.

Reklama

aktualizováno •

Statisíce pro Trikolóru od podnikatelů, kteří jsou nepravomocně odsouzeni nebo obžalováni ze stamilionových daňových úniků nebo podvodu ve státní agentuře.

Článek

Filipu Bušinovi, členu představenstva společnosti Elanor, která v polovině srpna věnovala hnutí Trikolóra 100 tisíc korun, nejsou otázky na téma politického sponzoringu příjemné.

„Myslím, že se o tom nechci bavit,“ říká stručně podnikatel, o němž se svého času hovořilo jako o šedé eminenci Středočeského kraje.

„Pana Klause osobně neznám, do hnutí ani do politiky nevstupuji. Prostě jim naše firma věnovala dar. Víc k tomu nemám co dodat,“ doplňuje muž, který pracoval jako investiční náměstek středočeských nemocnic a poradce hejtmana Davida Ratha.

Na to, že je nyní firma Elanor sponzorem hnutí Trikolóra, přišly Seznam Zprávy, když zkoumaly, jaké dárce získaly politické strany před podzimními volbami do krajů a do Senátu.

Jméno firmy Elanor zaujalo mimo jiné proto, že člena představenstva Bušinu před dvěma měsíci středočeský krajský soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení a uložil mu zaplatit 10,5 milionu korun za stamilionové daňové úniky. Podle obžaloby se jich dopustil během svého působení ve státní správě v letech 2007 a 2009.

Předseda trestního senátu Robert Pacovský Filipa Bušinu označil za „hlavu“ skupiny, která stála za fiktivními fakturami za reklamní činnost. Obžaloba tvrdila, že skupina způsobila škodu 630 milionů korun. Podle soudce Pacovského šlo ale „jen“ o 300 milionů.

„Nedostali jsme ještě rozsudek, takže ohledně odvolání se ještě rozhodnu,“ řekl Seznam Zprávám na verdikt Filip Bušina a zopakoval, že dar firmy Elanor Trikolóře není vstupenkou do politiky. „Nebudu v hnutí nijak figurovat,“ uvedl.

Píše články a posílá statisíce

Také s dalšími velkými částkami, které dorazily na transparentní účet hnutí Trikolóra počátkem února a pak přesně za měsíc počátkem března, je spojen muž, který má problém se zákonem.

Odesílatelem darů ve výši 150 tisíc a pak dalších 100 tisíc korun je bývalý šéf CzechInvestu Miroslav Křížek, jenž je stále obžalován z podvodu, kterého se podle obžaloby dopustil v roce 2012 jakožto ředitel zmíněné státní agentury.

„Podporuju Trikolóru. Slibuji si od toho, že strana uspěje ve volbách a bude reprezentovat názory, se kterými se názorově ztotožňuji,“ řekl Seznam Zprávám.

Miroslav Křížek je stíhán kvůli zakázce na provedení personálního auditu za zhruba dva miliony korun, který vypracoval jeho přítel. Podle žaloby se ale žádný takový audit neuskutečnil.

Po osmi letech se případ vrátil zpět na začátek – k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 k novému projednání. „Je to úmorné, ale s darem to nemá nic společného,“ tvrdí Křížek.

I on říká, že se do politiky nechystá. Trikolóře prý nicméně pomáhá a píše články.

Klidně se v tom rochněte

Seznam Zprávy oslovily předsedu hnutí Václava Klause mladšího, aby okomentoval dárce, kteří přispěli vysokými částkami na jeho kampaň. Odmítl.

„Neudělám si na vás čas. Všichni naši dárci jsou transparentně zveřejnění. Vy se tam budete někde rochnit a někoho hledat, tak si to dělejte. Já nevím, proč bych vám k tomu měl dát nějaký rozhovor,“ zamítl žádost o rozhovor.

A jaký názor má na to, že pokladnu hnutí plní i podnikatelé, kteří jsou nepravomocně odsouzeni nebo obžalováni z daňových úniků nebo podvodu?

Žádný. Na otázky, které si v úterý vyžádal zaslat e-mailem, do pátku Václav Klaus mladší neodpověděl.

V textu jsem upřesnili informace, že Filip Bušina není majitelem společnosti Elanor, ale členem představenstva.

Reklama

Doporučované