zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Čk do nové sezóny s novým uměleckým šéfem

Martin Finger

autor: Martin Pekárek  

zvětšit obrázek

Činoherní klub čeká od září nová divadelní sezóna, která slibuje i nové začátky. Role uměleckého šéfa se ujímá Martin Finger, který v divadle působí v hereckém souboru 8 let. Jako umělecký šéf chce navázat na tradici této scény a být v užším kontaktu s diváky.
Na sezónu jsou nachystány hned čtyři premiéry, z toho jedna česká a jedna světová - drama Equus Petera Shaffera, dramatizace románu Takise Würgera Stella, komedie Ošklivec Maria von Mayenburga a Linda Vista Tracyho Lettse.

Martin Finger novou sezonu a svou novou funkci přibližuje slovy: “Sezóna 2020/21 je v našem divadle v mnoha ohledech plná změn. Jako nový umělecký šéf jsem ji se svým týmem přiipravil s vědomím, že navazovat na tradici Činoherního klubu je nelehký úkol. Ale já se na něj těším. Co diváky čeká? Mohou se těšit na čtyři premiéry, z toho jednu českou a jednu světovou. S novou energií přijdou režiséři Tomáš Loužný a Braňo Holiček. Dalších dvou inscenací se ujmou Ondřej Sokol a Martin Čičvák, kteří jsou s Činoherním klubem spjatí mnoho let. Na jevišti diváci uvidí herecké tváře, na které jsou zvyklí. Zahrají si zde ale také herci, pro které bude účinkování u nás premiérou. Nové inscenace a noví tvůrci nebudou přicházet, aby ty stávající vytlačovali, ale aby si našli místo po jejich boku. Většina inscenací zůstává na repertoáru a my je budeme dál hrát. Zároveň nás čeká pár derniér.”

Zcela nové možnosti vidí symbolicky i dramaturgyně divadla, Markéta Kočí Machačíková: “Jsou to tedy nové začátky. Je dost dobře možné, že tam to téma vidím, protože ho vidět chci. Nové začátky se mi líbí, protože znamenají odhodlání, změnu bez hodnocení. Zároveň je to pojmenování lehce ironické a hravé – proč že je to třeba začínat znovu? A určitým prapodivným způsobem v sobě zachovává nedostižnost původního, přitom s poukazem na jeho vlastní začátky.
Co mají tak rozdílné texty společného? Tematická linka, která by je spojovala, není možná na první pohled patrná – a přirozeně není ani u všech titulů stejně silná. Je to téma změny, nového začátku, které se vrací a objevuje se ve všech těch textech. V Equusovi se projevuje třeba v touze doktora Dysarta vymanit se z rutiny své práce v ordinaci a odjet pryč, do Řecka – vrátit se na počátek všeho, do lůna civilizace. Skutečnou změnu, která ho přivede k přemítání o smyslu jeho práce, pro něj ale znamená setkání s Alanem. Ve Stelle je učiněno mnoho i malých a zdánlivě nevýznamných rozhodnutí, která radikálním způsobem mění životy. Ošklivec se rozhodne akceptovat to, jak ho vidí společnost, a začne nový život s novým obličejem. A hlavní hrdina z Linda Vista by byl možná nejraději, kdyby mohl vymazat posledních dvacet let a začít znovu, jinak.”


První premiérou bude 24. září drama Petera Shaffera Equus v režii Martina Čičváka, v novém překladu Pavla Dominika, s Pavlem Kikinčukem, Ondřejem Rychlým, Janem Sklenářem, Lenkou Skopalovou, Ladou Jelínkovou a Annou Kameníkovou.
Adaptaci románu Takise Würgera Stella, která vychází z českého překladu Ivy Procházkové pro nakladatelství Host, připravuje pro Činoherní klub dramaturg Karel František Tománek ve spolupráci s režisérem Tomášem Loužným a s herci Barborou Bočkovou, Vojtěchem Hrabákem, Janem Hájkem, Lucií Žáčkovou, Vladimírem Kratinou a Pavlem Kikinčukem. Světovou premiéru bude mít inscenace v prosinci 2020.
Premiéra inscenace Ošklivec proběhne na přelomu února a března 2021 v režii Braňa Holička. V titulní roli diváci uvidí Vojtu Kotka, v dalších rolích Václava Šandu, Martu Dancingerovou a Martina Fingera.
Inscenaci hry Linda Vista uvede Činoherní klub v překladu Jitky Sloupové v dubnu 2021 v české premiéře. V režii Ondřeje Sokola se představí Vasil Fridrich, Sandra Černodrinská, Lucie Žáčková, Markéta Stehlíková, Dalibor Gondík, Ondřej Malý a další.

www.cinoherniklub.cz

31.8.2020 16:08:26 Redakce | rubrika - Zprávy

Časopis 13 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Milá Evičko, milý Luďku (Činoherní klub)

Články v rubrice - Zprávy

1. kulturní portál Scena.cz - 25 let

Herečka Květa Fialová a šéfredaktor Josef Meszáros

Naše cesta za kulturou trvá již dvacet pět let! Od chvíle, kdy portál poprvé otevřel své virtuální brány v roc ...celý článek


Ceny Jihočeská Thálie za rok 2023 jsou rozdány

Eliška Boušková

V sobotu večer v Jihočeském divadle proběhl sedmadvacátý ročník slavnostního předávání cen Jihočeská Thálie za ...celý článek


Poselství ke Světovým dnům divadla

Jon Fosse, Norsko

Na druhou polovinu března tradičně připadají oslavy divadelního umění. Světový den divadla se od roku 1962 kaž ...celý článek



Časopis 13 - sekce

LITERATURA/UMĚNÍ

Unikátní kolekce tvorby Toyen v Ostravě

Toyen - Pažíž Editions Maintenant 1973

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s Gal celý článek

další články...