Češi jsou v názoru na cestu Vystrčila na Tchaj-wan rozdělení téměř půl na půl, ukázal exkluzivní průzkum

Výhrůžky Číny i kritika českých politiků. To vše se skloňuje v souvislosti s cestou předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS na Tchaj-wan. Češi jsou v názoru na to, jestli tam měl jet, rozdělení na dva skoro stejně velké tábory. S návštěvou nesouhlasí 45 procent obyvatel a 44 procent lidí ji naopak podporuje. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak hodnotí Češi cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan?

Jak hodnotí Češi cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan? | Zdroj: Český rozhlas

Proti cestě Miloše Vystrčila na Tchaj-wan dopředu protestovala Čína, která považuje ostrov za svou vzbouřeneckou provincii. Stavěli se proti ní taky představitelé státu včetně premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan souhlasí téměř tolik Čechů, kolik ji odmítá. Více si poslechněte v reportáži Václava Štefana

Vystrčil svou cestu po návratu opakovaně hájil. „Pokud děláme politiku, která vede k tomu, že se stáváme něčími lokaji – mám tím na mysli Čínskou lidovou republiku – tak je to nesprávné, a ti, kteří tuto politiku dělají, jsou prodavači naší svobody,“ citoval Vystrčila Radiožurnál.

Prezident Zeman v rozhovoru pro televizi Prima označil Vystrčilovu cestu za klukovskou provokaci a oznámil, že Vystrčila nebude zvát na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice: „Protože kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát.“

Čína označila cestu předsedy Senátu za porušení principu jedné Číny a přidala výhružku, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu.

Voliči Zemana versus voliči Drahoše

Podle průzkumu společnosti Median 45 procent obyvatel Česka s Vystrčilovou cestou nesouhlasí. Naproti tomu 44 procent dotázaných považuje za správné, že šéf Senátu na Tchaj-wan oficiálně jel.

„Negativní názor nejčastěji vyjadřovali lidé starší, dále lidé, kteří by volili ANO a KSČM. Též negativní hodnocení cesty Miloše Vystrčila na Tchaj-wan vyjadřovali lidé, kteří v roce 2018 volili za prezidenta Miloše Zemana,“ dodal ředitel Medianu Přemysl Čech.

Exkluzivní průzkum: Lidé krajská vedení nejlépe hodnotí za kulturu, ve volbách rozhodují osobnosti

Číst článek

Kladný názor na cestu naopak měli voliči pravicové opozice a ti, kteří volili za prezidenta Jiřího Drahoše. Dál pak nejčastěji obyvatelé středních Čech a Prahy, s vyšším vzděláním a ve věku 30 až 44 let.

Přemysl Čech dodává, že 11 procent dotázaných nevědělo, nebo nemělo na cestu na Tchaj-wan názor: „Myslím si, že cesta Miloše Vystrčila byla velmi komunikovaná v masmédiích mezi lidmi, takže tam bych tedy očekával, že ten postoj by měli zaujmout téměř všichni lidi. 11 procent tedy můžou být lidí, kteří se o to společenské dění vědomě nezajímají.“

Průzkumu, který probíhal 9. a 10. září 2020, se zúčastnilo 1053 respondentů starších 18 let. Vzorek je reprezentativní pro populaci 18+ z hlediska pohlaví, věku, vzdělání, kraje, velikosti obce, ekonomického statusu a výsledků voleb do Poslanecké sněmovny 2017 (dovážení dat).

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme