Příměstský tábor mostecké Diakonie přinesl dětem z chudších rodin nezapomenutelné chvíle
3x foto: Diakonie Most
Most

Most - U běžné rodiny je léto především synonymem pro dovolenou, koupání, moře či výlety. Pokud rodiče nemají hlídání, zprostředkují dětem porci zážitků a sobě klid formou příměstských táborů.

To ovšem neplatí pro rodiny, které si příměstský tábor nemohou dovolit. A právě to jsou většinou klientské rodiny mostecké Diakonie. Mezi ně patří třeba děti maminek z azylového domu, pěstounské děti nebo děti z takzvaných vyloučených lokalit.

Není výjimkou, že některé děti z těchto rodin v životě nevycestovaly za hranice rodného města, nikdy nebyly v horách nebo neviděly z blízka živého koně. Právě pro ně Diakonie Most využila mimořádné výzvy projektu Krabice online a z jejího výtěžku přichystala v posledním srpnovém týdnu příměstský tábor.

1109tabor2

Dárci projektu Krabice online, což je doprovodná sbírka Krabice od bot, umožnili pro děti připravit velmi pestrý program plný nových zážitků. Není se tedy čemu divit, že kapacita účastníků byla naplněna hned několik dní po vyhlášení tábora.

První den děti strávily v Jezdeckém klubu Splněný sen ve Vtelně, kde jezdily na koních, něco se o nich dozvěděly, zasoutěžily si a opekly buřty. Pro mnoho z nich to byla jedinečná premiéra.

Druhý den připravila Diakonie celodenní výlet do iQLANDIE v Liberci, kde děti poznávaly svět vědy a techniky. Velký úspěch měly třeba simulátory zemětřesení či bouře až děti nevěděly, co mají vyzkoušet dříve.

„Už samotná jízda autobusem přes Prahu představovala hlavně pro děti z našeho azylového domu mimořádný zážitek. Většina z nich nikdy neměla možnost vycestovat a poznala maximálně okolí několika azylových domů v kraji. Vidět obyčejné mosty na budějovické výpadovce a výhled z nich na Prahu pro ně byl životním zážitkem, který si užívaly s přitisklými obličeji na skle autobusu.“ Tak shrnula své postřehy ředitelka střediska Markéta Strížová, která měla cestou několik dětí přímo na starost.

1109tabor3

Třetí den se děti s doprovodem vypravily do Krušných hor, konkrétně na Klíny, kde si mohly vyzkoušet bobovou dráhu a jízdu lanovkou. Zprvu některé nechápaly, jak budou jezdit na bobové dráze, když není žádný sníh, ale záhy to velmi rychle pochopily. „Bobovka byl zážitek, který jsem si zde vyzkoušela na vlastní kůži. Neustále jsem brzdila a zdržovala tak naše děti, které si chtěly užít jízdu v plné rychlosti a tu výšku vůbec nevnímaly,“ uvedla s úsměvem sociální pracovnice Jana Amlerová.

Předpolední den strávily děti v JUMP Family Most, kde si pořádně zaskákaly, a ve zbývajícím odpoledním čase si vytvořily na památku obrázek.

Poslední den příměstského tábora vyrazily pracovnice s dětmi vlakem do nedalekého města Bíliny. Nejprve si zopakovaly znalost pohádkových postaviček v tamním lese a zbytek dne strávily v duchu luštění šifry poznávací hry Tripper, díky které poznaly krásy města.

„Týden to byl úžasný, ale zejména z organizačního hlediska náročný. Člověk si oddychne až když je po všem a nemusí se starat o to, jestli se mu nějaké dítě neztratilo, nebo nedej bože nezranilo. Všem partnerům a dárcům děkujeme za podporu a těšíme se na příští rok, kdy chceme uspořádat další příměstský tábor. Letos to byla totiž naše premiéra. Velké poděkování patří též kolektivu hypermarketu Tesco Most, který zajistil pro naše děti občerstvení.“ Tak shrnuje akci Jana Baborová, vedoucí příměstského tábora a vedoucí služby Doprovázení pěstounských rodin Most.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru