Já, Finis: Nepřátelé z hvězd mi unesli bratra!

Svět už nikdy nebude jako dřív. Neznámí nepřátelé totiž unáší všechny zdravé chlapce ihned po dovršení osmého roku věku. Dvanáctiletý Petr, který trpí netypickou vadou zraku, tak musí čelit strašné skutečnosti: jeho bratr bude mít za pár dnů osmé narozeniny – ale Petr je rozhodnut, že ho zmizet nenechá!

Václav Dvořák coby autor má na svém kontě už jeden významný románový „zářez“ – dobrodružnou sci-fi knihu pro mládež Písečníci a bludný asteroid. Já, Finis je určen opět primárně mladším čtenářům, ale ladění příběhu je tentokrát zcela jiné – Já, Finis je dobrodružnou knihou o přežití na neznámé planetě.

Tentokrát ho nedostanou!

Úvod knihy slouží především k vysvětlování a uvedení do děje. Dozvíte se, že všichni chlapci záhadně v den svých osmých narozenin zmizí neznámo kam. Všechno marno, prostě to tak je a nikdo z lidí na tom nedokáže nic změnit. Výjimkou jsou pouze lidé s handicapem – jako Petr trpící zvláštní světloplachostí, o ty neznámí únosci nejeví zájem.

Den osmých narozenin Petrova bratra Martina se nezadržitelně blíží a Petr se rozhodne, že svého bratra zachrání. Jeho „handicap“, díky kterému vidí mnohem slabší světlo, mu umožní únosce spatřit, ale na nic dalšího mu již bohužel nezbyde čas. Druhou šanci dostane při osmých narozeninách bratra dívky, po které Petr tajně pokukuje. Na poslední chvíli se na chlapce vrhne a… ocitne se na neznámém místě plném jiných chlapců, kde není doslova nic.

Rozehrávání situace působí lákavě. Tentokrát však nezvolil Václav Dvořák obvykle využívaný způsob vyprávění. Po Petrově zmizení, či chcete-li přenesení, totiž následuje hluchá pasáž, která zejména mladší čtenáře může nebavit a mást. Mladý muž se totiž ocitne na podivném místě, kde se jen chodí pro vodu a pro jídlo v podobě mechu vždy ve skupině s ostatními, aby následně přeskočil „někam“ a čelil neznámé technice i podivným tvorům, kteří ho uvrhnou do zajetí. Žádné vysvětlování ani příprava na podobný vývoj situace. Čtenář je bez kontextu vržen do neznáma a vlastně ani neví, jak by se měl orientovat. O to zvláštnější je toto intermezzo v kontextu toho, že se jedná o knihu pro mladší, často „nevyčtené“ dobrodruhy, kteří nemají dostatek literárních zkušeností, aby si řekli, že vysvětlení se budou vynořovat postupně v průběhu dalšího děje.

Útěk z klece

Na druhou stranu – pokud překousneme trochu rozvláčnější úvod, pak budeme odměněni. Zanedlouho se totiž začíná rozjíždět svižný dobrodružný příběh, který odstartuje útěkem z vězení v doprovodu nečekaného přítele – zvláštního tvora podobného chobotnici.

Od téhle chvíle se Dvořák vrací do literárních kolejí, které čtenáři sednou a sednou (pocitově dle plynutí textu) i samotnému autorovi. Petr se ocitá sám na planetě plné nepřátel – ať se již jedná o přerostlé housenky či obří létající stvoření připomínající pravěké pterodaktyly. Je sympatické, že autor vychází z pro mladší čtenáře pochopitelných konceptů: nepřátele si dokáží poměrně jednoduše představit stejně jako použité zbraně.

Těžiště příběhu spočívá v tom, že na neznámé planetě, kam nepřátelé unášejí nebohé pozemské chlapce, existuje skupina starších chlapců, kteří se dokázali vlivu zotročovatelů ubránit, a nyní žijí v utajení a spřádají plány na záchranu. Petr, kterému z neznámých důvodů začnou přezdívat Finis, se seznamuje s jednotlivými členy: statečným Tygrem, dobráckým a silným Medvědem, Einsteinem, Indiánem…

Tady už bude i mladší čtenář doma. S trochou nadhledu můžeme říct, že Já, Finis, je tak trochu verneovka, jen parta chlapců namísto na ostrově „ztroskotá“ na neznámé planetě a prožívá zde úžasná dobrodružství. I ta neznámá technologie zůstává, jen je o nějakou tu úroveň posunutá vzhledem ke své době. Co ovšem přetrvává, je pevné přátelství a nutnost spolupráce při řešení problémů.

Sečtělý čtenář by řekl, že postavy jsou generické, ale v příběhu pro mládež to vlastně vůbec nevadí. Ba naopak, je dobře, že se jede podle šablony, protože přesně to se od podobných knih očekává. Oceníte zajímavou skladbu záchranné party, drobné dějové zvraty i spoustu dobrodružství, která spolu chlapci prožívají.

V osidlech neznámé planety

Postupně budete objevovat záhady neznámé planety a snažit se vymyslet, jak zachránit ostatní unesené. Autor se vrátí i k „nudným“ pasážím z počátku knihy a vše poctivě (byť nepříliš obsáhle) vysvětlí a uvede do kontextu. Abychom nekřivdili: obsáhlost není v tomto případě až tak třeba, vše do sebe zapadne opravdu dobře a děj je pochopitelný i pro mladší čtenáře.

Ano, čtenáře. Možná jste si všimli, že Já, Finis, má co se postav týče striktně mužské no dobře, chlapecké(!) obsazení. Neznamená to, že by si knihu nemohla přečíst i děvčata, ale svým pojetím bude určitě mladým mužům mnohem blíže.

A když už mluvíme o pojetí – oproti Písečníkům je Já, Finis dost odlišný svým vyzněním. Písečníci byli vesmírnou variací na Harryho Pottera pokud se týká stylu – barvitý mainstreamový příběh, kde pošťuchování a zábava dotvářely barvité osudy studentů. Já, Finis je temnější, atmosféričtější, přesně jak se na příběh o přežití sluší. Vsází spíše na dobrodružnost, akci a pocit napětí, na rozvernost tentokrát není při boji o přežití místo.

Ještě jednu věc autor nezapře: svoji profesi. Do textu dokázal propašovat velké množství poznatků, které čtenář bude vstřebávat jen tak mimochodem. Netlačí na pilu a využívá toho, že neznámá planeta nabízí možnosti mluvit o technice i o hvězdách, takže si můžete rozšířit své vědecké obzory.

Zmínku si zaslouží i zpracování knihy. Pevné desky a ilustrace na nich zaujmou na první podhled; na ten druhý oceníte i líbivé grafické zpracování  – ať již úpravu stránek nebo zdařilé ilustrace Jakuba Cenkla prolínající se mnohdy i textem.

Já, Finis je příjemným příběhem pro mládež. Trochu problém je samotný počátek knihy; po jeho překonání vás čeká záchrana mladých mužů z neznámé planety, a kdo ví, jak se celý děj nakonec vyvine. Dvořák má cit pro příběhy pro mladší čtenáře – zejména postavy a jejich chování jsou sice šablonovité, ale dokonale do tohoto typu příběhu pasují. K tomu přidejte pár zajímavých nápadů a vědu a techniku… A máme tu další knihu pro mládež od Václava Dvořáka, kterou si můžete přečíst se svými ratolestmi a jež bude bavit naprosto všechny.

Václav Dvořák: Já, Finis

Vydal: Václav Dvořák, 2020

Obálka: Jakub Cenkl

Počet stran: 292

 Cena: 379 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď