Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Branami jihlavské zoo do konce srpna prošlo skoro o 100 tisíc méně návštěvníků

Jihlavskou zoologickou zahradu navštívilo od ledna do konce srpna 193 100 lidí. V porovnání se stejným loňským obdobím jich přišlo o 98 tisíc méně. Zjara byla zoo kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 zavřená, pak musela nějaký čas respektovat nařízené omezení počtu návštěvníků. Na loňskou úroveň se počty prodaných vstupenek nedostaly ani o prázdninách, řekl ředitel zoo Jan Vašák. Tržby za letošek jsou podle něj zatím nižší o téměř 11 milionů korun.

„V září se sice lidi trousí a pokud nepřijdou další restrikce, tak by návštěvnost mohla být slušná, ale hlavní sezona už je pryč," uvedl Jan Vašák. Podotkl, že zoo má štěstí v tom, že patří pod město. Podstatně větší problémy podle něj způsobilo uzavření kvůli koronaviru menším soukromým zahradám třeba v zahraničí.

Zoo je příspěvkovou organizací města Jihlava. Pro letošek počítala s rozpočtem okolo 60 milionů korun, který obsahuje městský příspěvek 20 milionů korun. Dosavadní výpadek příjmů mohou podle ředitele skoro z poloviny pokrýt peníze, které má zoo v rezervním fondu. S městem jedná také o navýšení letošního příspěvku.

Chovatelé se starají o 1300 zvířat 

O navýšení příspěvku pro zoo o 5,6 milionu korun by měli jihlavští zastupitelé jednat 21. září. „V této částce je zahrnuto i navýšení příspěvku z titulu změny platových tarifů od ledna 2020, které ve schváleném příspěvku na rok 2020 nebylo," sdělil Tomáš Koukal z městského odboru školství.

Jihlavská zoo se specializuje na chov kočkovitých šelem, primátů a plazů. Chovatelé v zoo se starají zhruba o 1300 zvířat. Jejími branami loni prošlo 346 600 návštěvníků, největší počet v její historii. Proti předchozím rokům je letošní návštěvnost zoo podle jejích statistik zatím nižší asi o 80.000 lidí. Zavřená letos musela zahrada být od 16. března, svou venkovní část znovu zpřístupnila návštěvníkům 27. dubna.

Autoři | Foto zoojihlava.cz

Štítky ČR, příroda, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Branami jihlavské zoo do konce srpna prošlo skoro o 100 tisíc méně návštěvníků | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.