Vstupenky online

Chance liga se vrací na Lapač! Vsetín v sobotu vyzve nováčka z Šumperku

Jan Tajzler • 11.09.2020

Je to tady, nový soutěžní ročník konečně startuje! V sobotu zahájí Vsetín již 4. sezonu v profesionální soutěži, která i letos ponese název Chance liga. Ta se vlivem koronaviru rozrostla na 18 týmů. V soutěžní premiéře se Valaši postaví nováčkovi soutěže, po třech letech si na Lapač najdou cestu Draci z Šumperku. Vsetín nemá pro toto utkání jiný cíl, než hned v úvodu soutěže naplnit roli favorita a získat první tři body. Zda se papírové předpoklady naplní, budeme sledovat v sobotu od 17:00 na Zimním stadion Na Lapači. Zde se můžete podívat, jaký je na stadionu aktuální režim.

Partner utkání:

Nováček sází na dravé mládí

Šumperk měl v loňské sezoně ambice poprat se o postup do druhé nejvyšší soutěže a společně s Vrchlabím byl pasován mezi největší favority celé 2. ligy. Předpoklady plnili Draci bezezbytku a po zásluze ovládli skupinu Východ. Vzhledem k nenadálým opatřením souvisejícím s koronavirem se však ani ve třetí nejvyšší soutěži play-off neodehrálo, a tak do Šumperku dorazila nabídka zahrát si Chance ligu společně s dalšími vítězi druholigových skupin. Draci nakonec tuto výzvu přijali a po čtyřech letech se vrací na profesionální scénu.

Návrat prvoligového hokeje do Šumperku však výraznější posílení kádru nepřinesl. Naopak Draci spíš počítají ztráty tahounů, určitě mrzí odchod Daniela Vachutky do konkurenčního Prostějova, kam také zamířil obránce Tomáš Drtil. S klubem se rozloučila i dlouholetá ikona Draků Tomáš Sedlák. Nováček bude v obnovené premiéře mezi profesionály sázet na mladé. Z Chomutova dorazil talentovaný brankář Martin Altrichter, jenž vytvoří dvojici s Markem Peksou. Asi nejzářivější posilou je příchod Tadeáše Krále z Třebíče. Ten by mohl v Šumperku patřit mezi tahouny společně s Janem Milfaitem, jenž už druhou nejvyšší soutěž dobře zná a v loňském druholigovém ročníku patřil mezi opory týmu.

Draci v přípravě nastupovali proti soupeřům z 2. ligy, Chance ligy a dokonce i Tipsport extraligy. S Havířovem padli těsně 3:4, ve dvojzápase s dalším nováčkem z Vrchlabí prohráli nejprve 2:7 a poté 0:4. Vítězství se dostavila až proti druholigovým soupeřům, Opava odjela z Šumperku s porážkou 2:5, doma se Žďárem si Draci poradili 4:1. Důstojnou bitvu pak odehráli také s extraligovými Vítkovicemi, které v předhůří Jeseníků zvítězily 4:2. Závěr přípravy se ovšem Šumperku povedl, vyhrál na ledě silného Přerova 6:2 a doma si poradil i s neméně kvalitním Prostějovem 5:2. Budou svěřenci trenéra Sobotky nepříjemní i v úvodních kolech Chance ligy? Na Lapači nebudou mít co ztratit a nováčkovská euforie může také udělat své. 

V Šumperku se toho za poslední roky dost změnilo, klub má nové logo, k tradiční žlutomodré kombinaci doplnil i bílou barvu dresů. Výraznou změnou prošel i zimní stadion, který se dočkal nové střechy, ledové plochy a mantinelů a dnes nese název Škoda Aréna. Se Vsetínem se Šumperk naposledy střetával v rámci sezony 2016/2017. Valaši tehdy mířili za postupem, přesto se Drakům podařilo poslední vzájemnou konfrontaci vyhrát, když na domácím ledě porazili zelenožluté 4:2 a postarali se tak o jednu z pěti porážek tehdy silného valašského mužstva.

Valaši jsou hladoví, potvrdí roli favorita?

Na vsetínském Lapači už hoří všichni nedočkavostí. Několikrát to v posledních dnech potvrdil nový kapitán Valachů Tomáš Kůdělka, právě on povede Vsetínské do čtvrté sezony ve společnosti prvoligových konkurentů a Vsetín rozhodně nechce ani tentokrát hrát druhé housle. Naopak, navzdory ekonomickým ztrátám ze zrušeného play-off se i letos zelenožlutí chtějí prát o příčky nejvyšší.

Pojďme si shrnout, jak se vlastně kádr Vsetína před novou sezonou proměnil. Po odchodech Davida Tůmy, Vlastimila Dostálka či Ondřeje Slováčka s Jakubem Teperem, vsadili ve Vsetíně na schopnosti Jana Kloze a zkušený útočník již v přípravě naplňoval přesně to, co si od něj vsetínské vedení slibuje, tudíž pravidelné rozvlnění sítě branky soupeřů. Na Valašsko se přestěhoval z Českých Budějovic také Jakub Babka, ten sice před startem soutěže figuruje na marodce, ale pro Vsetín se jistě bude jednat o silnou posilu, což dokazoval i během přípravy ve spolupráci s Klozem či Davidem Březinou, jenž v přípravě navazoval na produktivní výkony ze závěru loňské sezony.

Změny se konaly také v defenzivních řadách. Valachy po letech opustily opory Ondřej Slováček a Jakub Teper. Vsetín reagoval příchodem Jana Bartko z Frýdku-Místku a po letech mimo rodné město se vrací zkušený odchovanec Lubomír Štach. Vsetín dá v obraně i šanci odchovancům, stabilními členy základní sestavy by se měli stát Tom Ondračka společně s Michalem Hryciowem, po sezoně v Třebíčí se na Lapač vrátil také Jakub Jenáček. Mladíky v obraně bude mít na povel společně se Štachem právě kapitán Tomáš Kudělka.

Vsetín sice před startem sezony hlásí početnou marodku v řadách zkušených borců jako jsou Radim Kucharczyk, Branislav Rehuš či již zmíněný Babka, to by však na síle Valachů pro start sezony nemělo být zásadní. Klub se dohodl na hostování s Patrikem Machačem. I s absencí opor pak Vsetín zakončil přípravu povedeným utkáním proti ambiciózní Porubě, kterou na Lapači udolal 3:2.

V brankovišti letos Vsetín sází na Davida Gábu, také jeho výkon přispěl významnou měrou k vítězství nad nadupanou Porubou, která na rozdíl od Valachů přijela na Lapač v plné palbě. Na Valašsku letos chtějí dát šanci také talentovanému Jakubu Málkovi, ten je však dlouhodobě na marodce, i proto vsetínský management povolal Jana Strmeně z Českých Budějovic, na první ligu nadstandardní brankář stráví na Valašsku čas minimálně do konce října.

Vsetín vyjede na Šumperk ve zbrusu nových dresech, fanoušci si možná budou chvíli zvykat na Valachy v černé barvě, kterou však doplní i tradiční žlutá a zelená. Určitě je na co se těšit, soutěžní premiéru si v zelenožlutém dresu odbude řada posil, vůbec poprvé pak Valachy povede do boje o ligové body trenér Jan Srdínko. Nový ročník startuje na Lapači v sobotu od 17:00, buďte u toho a přijďte svůj tým v důležitém úvodu podpořit.

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: Gába – Hryciow, Smetana, Kudělka, Bartko, Štach, Jenáček, Ondračka – Kloz, Machač, Gajarský – Březina, Pechanec, Gorčík – Hořanský, Šilhavý, Vítek – Půček, Zeman, Klímek.

Šumperk: Peksa – Gewiese, Kabelka, Weintritt, Řezáč, Věntus, Dosek – Jaroš, Milfait, Baláž – Bernovský, Hroch, Kratochvíl – Uhlík, Scheuter, Krejčiřík – Kučera, Horký.

banner pod článkem