Domovy seniorů se zase zavírají. „Je to barbarské a nehumánní,“ hodnotí komentátorka Hrstková

11. září 2020

Senioři patří mezi rizikové skupiny ohrožené komplikovaným průběhem nemoci covid-19. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vydalo nový semafor pro sociální zařízení. Červená bude znamenat uzavření veřejnosti a plošné testování. Dělá vláda pro ochranu seniorů dost? A nezapomíná na základní lidskou potřebu kontaktu s rodinou?

Julie Hrstková

K nově vydanému semaforu připravuje MPSV ještě sérii podrobnějších doporučených postupů, vysvětluje David Pospíšil, ředitel Odboru sociálních služeb a sociální péče a zástupce náměstkyně ministryně Jany Maláčové (ČSSD).

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Jiří Horecký doplňuje, jaké úkony se zařízení budou týkat podle stávajících doporučení: „Opatření samozřejmě obsahují třeba zákaz návštěv, režimová opatření, testování nebo pobyt pro hospitalizaci nakažených.“

Nevím, jestli je možné očekávat rychlou reakci, která zabezpečí, že toho příbuzného uvidíme ještě živého, a ne v rakvi.
Julie Hrstková

Rozhodnutí státu znovu uzavírat domovy s pečovatelskou službou před světem ale ostře kritizuje komentátorka Hospodářských novin Julie Hrstková. Jde podle ní o restrikci a zákaz styku s okolím, což hodnotí jako barbarské.

Čtěte také

„Jde o to, že v domovech seniorů, ‚alzheimer housech‘ i léčebnách pro dlouhodobě nemocné jsou lidé, pro které je každý den svátkem. A stejně tak návštěva jejich příbuzných,“ argumentuje Hrstková, která považuje znemožňování styků s nejbližšími za nehumánní. Upozorňuje i na příklady, kdy lidé zemřeli v domnění, že o ně rodina ztratila zájem.

V případě, že se někdo dostane do situace, kdy mu bude bráněno setkat se s příbuzným v pečovatelském domě, je možné se obrátit na ombudsmana. 

Jsou atraktivnější soběstační senioři?

Komentátorka má za to, že koaliční strany se opatřeními, jako je gesto rozesílání roušek a respirátorů nebo jednorázový finanční příspěvek, snaží udržet svou seniorskou voličskou základnu. Seniorů, kteří se o sebe dovedou postarat sami, je totiž podstatně víc.

Čtěte také

Jako pozitivní Hrstková kvituje alespoň fakt, že se vláda, na rozdíl od jarních měsíců, snaží dodávat do zařízení potřebné ochranné pomůcky. To ostatně potvrzuje i David Pospíšil, podle kterého navíc resort práce a sociálních věcí jedná s ministrem zdravotnictví o rozšíření předzásobování také na osoby se zdravotním postižením.

Jiří Horecký doplňuje, že v tuto chvíli jsou sociální zařízení pro seniory dostatečně zásobená alespoň na měsíc dopředu. Myslí si ale, že v rámci prevence by bylo vhodné zajistit i opakované testování zaměstnanců, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty.

„Bylo by dobré testovat je v nějakém intervalu – třeba 14 dní – těmi PCR testy. V tuto chvíli je to ale více politické rozhodnutí, protože skupin, které jsou zvažovány, je více,“ vysvětluje Horecký.

Hosty byli:
Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR
David Pospíšil, ředitel Odboru sociálních služeb a sociální péče a zároveň zástupce náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí
Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin

Poslechněte si celý audiozáznam speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.