„Umím plakat. Rád ale zažívám radost a i o tom je ten příběh,“ popisuje svoji novou knihu Jan Budař

11. září 2020

Je nejen oceňovaným hercem, ale i spisovatelem. Příběh lásky je nejnovějším literárním počinem Jana Budaře. O čem knížka vypráví?

„Mám radost, že čtenáři to vnímají tak, jak jsem si přál: že je to kniha pro děti i dospělé. Má to pohádkový rámec a zároveň je to velmi filozofická a hluboká novela o docela složitých dospělých věcech. Těší mě, to tomu rozumí všechny věkové kategorie,“ přiznává Jan Budař v Blízkých setkáních.

Jedná se o prvotinu? „Asi jo. Poprvé jsem to nepsal jako film,“ zvažuje nahlas Jan Budař v Blízkých setkáních

Příběh je u muži, který neumí plakat. „Jeden z motivů té knížky je to, že když v sobě člověk nosí emoci smutku, tak musí z těla ven. To se děje skrze slzy. Myslím, že slzy jsou vždycky ozdravný.“  

Jak dalece se inspiroval sám sebou? „Umím plakat. Rád ale zažívám radost a i o tom je ten příběh. Člověk zraje v čase a vyvíjí se i v tom, jak se dívá na život a sám na sebe. Zároveň je mi líto, že se nedokážu tak hezky radovat jako dítě. Myslím však, že to jde znovu objevit,“ myslí si herec a dodává, že radost nachází v pohybu a smíchu. „A v lásce.“

Má vztah k vínu? Jak by se sám charakterizoval? Která témata ho baví? Jak se „ladí“ do různých rolí?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.