Celé jinak. Nadávali Babišovi, Topolánek mluvil o pos*ání. Jde o Bělorusko, nový vývoj

11.09.2020 13:43

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v půli srpna ve svém 'Čau lidi' prohlašoval, že si Bělorusové zaslouží prožít svůj rok 1989, tedy rok přechodu ke svobodě, a konstatoval, že EU v tomto musí Bělorusku pomoci. Jenže když měl možnost sejít se s představiteli běloruské opozice jako jeden z představitelů Visegrádské čtyřky, odmítl to. A řádně to schytal jak od opozičních politiků, tak od novinářů. Jenže ono to celé mohlo být i trochu jinak...

Celé jinak. Nadávali Babišovi, Topolánek mluvil o pos*ání. Jde o Bělorusko, nový vývoj
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s křišťálovou koulí

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37218 lidí
Ve svém prohlášení 'Čau lidi' v půli srpna zdůraznil, že Bělorusko leží na hranicích EU, je to hlavní soused Polska, a z tohoto hlediska je třeba věnovat tamní situaci pozornost. 

Právě teď se rozhoduje, jestli to dopadne jako u nás v roce 1989, nebo po včerejším telefonátu prezidenta Lukašenka s prezidentem Putinem to může dopadnout jako v 68, kdy Pražské jaro zničily ruské tanky. Jasně, nechytejte mě za slovo. Pro mě to byli Rusáci,“ zaznělo z úst Andreje Babiše.

EU teď podle jeho názoru musí zakročit a musí poslat jasný vzkaz i směrem do Ruska.

Evropská unie má být v této záležitosti akční.

„Evropská unie má teď šanci být akční. Problém EU je, že se musíme všichni domluvit, ale nemáme čas. Musíme jednat rychle. Proto se v tom já osobně poprvé angažuji. Minulý týden jsem si psal s Charlesem Michelem (předseda Evropské rady), s Ursulou von der Leyen (předsedkyně Evropské komise), dopisoval jsem si s kancléřkou Angelou Merkelovou. Dneska v noci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Před chvílí jsem mluvil s premiérem Orbánem,“ sdělil Babiš.

Jenže na nedávném jednání představitelů V4 hlasoval proti setkání s představiteli běloruské opozice. Prý proto, aby nenahrál na smeč Alexandru Lukašenkovi a jeho režimu. Za to si vysloužil tvrdou kritiku jak od opozice, tak od novinářů.

„Podle zdrojů z Úřadu vlády Andrej Babiš vetoval setkání s běloruskou opozicí na summitu V4. Pane Prchale, prostřednictvím Andreje Babiše, vyřiďte premiérovi, že je zbabělec a slova o tom, kam má jít pravda a láska naplňuje beze zbytku. Je mi z Vás lidsky zle.“ udeřila na předsedu vlády šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová o situaci v Bělorusku

Senátor Pavel Fischer bez okolků napsal, že má Andrej Babiš v hlavě „temno“.

„Andrej Babiš odmítl jednání V4 s představitelkou běloruské opozice. Sice se dojímá nad násilím v ulicích a radí Bělorusům uspořádat nové volby, ale v hlavě má temno. Světlana Cichanouská kvůli tomu nemá možnost mluvit se zeměmi, které se dokázaly vymanit z totalitního světa,“ rozzlobil se Fischer.

Pavel Fischer o situaci v Bělorusku

Senátor a 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. „Velké řeči a pak podraz,“ popsal chování českého premiéra. Češi jsou prý na toto podivné chování svého předsedy vlády už zvyklí, ale Bělorusové prý zvyklí nejsou a je třeba se jim omluvit. Proto se sám ve svém vyjádření Bělorusům omluvil.

„Velké řeči a pak podraz. My už jsme na to od A. Babiše zvyklí, ale lidé, kteří krvácí pro svobodu a demokracii, si tohle nezaslouží. Je to lidská hanebnost, sprostota a zrada. Upřímně se stydím a přátelům z Běloruska se omlouvám,“ napsal Czernin.  

Senátor Czernin se omluvil Bělorusům

Expremiér Mirek Topolánek se ve spojitosti s Běloruskem vrátil až k československému roku 1988, kdy do naší země přijel francouzský prezident Francois Mitterrand, který trval na tom, že se sejde s představiteli opozice. A posnídal s Václavem Havlem a několika jeho kolegy. S tehdejším komunistickým prezidentem Československa se sešel až potom.

„Milé děti. Žil, byl kdysi jeden francouzský prezident. Jmenoval se Francois Mitterrand. No, a ten se neposral,“ konstatoval natvrdo Topolánek.

Topolánek k situaci v Bělorusku

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych označil Babišovo chování za hanebné. „Zablokování jednání V4 s Cichanouskou? Andrej Babiš ukazuje, co je zač. Hanebné,“ napsal publicista.

Martin Fendrych o situaci v Bělorusku

Ondřej Kundra z Respektu označil Babišův krok za zbabělý.

„Lukašenko mlátí lidi, zavírá je do vězení, násilně je vyváží z Běloruska. A český premiér Andrej Babiš nechce dělat unáhlené kroky a zvát běloruské opozičníky na setkání V4. Hodně chybný a zbabělý krok,“ napsal Kundra.

Ondřej Kundra o situaci v Bělorusku

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr však nabídl na setkání lídrů V4 trochu jiný pohled. Ve skutečnosti to prý celé bylo trochu jinak, než se běžně podává.

„Víte, jak tu jede story, že Andrej Babiš byl jako jediný proti pozvání zástupkyně běloruské opozice? Tak vám řeknu tajemství. Proti bylo i Maďarsko a Slovensko. Tudíž 3 ze 4. Ale místním ‚investigativcům‘ se to jaksi nehodí do krámu.“ konstatoval šéfredaktor.

Půr o jednání s Běloruskem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…