Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronazamyšlení II.

aneb Hurá, promořujeme se!   Na přelomu května a června naše drahá vláda slavnostně ukončila Období Temnoty, aneb Velkou Celonárodní Karanténu, při které byla z moci úřední téměř vypnuta ekonomika.

 

Již v srpnu bylo jasné, že není v zájmu mocných vyváznout z covid šlamastyky takto lacino a že se každá hra (i tato veskrze špinavá s občany) musí dohrát dokonce, neb je na ni napsán jakýsi scénář a utnutím v polovině by někteří potřební přišli o značnou částku peněz, kterou tento cirkus financují. Holt jak říkají v anglicky mluvících zemích "It Ain't Over Til It's Over".

Ptáte se, kdo podle mého názoru nemá zájem na tom, aby současná celosvětová hysterie kolem koronaviru nepokračovala a svět se vrátil zpět do normálu? Jsou to farmaceutické firmy - přesněji řečeno ty, které již v současnosti investovaly milióny USD do vývoje vakcíny proti COVID-19 a které si miliardové zisky z prodeje vakcíny již nenechají uniknout, tak jako v předchozích případech, kdy lidstvo ohrožovaly viry SARS-1, respektive MERS a v obou případech viry zmizely z tohoto světa, takže se vakcína proti nim nakonec nerealizovala - nebyl důvod.

Proto ještě v probíhajícím létě tohoto roku byla spuštěna dělostřelecká příprava na zpřísnění režimových opatření pod záminkou zvýšeného výskytu pozitivních případů covid-19. Obzvláště aktivní v tomto směru je server Seznamzpravy.cz, ovšem sérii videí a článků s jakýmsi dr Flegrem  si nenechala ujít ani naše Lupa a jedná se o typickou ukázku tzv. doomsayingu - o tom něco málo zde.

A můžete srovnat vystoupení dle mého soudu značně dubiózní postavy pana dr. Flegra se stanovisky dr. Žaloudíka a dr. Hnízdila. Sami si rozhodněte, kterému z těchto pánů důvěřujete a kterému ani za mák. Já mám v tomto zcela jasno.

Mimochodem, co vlastně umí tzv. "evoluční biolog"? Víme, co dělá lékař, policista, vědec, popelář. ale evoluční biolog? K čemu je vlastně kompetentní?

Ale k meritu věci. K dnešnímu dni je počet nakažených nějakých 11178, což je...voila...0,1% populace v ČR. Zastánci tvrdé linie ovšem argumentují, že v období březen a duben tohoto roku byly čísla daleko nižší a republika byla přesto zavřená a že je třeba totéž udělat znovu. K tomu se dá řící jediné: ano, země byla zcela paralyzována (z čehož se bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho), ovšem zcela zbytečně. I tehdy na začátku epidemie (jakkoli to žádná epidemie do dnešního dne není, neboť tomu neodpovídají čísla) bylo možné a daleko efektivnější zvolit diferencovanější přístup vzhledem k rozdílné epidemiologické situaci v krajích a okresech. Místo toho se Češi, Moravané a Slezané ocitli pod pokličkou, ze které nebylo úniku.

Ani ostatní čísla příliš důvodů k šíření paniky neposkytují. Momentálně hospitalizovaných je 249, což při skutečnosti, že máme 14 krajů, v každém minimálně jednu nemocnici (v Praze, Brně, Ostravě a Plzni i více, než jednu) a k tomu bezpočet nemocnic okresních, jistě si každý dokáže sám spočítat, kolik covid-positive pacientů připadá na jednu nemocnici. A to jsou ještě v případě pesimistického scénáře k dispozici nemocnice tzv. záložní, které oficiálně neexistují. V jejich případě ovšem nevěřím v jejich aktivaci.

Že tradiční informační média v případě, že mají příležitost referovat o nějakém globálním problému, situaci několikanásobně nafouknou a zveličí, se nedivím. Ostatně, již dr. Železný, když šéfoval TV Nova, se nechal slyšet, že žádná pozitivní zpráva mu nezvedne rating tolik, jako zpráva o brutální vraždě penzistů, či babča uvízlá v kořenech stromů. Ani veselé zvířátko na konec to pak obvykle nezachránilo;-)))

Ovšem přístup vlády ČR je věc úplně jiná. Nejslabším článkem je zde podle mne Adam Vojtěch, druhdy neúspěšný uchazeč o slávu v jakési obskurní pěvecké soutěži, jinak rodák ze Včelné u Českých Budějovic. Těžko říci, proč byl instalován právě do funkce ministra zdravotnictví, kterou podle názoru mnohých absolutně nezvládá. Možná pan Babiš tušil možný průšvih již dlouho před vypuknutím koronakrize a proto instaloval na pozici ministra zdravotnictví submisivního fackovacího panáka, který si nechá vše líbit a na kterého budou všechny průšvihy plynoucí z koronakrize svedeny se slovy "Kdybychom jenom věděli dopředu, že je to takovej ...!" Ovšem ani paní ministryně Schillerová nezůstává pozadu. Dvouapůlměsíční totální umrtvení ekonomiky chce kompenzovat zatnutím gigantické sekyry do státního rozpočtu ve výši půl bilionu. Přitom by úplně stačilo hned zkraje nepostupovat stylem "ode zdi ke zdi" - neboli od bagatelizace nákazy až po druhý extrém v podobě řešení, které je typické spíše v banánových republikách s vládnoucí vojenskou diktaturou. Přitom by úplně stačil mnou shora popsaný diferencovaný přístup s ohledem na rozdílnou epidemiologickou situaci v jednotlivých regionech - a samozřejmě ochránit rizikové skupiny obyvatel (senioři, lidé chronicky nemocní..). Podobnou vizi měl i jistý pan dr. Šmucler, ovšem nebylo mu dopřáno sluchu.

Na závěr bych zmínil ještě dva důležité aspekty současné koronakrize. Že bude vakcína proti Covid-19 takovou "hezkou tečkou za tím naším koronapřípadem", není třeba znovu opakovat. Ostatně, na tento okamžik se těší celý svět - a zejména farmaceutické firmy, zainteresované na výzkumu, vývoji a v neposlední řadě výrobě a distribuci vakcíny proti covid-19, což jim přinese pohádkové zisky, kterých možná nikdy v budoucnu nedosáhnou. Co je ovšem velmi zkreslujícím faktorem při zjišťování skutečné promořenosti (kdysi magické slůvko pro pana docenta Prymulu, než ho donutili odvolat, co odvolal a slíbit, co slíbil) je způsob odebírání a testace vzorků, tzv. PCR test. Skutečnost, že samotný odběr není nic příjemného a zejména malé děti a osoby s poruchou intelektu a autistického spektra ho velmi špatně snášejí, by nebyla zdaleka na celé věci nejhorší. Mrzuté ovšem je, že zejména v mimopražských lokacích se odebrané vzorky nevyhodnocují v místě odběru v lokální laboratoři (proč musí být certifikovaná v situaci, kdy každé prodlení je na škodu?), ale zasílají do Prahy, kde se vyhodnocují společně i s jinými vzorky ze všech regionů ČR. Tím vzniká obrovský (více, než dvoudenní) skluz výsledků za odběry a tím v konečném efektu i zkreslení celostátní statistiky, která tím pádem vykazuje kumulativní nárůsty za 2 - 3 dny. Za takovéto situace se ovšem nedá přesně konat, neboť rychlé a přesné otestování je naprostý základ pro včasnou reakci na vzniklou situaci (oddělení nemocných od zdravých, negativních od pozitivních).

Pomoci by mohl nový test na koronavirus, který má dokonce svého souputníka v Olomouci. Paráda, jsou dokonce dva a slibují výsledek do hodiny od odběru (předpokládám, že s vyhodnocením v místě odběru, bez zdržující přepravy do Prahy). Rychlý test a vakcína jsou dva kroky, které tento svět vyvedou z temnot čínské komunistické chřipky (aspoň doufám).

(update 11.9.2020 18:45 ) ROUŠKY. Tak přece jen jsem na něco zapomněl. Vidíte a přitom je to oblíbený fetiš politiků a na ně navázaných PR agentur, které by tolik rády vrtěly psem. "Moje rouška chrání tebe - tvoje rouška chrání mne" - dnes již značně profláknutý reklamní slogan. Vyjdeme-li ze skutečnosti, že tento výrok je pravdivý, pak má nošení roušek opodstatnění pouze v případě, kdy jsem sice covid pozitivní, avšak zcela bez příznaků a tím pádem o tom nevím a jdu si v dobré víře nakoupit něco potravin do hytlermarketu. Pokud udělám totéž jsa otestován a pozitivní včetně příznaků, jednám v takovém případě nejen nemorálně, ale i nezákonně, neboť vystavuji své okolí nákaze, kterou mohu šířit i s nasazenou rouškou. Pokud navštívím hytlermarket jsa zdravý a covid negativní, pozbývá rouška smysl, neboť není před čím chránit. Výrobci hesel této kampaně zřejmě zaměnili mezi sebou roušky a respirátory. Respirátor (pro neznalé) funguje opačně, než rouška. Filtry má umístěny na vstupu, takže zabraňuje cestě vironů z okolí nositele do těla, zatímco opačným směrem je cesta pro virony volná. Leda že by někdo respirátor na výstupu vytunil přidáním filtru FP 2 nebo FP 3. Ovšem nevím, jak dlouho by bylo možné v takto upraveném respirátoru vydržet. Možná ještě kratší dobu, než v plynové masce GP-5, kterou si řada mých vrstevníků ještě pamatuje.

Každopádně roušky definitivně ztratí smysl zavedením rychlotestů na covid s výsledkem do jedné hodiny od odběru. Už by bylo načase, protože našemu milému ministru zpěvotnictví Adamu Vojtěchovi po poslední lekci, kterou obdržel od svých poradců, opět otrnulo a zavádí zpřísněná opatření i do regionů, kde to z epidemiologického hlediska je zcela zbytečné. Nebo že by Covid semafor a tzv. Chytrá karanténa byly mezitím potichu odpískány? Aspoň nám to měli sdělit, když už si dělají, co je napadne a nerespektují vůli lidu.

Co bych chtěl říci na úplný závěr? Žijte dobře, užívejte radostí života, používejte vlastní kritické myšlení a neskákejte na lep doomsayerům a jiným věrozvěstům globální koronavirové zkázy. Přece všichni víme, že nejhorší smrt je z vyděšení.

 

Autor: Petr Moos | pátek 11.9.2020 14:16 | karma článku: 13,05 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Petr Moos

Hluppáci

Čas oponou trhnul a kovidománii vystřídala (zřejmě definitivně) válka na Ukrajině. Co všechno nám přinesla?

4.11.2022 v 13:47 | Karma: 25,53 | Přečteno: 659x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení VI: Hluboce lidský příběh důchodkyně Vomáčkové

Poslyšte hluboce lidský příběh paní Vomáčkové, důchodkyně z Horní Dolní .Její jméno je smyšleno, příběh tak úplně ne.

25.11.2021 v 21:48 | Karma: 32,67 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení V: Jak z toho ven?

Dlouho jsem nic nepsal. Důvod byl jednoduchý: veškerý mediální prostor vyplňovaly články o covidu a mě už to začalo unavovat. Na chvíli jsem si dokonce myslel, že je s covidem díky očkování amen. Ó, jak jsem se mýlil!

13.11.2021 v 21:35 | Karma: 20,34 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení IV: Kde je vlastně pravda?

Dnešní společnost je společností informační. Přestože informací je mnoho a mnohdy jedna informace popírá druhou, najdou se případy, kdy otázky vyřčené i nevyřčené zůstávají bez odpovědi. Můžeme se pak divit...

8.3.2021 v 18:43 | Karma: 20,80 | Přečteno: 873x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení III

aneb je toto pouhá náhoda, nebo úmysl? A pakliže je to úmysl, co v konečném důsledku sleduje? Nechám to bez komentáře, ať si každý udělá obrázek sám.

30.9.2020 v 9:20 | Karma: 10,14 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 791x
Občan středního věku i stavu, otec 2 dětí, smýšlení pravicově konzervativní, patriot, avšak i kosmopolita.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy