Domov pro seniory v Lounech zdobí replika Jurkovičovy rozhledny. Autor na ní pracoval dva roky
Autorem 120 centimetrového modelu je Bc. Miroslav Cimr. Foto zdroj: město Louny
Louny

Louny - Galerie, výstavní síně, muzejní expozice. To jsou místa, kde návštěvníky nepřekvapí setkání s uměleckými díly a kam i proto vědomě přicházíme.

Možná o to více upoutal a vyvolal obdiv obyvatel i hostů Domova pro seniory U Pramene exponát instalovaný ve vstupní hale znázorňující Jurkovičovu rozhlednu.

Ta se dnes vypíná do výše 31 m nad městem Rožnov pod Radhoštěm na Karlově kopci (467 m.n.m.) a byla postavena v letech 2010-2012 podle původního návrhu slovenského architekta Dušana Sáma Jurkoviče, autora Libušína a Maměnky v Pustevnách.

Autorem 120 centimetrového modelu je Bc. Miroslav Cimr, bývalý učitel odborných předmětů na učilištích v Lounech a Chomutově.

Na replice, ve skutečnosti dřevěné, rozhledny pracoval 2 roky z přesně vyměřených dílků z „krabicového“ papíru v dílně DSUP. Tam ho i zastihl místostarosta města Vladimír A. Hons, aby mu poděkoval za to, že svou vystavenou maketou přispěl k zpříjemnění a oživení prostor Domova pro seniory.

Během rozhovoru předal panu Cimrovi pro další inspiraci knihu M. Kukly Louny, přičemž se dozvěděl, že více spoluobyvatel pana modeláře žádá, zda by nevytvořil i model domu, ve kterém všichni tráví podzim života. A pan Cimr nad touhle myšlenkou začíná pozvolna uvažovat!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru