Muž podle kriminalistů 19. dubna opakovaně a anonymně volal na univerzální tísňové číslo 112 a na policejní linku 158, přičemž vyhrožoval bombovým útokem Foto: Pixabay

Státní zástupce obžaloval muže za to, že hrozil terorismem

Jednapadesátiletý muž, který se letos na jaře vydával za příslušníka takzvaného Islámského státu a v Ostravě vyhrožoval odpálením bomby, půjde před soud. Žalobce ve čtvrtek podal obžalobu. Uvedl to dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství. Obžalovanému hrozí za vyhrožování teroristickým trestným činem tři až 12 let vězení.

„Mohu potvrdit, že ve čtvrtek byla k soudu podána obžaloba na jednu osobu obviněnou pro trestný čin vyhrožování teroristickým činem,“ uvedl Dadam. Dodal, že během vyšetřování se nepotvrdilo, že by muž skutečně disponoval trhavinou ani výbušným systémem. Nepotvrdilo se ani jeho napojení na Islámský stát nebo jinou teroristickou organizaci.

Případ řešili kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu. Muž podle kriminalistů 19. dubna opakovaně a anonymně volal na univerzální tísňové číslo 112 a na policejní linku 158, přičemž vyhrožoval bombovým útokem vůči několika prodejnám jednoho obchodního řetězce na Ostravsku. Za neodpálení bomby požadoval milion amerických dolarů (zhruba 22 milionů korun) v hotovosti a dopravní letadlo.

Policisté na základě telefonátů určili místo, odkud byly vedeny, a za několik hodin zadrželi jedenapadesátiletého muže z Ostravska. O dva dny později ho obvinili. Původně ho podezírali z šíření poplašné zprávy, později věc překvalifikovali na přísnější zvlášť závažný zločin vyhrožování teroristickým trestným činem. Okresní soud v Ostravě muže poslal do vazby.

Opatření, která policie kvůli výhrůžkám přijala, se dotkla dvou desítek obchodů v Moravskoslezském kraji. Několik stovek lidí bylo evakuováno a policie do obchodů, případně do celých obchodních domů uzavřela vstup. Přivolaní pyrotechnici a psi vycvičení na vyhledávání výbušnin žádnou bombu nenašli.

(čtk)