Hlavní obsah

Kvůli Německu jsou v Praze fronty na testy

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražané smějí do Německa od čtvrtka přicestovat v zásadě jen s negativním testem na koronavirus, anebo se okamžitě odebrat do dvoutýdenní karantény. Hlavně kvůli tomu čelila hned ve čtvrtek odběrová místa v hlavním městě mimořádnému náporu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Takhle to vypadalo ve čtvrtek před odběrovým místem na Václavském náměstí. Fronta měřila desítky metrů

Článek

Například mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová řekla, že pracovníci nestíhají přijímat ty, kteří přicházejí bez online objednání. Kapacita testovacího místa je přitom tisíc lidí denně.

Němečtí policisté, celníci, ale i hoteliéři vědí, že písmeno A na druhé pozici espézetky auta znamená Prahu

Krautová dodala, že nemocnice není schopna garantovat případným zájemcům o vycestování do Německa vystavení výsledků do 48 hodin.

Obyvatelé Prahy musí v případě cesty do SRN počítat s tím, že tamní úřady mají dostatečné možnosti rozpoznat, jestli na území Spolkové republiky přijíždí někdo z české metropole.

Pojedou-li autem, může být první indicií registrační značka. Pokud policisté, celníci, ale i hoteliéři dosud nevěděli, že písmeno A na druhé pozici znamená Prahu, od čtvrtka o tom už vědí.

Rozhodování o rouškách je nepřehledné, stěžují si zástupci škol

Věda a školy

Na vjezd auta s pražskou značkou například na dálnici A8 směrem na Drážďany může upozornit už policejní hlídka, která bývá i za normálních okolností téměř permanentně přítomna těsně za hranicí. Jen o pár kilometrů dál je velké odstavné parkoviště Am Heidenholz, kde policie a celníci nezřídka kontrolují kamiony, ať už z důvodu ilegální migrace, nebo podezření na pašování drog.

Kontroly také ve vnitrozemí

Celníci a policie ale mohou z těchto důvodů kontrolovat vozidla i hlouběji ve vnitrozemí, občas se tak děje například na odpočívadle Pentling na dálnici A93 jižně od Regensburgu.

Pražané novou rouškovou povinnost respektují

Koronavirus

Možnost rozpoznat obyvatele Prahy mají i hotely při registraci hostů, ať už podle občanského průkazu, nebo cestovního pasu. Ve druhém případě sice kolonka bydliště není, indicií ale může být místo vydání dokladu.

Německé úřady dokážou zjistit adresu hříšníka v Česku

Počítat je nutné také s namátkovými policejními kontrolami po celém území SRN a s tím, že dopravní tepny a křižovatky jsou pod dohledem bezpečnostních kamer. Registrační značku i řidiče auta dokážou spolehlivě zadokumentovat i dopravní radary, když zachytí auto při překročení rychlosti. Německé úřady pak dokážou zjistit adresu hříšníka v Česku.

Od porušení pravidel karantény by měla odrazovat i výše pokut. Ty se mohou lišit v jednotlivých spolkových zemích a podle toho, zda jde o první, nebo opakovaný delikt. Počítat je ale nutné s nejméně 200 eury (5300 Kč), postih se ale může vyšplhat až k 25 tisícům eur (663 tisíc korun).

Bez karantény i testu jen průjezd

Spolkové země mají pro povinnost karantény nebo negativního testu pro cestující z rizikových oblastí i některé výjimky. Týkají se například diplomatů nebo neodkladných cest ze zdravotních či sociálních důvodů.

Pro celé území SRN ale platí, že není nutná karanténa ani negativní test v případě, že cestující z rizikové oblasti Německem pouze projíždí a jeho území ihned opustí.

Chytračit v tomto směru se ovšem nemusí vyplatit. Pokud někdo takto uvede jen průjezd Německem, ačkoli bude mít jiný úmysl, riskuje, že narazí na další kontroly. A sankce by pak zřejmě byla hodně přísná.

Podobně riskantní by bylo půjčit si od příbuzného či známého auto s mimopražskou značkou. Německá kontrola se může podívat do dokladů na bydliště a nastane problém.

Velvyslanec ČR v Berlíně Tomáš Kafka ČTK řekl, že epidemiologická situace nedovolila německé straně postupovat jinak než zařadit Prahu mezi rizikové oblasti.

„Ujistili jsme německou stranu, se kterou máme velmi dobré a intenzivní kontakty na všech patřičných úrovních, že uděláme vše pro to, aby se mohla Praha co nejdříve dostat zpět mezi nerizikové oblasti, jak si jak na české, tak na německé straně přejeme,“ uvedl Kavka.

Reklama

Výběr článků

Načítám