Přejít k hlavnímu obsahu
Vertigo v podstatě nepřináší žádné inovace, převládá věrnost původnímu zpracování | Foto: Flickr
Vertigo v podstatě nepřináší žádné inovace, převládá věrnost původnímu zpracování | Foto: Flickr
Petr Adamík -

Zakk Sabbath oprašují základní kámen heavy metalu

„Milujeme Black Sabbath a je pro nás potěšením si zahrát jejich skladby,“ prohlašoval Zakk Wylde v roce 2016, když jeho projektu Zakk Sabbath vyšlo živé album Live In Detroit. Výrok z úst Ozzyho dlouholetého spolupracovníka zřejmě nikoho nepřekvapil. Hudba Black Sabbath proudí Zakkovi v žilách a letošní jubilejní výročí debutové desky Ozzyho domovské kapely se rozhodl oslavit stylově tím, že ji znovu natočil ve své vlastní verzi. 

Má vůbec smysl natáčet znovu album, které před padesáti lety stálo na počátku jednoho žánru a jehož atmosféru či entuziasmus, se kterým vznikalo, už nelze překonat? Asi ne, výsledek by totiž pravděpodobně zněl rozpačitě. Teda pokud nejste Zakk Wylde. Ikonický kytarista a jeho kumpáni Rob „Blasko“ Nicholson a Joey Castillo vědí, jak na to. Rozhodli se zpracovat americkou verzi nahrávky, takže chybí Evil Woman, ale naopak je tady Wicked World. Vertigo v podstatě nepřináší žádné inovace, převládá věrnost původnímu zpracování. Nicméně vášeň s jakou muzikanti hrají je ohromná a už při otvíráku Black Sabbath na vás dýchne uvolněnost. 

Pak je tady zvuková stránka. Zakk Sabbath se nesnaží znít nějak retro. Byť nahrávali pěkně pohromadě a naživo ve studiu, samozřejmě vše analogově, je zvuk poplatný době, je správně heavy a trio se nebojí občas ukázat své přednosti. Zakk umí v sólech pěkně „zdivočet“ a sem tam zazní i jeho pověstné flažolety, nic se ale nepřehání. Bubeník Joey Castillo pak vlévá písním novou energii a jeho práce nejlépe vyzní v klasice The Wizard (mj. se skvělou harmonikou) nebo ve Wicked World. I Blasko se dokázal s basovými party Geezera Butlera popasovat se ctí a úvod k N.I.B. zvládl na jedničku. 

Není náhoda, že Wylde za mikrofonem připomene samotného Ozzyho. Jak sám v minulosti přiznal, strejda Ozzy patří, co se týče zpěvu, mezi jeho velké inspirace, což ostatně mohlo být patrné i z některých jeho písní s Black Label Society. Jestliže patříte ke skalním fandům Black Sabbath a jejich debut znáte i pozpátku, věřte, že tato nová verze vás bude neméně bavit. Výsledek se povedl.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Totální oddanost legendě, znalost žánru, zahráno uvolněně, s láskou a od srdce. I proto album nezní jen jako pouhá tribute záležitost. Zakk Sabbath ukazují, jak nadčasový materiál tehdy pánové Osbourne, Iommi, Butler a Ward stvořili, a že může znít nově a svěže i ve 21. století. 

Zakk Sabbath - Vertigo

Zakk Sabbath Vertigo

Magnetic Eye Records, 2020, 42 min.

70 %

 

Tagy Recenze alb Zakk Wylde Black Sabbath Zakk Sabbath

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Petr Adamík
V roce 1999 jsem spoluzakládal punk'n'rollovou kapelu Degradace, se kterou to táhnu dodnes. Již několik let pracuji v hudebninách Hudební Svět a před nějakým časem jsem se ke všemu rozhodl, že bych chtěl o muzice i psát (Rock…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY