Zach Brock: Houslista ze Snarky Puppy mění pohled na jazzové housle

Proslavil se ve funkové smečce Snarky Puppy, ale jeho tvůrčí rozptyl je mnohem širší. Zářijový Jazz Profil jsme věnovali nahrávkám houslisty Zacha Brocka. Poslechněte si celý záznam pořadu!

Zach Brock se narodil v Lexingtonu v americkém státě Kentucky do hudební rodiny. Jeho dědeček hrál na trombon v jazzové kapele a vlastnil obchod s hudebninami. „Po škole jsem tam často chodíval,“ vzpomíná Zach. Rodiče byli také hudebně aktivní, jeho otec Dan hrál na trubku a kytaru a matka Jenny byla pianistka a učila zpěv. 

Na housle se začal učit ve čtyřech letech podle Suzukiho metody a už v šesti letech poprvé veřejně vystupoval. Na střední i na univerzitě v Chicagu se věnoval studiu klasických houslí, nicméně jazzu stále více propadal, inspirovaný zpočátku především houslistou gypsy-jazzové legendy Djanga Reinhardta Stéphanem Grappellim. 

Zachu Brockovi však časem původní předobraz Stéphana Grappelliho přestal stačit. Začal vnímat jazz ve větší šíři a obdivovat také jiné houslové legendy, které zacházely s houslemi méně konvenčním způsobem - třeba Stuffa Smithe, který řádil na elektrifikované housle už ve swingových bandech po boku Dizzyho Gillespieho a Elly Fitzgerald, ale především pak houslisty jako Jean Luc Ponty, Jerry Goodman nebo Didier Lockwood. 

„Jsem velkým fanouškem téhle trojice, v průběhu let jsem strávil spoustu času přepisováním jejich sól. Jean Luc pro mě nicméně navždy zůstane Le Roi du Violon, Král houslí,“ vyznává se Zach. Jean Luc ho prý navíc představil basistovi Stanleymu Clarkeovi, s jehož kapelou pak od roku 2007 nějakou dobu koncertoval. „Nikdy mu nepřestanu být za tuhle příležitost vděčný,“ říká. Právě po jeho vzoru mimochodem zařadil do svého nástrojového arsenálu také barytonové housle.

Zach Brock

„Je to už řada let, co jsme spolu odehráli spoustu koncertů a strávili nějaký čas ve studiu, a já musím říct, že je nejen můj oblíbený houslista, ale také jedním z mých nejoblíbenějších muzikantů, tečka. Jeho přístupu k improvizaci se myslím nevyrovná nikdo, koho jsem v životě potkal. Je neuvěřitelně univerzální, z jeho hry je cítit rozmanité spektrum vlivů. Je pro naši kapelu velkým přínosem,“ vysekává poklonu Zachu Brockovi basista, skladatel a aranžér Michael League, zakladatel skupiny Snarky Puppy.

Právě jako houslista Snarky Puppy je koneckonců Zach Brock asi nejvíc známý. Poprvé s nimi natáčel album Bring Us The Bright z roku 2008 a figuruje i na dalších pěti následujících titulech, včetně cenou Grammy oceněném Culcha Vulcha.

Se Zachem Brockem, momentálně usazeným v newyorském Brooklynu, se v pořadu rozloučíme ukázkou z alba Wonderment. Brock se na ní vrátil ke svému konceptu houslového tria, tentokrát s basistou Mattem Ulerym a s bubeníkem Jonem Deitemyerem.

Spustit audio