Basketbal první zavelel: Buďme ČESKO!

11.09.2020 - red
počet přečtení: 602
vytvořeno 11.09.2020, upraveno 11.09.2020

UDÁLOST Basketbal dál určuje směr. Čerstvě jako první z velkých týmových sportů přichází s názvem ČESKO na reprezentačních dresech, na jejichž popředí tak odzvonilo anglickému nápisu Czech Republic. Novinku dnes představili kapitán národního týmu mužů Vojtěch Hruban a hlavní opora lvic Kateřina Elhotová, kteří spolu zapózovali pod obřím padesátimetrovým poutačem na konci pražského Nuselského mostu, kde jsou oba vyobrazeni v nadživotní velikosti spolu s jediným Čechem v NBA Tomášem Satoranským.

„Mně se tento tvar líbí, dává mi to větší smysl než Czech Republic. Používání názvu země ve vlastním jazyce má většina národních reprezentací, takže jsem rád, že jsme se přidali, protože Česko se bude dát líp používat. A taky jsem rád, že jsme náš první kolektivní sport, který to použil, razíme tak cestu. Vypadá to na tom dresu určitě líp,“ těšilo křídelníka Hrubana.

2407ZDk.jpg

Kateřina Elhotová mu přizvukovala: „Samotný dres se zase tolik nezměnil, název Česko je ale kratší a výstižnější a mně se to takhle líbí. Když se podíváme i do zahraničí, není důvod všude zmiňovat tu republiku. Řada zemí je republikou a v názvu to vůbec nemají. Tohle zní hodně česky a byť nevím, zda je to i dostatečně mezinárodní, tak je to pro nás, my jsme Češi, víme, o co jde, a soupeři budou vědět, s kým mají tu čest.“

Na zavedení nového názvu tuzemský basketbal spolupracoval i s Českým svazem ledního hokeje, který o přechodu na „Česko“ uvažuje rovněž.

„Vnímáme, že basketbalu se i díky úspěchům v posledních letech, ze kterých vyčnívá šesté místo na loňském mistrovství světa, dostává větší pozornosti nejen u sportovní veřejnosti. K této roli přistupujeme zodpovědně, a proto s odvahou nám vlastní jdeme jako první vzorem ostatním,“ uvedl k novým dresům předseda CZ BASKETBALL Miroslav Jansta.

„O změně názvu na dresech již delší dobu uvažujeme a zabýváme se jí,“ prohlásil v této souvislosti prezident českého hokeje Tomáš Král. „V hokejovém prostředí je víceslovný politický název výjimkou, z více než osmdesáti členských zemí IIHF ho vedle nás používají pouze Korejská lidově demokratická republika a Spojené arabské emiráty. Koneckonců, i pro fanoušky jsou našimi soupeři hokejisté Ruska a Švédska, a nikoli Ruské federace nebo Švédského království.“

Výbor ČBF rozhodl o změně názvu na dresu v květnu tohoto roku. Finálnímu hlasování předcházel dlouhý proces sbírání informací a následná diskuse.

Už v době vzniku samostatné České republiky (1. ledna 1993) doporučilo Ministerstvo zahraničních věcí užívání zkráceného názvu Česko a jeho mezinárodních ekvivalentů (Czechia či Tschechien). V roce 2016 bylo na žádost české vlády označení Czechia/Česko zaneseno do databází OSN. Doporučení používat i ve sportu zkrácený název země se průběžně objevuje v materiálech napříč státními organizacemi, MŠMT nevyjímaje. Závazek podporovat užívání jednoslovného názvu „Česko“ v cizojazyčných ekvivalentech je obsažen i v memorandech o vzájemné spolupráci Ministerstva zahraničních věcí České republiky a Českého olympijského výboru nebo Fotbalové asociace České republiky. Název Česko navíc odkazuje na tradici českých zemí, kam historicky spadají Morava i Slezsko.

„Když jsme zvažovali, jakou variantu zvolíme, vydali jsme se „českou“ cestou. Proto na dresu nenajdete Czechia, ale Česko. Chceme tak podpořit národní cítění a sounáležitost fanoušků s reprezentačním týmem. Ty nejlepší basketbalové reprezentace na světě hrají se zeměpisným názvem svých zemí na dresu v národním jazyce. Třeba Řekové odehráli MS s názvem v alfabetě,“ připomíná Jansta.

Právě odpolitizování dresu a pohled do zahraničí byly jedním z hlavních argumentů pro ČESKO. Do této chvíle byli čeští sportovci výjimkou mezi evropskou i světovou špičkou. V zahraničí totiž není běžné, aby sportovci nosili na dresu politický název své země. Například nejlepší evropský basketbalový tým posledních let nosí na svých žlutočervených dresech España, nikoliv Španělské království.

Ve výčtu zemí by se dalo pokračovat. Čeští basketbalisté totiž byli do této chvíle jedinou reprezentací z 50 evropských zemí účastnících se vrcholových soutěží v rámci FIBA, která na svém dresu nosila politický název země.

Vzhledem k přísným pravidlům FIBA, jak může vypadat dres pro mezinárodní zápasy, dojde k propojení i s novou identitou CZ BASKETBALL výhradně přes použitý font písma. Vizuálně tedy oproti předchozí verzi budou odlišná čísla i jmenovky hráčů a hráček. Mezinárodní regule nyní neumožňují na dresu uvádět nové logo CZ BASKETBALL nebo jakýkoliv z jeho komponentů.

Oba národní týmy by se v nových uniformách měly (dovolí-li to koronavirová opatření) veřejnosti představit už v listopadu v rámci reprezentačních oken, kdy na muže čeká domácí utkání Belgií a ženy mají doma hostit dokonce dva soupeře – Dánsko a Itálii.