×

Další video: Etický panel Wilsonky! Zítra je Velký Pávek!

Countdown
Zrušit
×

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chtěl, abych byla alespoň trochu odsouzena. Pokud nešlo o objednávku, nezná zákony a podzákonné normy a i on by měl svléknout talár.“ – říká Alena Vitásková.

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chtěl, abych byla alespoň trochu odsouzena. Pokud nešlo o objednávku, nezná zákony a podzákonné normy a i on by měl svléknout talár.“ – říká Alena Vitásková.

Hostem pořadu Horká linka je bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. V pozici šéfky ERÚ zpochybnila stovky solárních investic, u nichž podle ní existuje podezření, že čerpají neoprávněně vysoké dotace.

Žalobce brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci na Vitáskovou a devět dalších osob podal v září 2013 obžalobu v případě solárního podvodu týkajícího se dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku. V dané věci byla nakonec rozsudkem Vrchního soudu v Olomouci z ledna 2018 pravomocně osvobozena. V roce 2018 byla při slavnostním aktu 28. října prezidentem republiky vyznamenána Medailí za zásluhy I. stupně. Jeden z prvních dotazů, na který Alena Vitásková odpovídá, zní, proč si zasedli právě na ni.

„Začala jsem být stíhaná, když jsem nastoupila na Energetický regulační úřad jako předsedkyně – když jsem nastoupila do úřadu, o kterém se dříve vůbec veřejně nevědělo, že existuje, a přesto ovlivňoval ceny energií v takovém rozsahu – ve stovkách miliard korun. To, co určoval regulační úřad, jsme pak nuceni povinně platit v oblasti elektřiny, plynu,“ zmiňuje nejprve Vitásková. A dodává: „A tam jsem udělala kroky, které se asi nelíbily mnohým, protože jsme nastavili pravidla tak, aby byly rovné podmínky na energetickém trhu, aby spotřebitelé – především domácnosti; ty se tolik bránit neumí jako velký hráči –, nebyli poškozováni.“

Vitásková předně podotýká, že poukázala na solární tunel do veřejných financí ve smyslu, že se platí asi o 162 miliard korun víc, než ukládá zákon. „A navíc jsem nastavila pravidla proto, abychom další podpory – především ty v oblasti biometanu, které šly do stovek miliard – neplatili. Takže jsem šlápla někomu na kuří oko, respektive na penězovody. A tak to celé začalo. Nejprve výhružky a pak jsem začala být obviňována ze zvlášť závažných zločinů; to první bylo spojeno se solárními podvody, se kterými jsem neměla nic společného. Bylo to vykonstruované. Byla to hra justice a státního zastupitelství. Buďto na objednávku, anebo si to vysvětluji tak, že nejenom příslušní státní zástupci, ale i Pavel Zeman neznají absolutně zákony a podzákonné normy. V takovém případě by měli svléknout talár. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chtěl, abych byla alespoň trochu odsouzena, ale můj skutek nebyl ani trestným činem. To trvalo sedm let.“

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

Státní zastupitelství Vitáskovou mimo jiné také vinilo ze zneužití pravomoci, když jmenovala místopředsedkyní úřadu bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Podle rozhodnutí brněnského soudu skutek nebyl trestným činem. Brněnský soud také zrušil loňský rozsudek jihlavského soudu, který Vitáskové loni za to podruhé uložil podmíněný trest. Rozhodnutí brněnského soudu je pravomocné. „Moji jedinou pohnutkou a zájmem, proč jsem jmenovala doktorku Veseckou místopředsedkyní, byl, aby úřad byl v oblasti právní řízen zkušenou manažerkou. Ani ve snu by mě nenapadlo, že bych tím porušovala energetický zákon,“ uvedla Vitásková. Žalobkyně pro ni navrhovala trest 42 měsíců vězení, obhajoba zproštění viny.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

alena-vitaskovaerusolarni-tunelsolarni-baronitrestni-stihanirenata-veseckajusticesoudnictvisoudypavel-zemannejvyssi-statni-zastupcemilos-zemanvyznamenanihorka-linkaxtv
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.