Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim – Školní rok nám úspěšně začal, děti prozatím chodí do vzdělávacích ústavů – než je strana a vláda opět pozavírá, protože se blíží chřipková epidemie, roušky máme opět na obličejích. Pořadatelé kulturních akcí podle všeho raději nic neplánují, protože nikdo nezná dne ani hodiny, kdy jim stát všechno opět přikáže zrušit.

Naštěstí mnohde opět rostou houby a v lese se před zákeřným virem chránit nemusíme.

V pátek ode čtyř hodin v hlineckém Multifunkčním centru můžete vidět další „Listování“. Jedná se o divadelní představení scénického čtení s hercem Lukášem Hejlíkem, určené pro rodiče, s názvem „Co by můj syn měl vědět o světě“, napsal Fredrik Backman. Autor vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhne srdce všech rodičů, a to dokonce i těch budoucích, potenciálních.

Víte, že nedaleko Chrudimě se pěstuje víno a také z něj později vyrábí stejnojmenný lahodný nápoj? „Jsme nově vzniklé vinařství na úpatí Železných hor, takřka v samotném středu České republiky. Při jedné z našich cest na jižní Moravu jsem se rozhodli, že si ji přeneseme k nám. Ve vinicích a mezi všemi vinohrady jsme se cítili jako doma. V rozhovorech s našimi prarodiči jsme se dozvěděli, že vinařství v naší oblasti nebylo ojedinělé. Nejen proto jsme se rozhodli tuto tradici obnovit a v těchto místech jít momentálně tak trochu proti proudu. Tři roky jsme se plně oddali vinařině a procestovali celou republiku, abychom získali zkušenosti a našli si vlastní cestu, jak vyrobit kvalitní víno. Směry ve výrobě vína jsou různé, ale my si zvolili stoprocentní kvalitu. Vína se snažíme vyrábět bez zbytečné chemie (od vinice až po sklep) s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Preferujeme vína suchá, u kterých se lépe projevuje kvalita a která nic neskrývají,uvádí o své cestě vinaři z Bítovan. Ochutnat jejich produkci můžete v pátek v sedm v chrudimské Šatlavě.

V sobotu v deset na chrasteckém zámku pořádají „Slavnosti jablek a medu“. Čekají vás staropražské písničky, dixieland, cimbálová muzika, tradiční pokrmy a nápoje z jablek, medové dobroty, malování na obličej, divadla pro děti, dílničky.

Na rozhledně Báře v sobotu v osm uvidíte animovaný film „Adamsova rodina“ a v neděli ode dvou v rámci již patnácté lesní slavnosti projdou děti pohádkovým lesem.

Sobotní odpoledne v chrudimském centru patří oslavám dvacetin Pardubického kraje. Úplně náhodou se tato akce koná jen pár týdnů před volbami…

Mějte hezký víkend, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama