První družstevní byty v Brně vzniknou nejdříve za pět let. Výstavbu komplikuje výkup pozemků

První nové družstevní byty pro mladé v Brně budou hotové za pět let. Počítá s tím aktuální plán magistrátu. Tři sta padesát nových bytů město plánuje v Novém Lískovci na Kamenném vrchu. Vedení města začalo hledat firmu, která domy naprojektuje.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Družstevní bydlení je výhodnou kombinací vlastnického a nájemního bydlení (ilustrační foto)

Podle náměstka primátorky Jiřího Olivy má magistrát zhruba 500 zájemců o družstevní byty. Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Stavba nových bytů v Novém Lískovci začne nejdřív v roce 2023. Jde o velký projekt za jednu a tři čtvrtě miliardy korun. Hotovo má být v roce 2025. V Novém Lískovci vznikne v první etapě družstevní bydlení.

Dluh obyvatel Česka vzrostl o 143 miliard na 2,52 bilionu. Můžou za to hlavně úvěry na bydlení

Číst článek

Úvěr si budou brát nová družstva, město se za ně zaručí u banky, což by jim mělo zajistit výhodnější podmínky. Současně s tím magistrát chystá pro družstevní bydlení další lokality.

„Zároveň bude probíhat výstavba ve vnitrobloku na Francouzské, kde by měla být stovka bytů družstevního bydlení. A výstavba v Holáskách v lokalitě V Aleji, kde by bylo padesát bytů,“ připomíná náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

O rok později by měla následovat výstavba v Přízřenicích s tři sta padesáti byty a v bývalém Dřevopodniku v centru města se stovkou bytů. V seznamu lokalit pro družstevní bydlení je i lokalita Na Kaménkách v Černovicích. Tam plánovaných tisíc bytů ale nemůže vzniknout v blízké době, a to i proto, že kvůli novým domům bude nutné výrazně posílit kanalizační síť a to může stát i miliardy korun.

Problémy s pozemky

Podle Jiřího Olivy má magistrát zhruba pět set zájemců o družstevní byty. Před dvěma roky se do projektu přihlásilo asi sedm set uchazečů.

Magistrát nakonec počty zájemců znovu zrevidoval, někteří z programu odstoupili sami, protože nechtěli dál čekat. Vedení města lidem družstevní bydlení slíbilo před volbami v roce 2018. Zájemci pak dlouho nevěděli, zda s nimi město vůbec počítá.

Brno kvůli záchraně městského výstaviště zvažuje odkup jeho majetku

Číst článek

Výstavbu v Novém Lískovci blokoval jeden pás pozemků, který nepatřil městu, ale soukromé firmě. Pruh parcel koupila společnost Impera, jak dříve upozornil Deník N.

Město se pokoušelo s Imperou dohodnout směnu za pozemky v Líšni. Vedení této městské části ale dlouhodobě další výstavbu ve vybrané lokalitě odmítá.

Město by tedy mělo firmě postoupit několik pozemků na nároží Pekařské a Anenské ulice v centru města, kde má vzniknout několikapatrový víceúčelový dům. Nyní je to prázdné místo, kde dřív stávala socha čápa. O směně pozemků by zastupitelé měli rozhodnout do konce roku.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme