Hlavní obsah

Vzácné gesto Vladimira Putina, omluvil se za přešlap své mluvčí

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Prezident Putin se v pátek omluvil srbskému protějšku za příspěvek na Facebooku, který zveřejnila mluvčí ruského ministerstva zahraničí. V něm fotografii z návštěvy srbského prezidenta v Bílém domě spojila s hollywoodským hitem.

Článek

Jedna z nejkultovnějších a také dost možná nejzastavovanějších scén v historii filmu, to je slavné překřížení nohou herečky Sharon Stoneové ve filmu Základní instinkt z roku 1992. Dnes již klasický krimi thriller Paula Verhoevena tehdy šokoval čtyřsekundovou sekvencí z výslechu, kdy Stoenová v roli Catherine Tramellové přehodí nohu přes nohu, přičemž divák zjistí, že herečka na sobě nemá spodní prádlo. Právě kvůli odkazu na tuto scénu se teď Rusko ústy prezidenta i šéfa diplomacie omluvilo Srbsku, se kterým má země jinak vřelé vztahy. BBC omluvu z úst ruského prezidenta označila za vzácnost.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová totiž zveřejnila na Facebooku fotografii z návštěvy srbské hlavy státu v Bílém domě. Na snímku sedí Aleksandar Vučič naproti Donaldu Trumpovi, podle Zacharovové měla zachycená situace působit, jako by byl srbský prezident u výslechu. „Jste-li pozváni do Bílého domu a vaše křeslo je umístěno, jako byste byli u výslechu, měli byste sedět jako na obrázku číslo 2. Ať jste kdokoli. Věřte mi,“ napsala podle BBC mluvčí resortu zahraničí. K první fotografii pak Zacharovová připojila snímek slavné scény z Verhoevenova filmu.

Zacharovová se následně omluvila a příspěvek upravila. Mluvčí ruského ministerstva napsala, že si lidé příspěvek špatně vyložili. Podle svých slov příspěvkem mířila nikoli na srbskou hlavu státu, ale na „americkou aroganci“. Srbský prezident následně v srbské televizi informoval, že se mu Rusko omluvilo, což potvrdil i Kreml.

„Prezident Putin ani ministr zahraničí Sergej Lavrov se mi nikdy za nic nemuseli omlouvat. Přesto tak ale udělali,“ řekl Vučič. Srbský prezident uvedl, že se svým ruským protějškem mluvil po telefonu. „Myslím, že máme mezi sebou dobré vztahy a pro mě zde šlo o náhodnou a nedůležitou událost,“ cituje Vučiče britská BBC.

Zveřejněný facebookový post Zacharovové ale srbskou hlavu státu zpočátku rozzlobil. „Marija Zacharovová mluví většinou jen o sobě, primitivismus a vulgárnost, které příspěvkem projevila, ale mluví o ní i o těch, kteří ji do její funkce dosadili,“ řekl v jednom z televizních rozhovorů Vučič. Do Zacharovové se pustil i místopředseda Vučičovy vládnoucí strany Marko Djurić. „Prezident nikdy proti Rusku neřekl jediné špatné slovo, ani na tom místě (v Bílém domě). Tento prezident čekal u ruského prezidenta na přijetí půldruhé hodiny (…) Že vám není hanba,“ napsal Djurić na Twitteru.

Nešlo o jedinou mediálně zajímavou událost ve spojení s návštěvou srbského prezidenta v USA, během které Vučič podepsal dohodu o normalizaci vztahů mezi Srbskem a Kosovem. Na sociálních sítích se stalo hitem video, na kterém srbská hlava státu až po podpisu zjišťuje, že se zavázala k přesunu velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Spekulace, že by Spojené státy tento bod přidaly do dohody na poslední chvíli, ale prezident odmítl.

Mluvčí ruské diplomacie příspěvek zveřejnila krátce poté, co srbský prezident v Bílém domě podepsal smlouvu o spolupráci s Kosovem, což mohlo podle BBC být dalším důvodem pro neklid ze strany Ruska ohledně srbsko-amerických vztahů. Srbsko je totiž dlouhodobým klíčovým spojencem Ruska na Balkáně, ani jedna ze zemí pak neuznává nezávislost Kosova.

Reklama

Související témata:

Doporučované