Vepřové koleno navrchu křupavé a uvnitř šťavnaté s pikantní křenovou remuládou podle Koko

20. června 2023 • 00:00

Upéct vepřové koleno není žádná věda. Jak to ale udělat, aby bylo na povrchu zlatavé a křupavé a uvnitř šťavnaté, vám poradíme my. Navíc si k němu připravte pikantní křenovou remuládu. K pečenému kolenu se skvěle hodí.

Pečené koleno patří mezi klasiku české kuchyně. Nedopřávejte si toto jídlo jen ve svátek, jeho příprava není složitá, chce to jen vědět, jak na to. Vepřové koleno můžete péct buď pozvolna, nebo zprudka, anebo ho jednoduše přenechat vaší troubě se šestým smyslem. A ta si s ním poradí dokonale.

Suroviny na pečené vepřové koleno:

Jak upéct vepřové koleno a připravit křenovou remuládu:

1. Zvolte buď menší přední, nebo větší zadní koleno s kostí i kůží. Maso vyndejte z lednice hodinu před pečením a nechte ho odpočívat v pokojové teplotě. Poté ho důkladně potřete olejem a vydatně osolte, případně opepřete. 

2. Na hlubší plech položte pečicí papír a nalijte na něj vodu, aby bylo celé dno pokryté. Tím ochráníte troubu před odkapáváním tuku při pečení na mřížce. Máte-li sondu, vpíchněte ji do masa ideálně podél kosti, a to asi centimetr až dva od ní. Koleno položte na mřížku, zapojte sondu, zvolte přednastavený program a nechte péct 50–70 minut.

3. Během pečení připravte křenovou remuládu. V misce smíchejte majonézu, tučnou zakysanou smetanu a dijonskou hořčici. Vmíchejte kousek najemno nastrouhaného čerstvého křenu. Remuládu opepřete a přidejte nasekanou petrželku. Vše pořádně promíchejte, ať se chutě spojí. 

4. Ve chvíli, kdy je koleno na povrchu zlatavé a teploměr dosáhne teploty 75 °C, je hotovo. Po vyjmutí z trouby nechte maso čtvrt hodinky odpočívat. Servírujte ho s remuládou, chlebem a okurkami.

Podívejte se na to, jak připravit křupavé pečené kuře s brambory z jednoho pekáče >>>

Autor: red