Vzácná zvířata se vracejí na Šumavu: Běhají tam dvě smečky vlků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vzácná zvířata se vracejí na Šumavu: Běhají tam dvě smečky vlků

Na Šumavě se pohybují vlci už ve dvou smečkách.
Na Šumavě se pohybují vlci už ve dvou smečkách.  (Foto Aha! – NP Šumava)

Senzační objev na Šumavě! Žijí tam dvě vlčí smečky. Jedna u Železné Rudy, druhá u Srní na Klatovsku. Zjistili to odborníci z českého a německého národního parku.

Kdysi vyhubení vlci se na Šumavu vrátili v roce 2015. Teď jsou tu dvě smečky, které žijí po obou stranách hranice. „Jedna se pohybuje mezi Srním a Finsterau,“ uvedl ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl. „Druhá smečka je vidět mezi Železnou Rudou a přehradou Frauenau,“ doplnil ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Populace se rozrůstá

Po prokázání prvních mláďat v roce 2017 je založení druhé smečky dalším mezníkem v populačním vývoji vlků. U Srní se zoologům podařilo zaznamenat kojící vlčici, další fotopast zachytila čtyři vlčata.

Pouštěli jim vytí

Zoologové vlky stopovali speciálně cvičeným psem a pustili jim vlčí vytí. „Podařilo se nám prokázat přítomnost mláďat ve dvou vzdálených místech, což potvrdilo reprodukci a výskyt nejen původní, ale i nové smečky. Na akustickou stimulaci vlci v obou oblastech reagovali vytím, přičemž se dalo rozlišit, že v obou smečkách jsou i letošní mláďata,“ řekl výzkumník vlků Aleš Vorel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.