Za vším hledej prachy. Dluhy, správní delikty. Arca Capital útočí na Slováka Krúpu, ten zase na ni

12.09.2020 8:30

AKTUALIZOVÁNO 10. 10. 2020 - Investiční skupina Arca Capital se v prohlášení ohrazuje proti mediálním útokům, které vůči ní v médiích vede její bývalý akcionář Pavol Krúpa. „Jeho počínání vnímáme jako snahu zmařit vstup investora do Arca Capital, vystrašit věřitele a odkoupit od nich levně pohledávky vůči naší investiční skupině," uvedla pro PL Terézia Barčíková.

Za vším hledej prachy. Dluhy, správní delikty. Arca Capital útočí na Slováka Krúpu, ten zase na ni
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pavol Krúpa v pořadu Horké téma

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí
Arca Capital prostřednictvím Rastislava Veliče (Arca Investments) reagovala na mediální útoky, které jsou proti ní v poslední době prý soustředěně a cíleně vedeny v souvislosti s vyhlášeným moratoriem (dočasnou ochranou před věřiteli) na uvedenou mateřskou společnost.

„Skutečnost je taková, že sám Pavol Krúpa je významným dlužníkem skupiny Arca Capital a část věřitelů skupiny Arca Capital bude možné uspokojit právě z pohledávek vůči Pavolu Krúpovi, pokud své finanční závazky řádně a včas uhradí," stojí v tiskovém prohlášení.

Česká národní banka podle této zprávy rovněž označila v roce 2017 Slováka Krúpu za nedůvěryhodnou osobu pro závažné správní delikty.

Vyhlášené moratorium na mateřskou společnost údajně neznamená, že by skupina Arca Capital hodlala nedostát svým závazkům vůči všem věřitelům. Naopak se prý pracuje na tom, aby byl se vší pečlivostí a odpovědností připraven reorganizační plán.

Reakce Pavola Krúpy:

Stanovisko skupiny Arca hodnotím jako ubohou reakci na má upozornění na pochybení jejího vedení. Ve svých vyjádřeních upozorňuji na nedostatky managementu skupiny Arca v tomto krizovém období a taktéž na možné vyvádění majetku skupiny mimo její dosah. Zástupci skupiny Arca by se měli v současné situaci intenzivně zabývat plánem stabilizace skupiny a realizovat kroky nutné k uspokojení svých věřitelů. Považuji za svoji povinnost upozornit věřitele skupiny Arca na podezřelé kroky, které jsou ze strany jejího vedení aktuálně činěny.

Mým záměrem rozhodně není skupovat pohledávky za skupinou Arca. Mám zájem pomoci jiným věřitelům, kteří se na mě obrací s žádostí o zastupování jejich nároků vůči skupině Arca. Je zcela na svobodném rozhodnutí každého z věřitelů, jakým způsobem bude uplatňovat svá práva. Za relevantního potenciálního investora považuji silnou skupinu J&T, a proto vítám aktivitu společnosti J&T Banka, která v minulých dnech vyjádřila svůj záměr učinit kroky za účelem pomoci nezajištěným věřitelům skupiny Arca. V případě, kdy by se podařilo vedení skupiny Arca získat jiného investora, který má zájem vstoupit do skupiny a vyřešit její finanční problémy, pak by jej měla svým věřitelům prezentovat, a zároveň předložit jednoznačný plán ke stabilizaci skupiny a jejích firem.

Svou aktivitou jsem vždy skupině Arca pomáhal a činil kroky s cílem rozvoje a podpory podnikatelských aktivit této skupiny. Totéž je v mém zájmu i nyní, v situaci, kdy je nezbytné stanovit jasný plán navrhovaného řešení takovým způsobem, aby došlo v co nejkratší době k uspokojení závazků skupiny Arca vůči jejím věřitelům, a to v maximální možné výši.

Lituji, že skupina Arca, kterou jsem založil a řadu let úspěšně budoval, vnímá má upozornění a doporučení jako osobní boj, ačkoliv všechna moje vyjádření směřují k tomu, aby věřitelé získali co největší majetek. A to vím, o čem mluvím. Myslím, že nejen já, ale i ostatní věřitelé skupiny Arca by si zasloužili více pozornosti jejího vedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…