Kritiky.cz > Recenze knih > Odvaha-Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?

Odvaha-Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?

A10150F0007012 odvaha 2d
A10150F0007012 odvaha 2d
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Mladá Ada po vál­ce musí ode­jít z medi­cí­ny, musí se sta­rat o svou nemoc­nou mat­ku. Měla pocit, že po vál­ce je obě čeka­jí lep­ší časy. Zažila vál­ku v kon­cen­t­rač­ním tábo­ře a nyní chce stu­do­vat a rado­vat se ze živo­ta. Komunisté ale mají na toto úpl­ně jiný názor. Její židov­ský původ jim nene­chá spát a Ada se dostá­vá do mno­ha potí­ží. Jednoho dne ji nabíd­ne sňa­tek roz­ve­de­ný muž, kte­rý má obrov­ský vliv a zaří­dí ji krás­né byd­le­ní i pro její mat­ku, vrá­tí ji zpět na stu­dia i pra­xi do nemoc­ni­ce.  Ada sto­jí před vel­kým morál­ním roz­hod­nu­tím. Má si vzít star­ší­ho muže, kte­ré­ho nemi­lu­je za cenu všech výhod, kte­ré na ni čeka­jí? Má říci ano i za cenu morál­ní­ho selhá­ní nebo říci ne a zacho­vat si svou čest a nést důsled­ky své­ho židov­ské­ho půvo­du? Jak se Ada roz­hod­ne, tak to už se nech­te pře­kva­pit a pusť­te se do vel­mi napí­na­vé­ho čte­ní.

Knihu jsem si oprav­du uži­la a pře­čet­la ji jed­ním dechem. Romány Markéty Lukáškové mám moc ráda. Miluji její humor i její způ­sob líče­ní děje, kte­rý je více než zají­ma­vý. Už se těším na její dal­ší počin. Autorka se věnu­je zají­ma­vé­mu téma­tu, a to je konec vál­ky a nástup vlá­dy komu­nis­mu. Poukazuje na jeho stin­né strán­ky, to jak lidé žili, na co vše si muse­li dávat pozor, jak o sobě vše vědě­li, jak byli někte­ří lidé vliv­ní co všech­no doká­za­li o dru­hých zjis­tit. Musím říci, že mně z toho oprav­du mra­zí v zádech. Velmi mě zau­ja­lo roz­dě­le­ní děje, kdy autor­ka napsa­la, co se dělo, když se Ada roz­hod­la si Karla vzít, co vše ji život s ním při­ne­sl a jaké to vlast­ně bylo. V dal­ší čás­ti kni­hy autor­ka uved­la, co se sta­lo, když se Ada roz­hod­la si Karla nevzít a jaké důsled­ky za své roz­hod­nu­tí vlast­ně nes­la. Bylo to vel­mi zají­ma­vé se nad tím zamys­let. Když jsem ale čet­la a najed­nou uvi­dě­la na jed­né strán­ce napsa­né ne, zara­zi­la jsem se a čeka­la, co bude. Překvapilo mě, že autor­ka uved­la oba pří­pa­dy, jak se hlav­ní hrdin­ka roz­hod­la. Přiznám se, že i já si tuto otáz­ku polo­ži­la. Jít do toho s tím, že se mohu vrá­tit na stu­dia, zajis­tím pro svou nemoc­nou mamin­ku pře­py­cho­vé byd­le­ní, morál­ně tedy hod­ně hlu­bo­ko kles­nout nebo si zacho­vat svou čest, odmít­nout sňa­tek a žít v chu­do­bě? Má Ada něja­kou mož­nost svůj osud změ­nit k lep­ší­mu? Je o tedy těž­ké roz­hod­nu­tí a sama nevím, pro co bych se roz­hod­la. Román v mně bude oprav­du dlou­ho dozní­vat, jeli­kož stříp­ky děje do sebe vel­mi dob­ře zapa­da­ly. Ada se sna­ži­la zjis­tit, na co man­žel­ka Karla zemře­la, a to mě nene­cha­lo spát. Musela jsem na to pořád mys­let a kni­hu pře­číst až do kon­ce. Jaký mocen­ský vliv má její man­žel Karel a co vlast­ně dělá?

Knihu dopo­ru­čím všem, co si chtě­jí pře­číst sil­ný pří­běh, chtě­jí se vrá­tit do pová­leč­ných let a nejen jim.

Několik slov o autor­ce:

Markéta Lukášková pochá­zí z Českých Budějovic. Působila jako redak­tor­ka časo­pi­sů Týden, Maxim, Faktor S, ved­la Reflex.cz. Se svou prvo­ti­nou Losos v kaluži obje­la repub­li­ku v rám­ci diva­del­ní­ho pro­jek­tu Listování a napsa­la pod­le ní scé­nář, kte­rý čeká na fil­mo­vé zpra­co­vá­ní. Následovaly kni­hy Panda v nesná­zíchInTyMně a Vlaštovka v bub­li­ně a Majonéza k sní­da­ni. Na pod­zim roku 2020 zača­la pub­li­ko­vat popu­lár­ní pod­cast Příběh, kte­rý se oprav­du stal při­ná­še­jí­cí méně zná­mé epi­zo­dy z čes­kých i svě­to­vých dějin.

Ukázka z kni­hy:

Ada zabouch­la za mat­kou dve­ře auta, hodi­la si kabel­ku na sedač­ku a dala něja­ký­mu Láďovi pokyn, aby jel. Po tomhle bytě se jí stýs­kat nebu­de. Když se po vál­ce s mat­kou vrá­ti­ly do Prahy, jejich vila byla vybyd­le­ná od Němců, a když ji koneč­ně s pomo­cí peněz půj­če­ných od obce jakž­takž daly dohro­ma­dy, nastou­pi­li komu­nis­ti a ony o vilu při­šly podru­hé. Místo ní dosta­ly byt na zdán­li­vě dob­ré adre­se Ve Smečkách kou­sek od Václavského náměs­tí. Jenže byl pří­zem­ní, zřej­mě něja­ká narych­lo pře­bu­do­va­ná prá­del­na nebo sklad, byla v něm tma a vlh­ko a schá­ze­lo v pod­sta­tě veš­ke­ré vyba­ve­ní. A ješ­tě se teh­dy na úřa­dě tvá­ři­li, jak jim nevy­chá­ze­jí vstříc, pro­to­že inva­lid­ní mat­ka pře­ce nemů­že do scho­dů. Ani tenhle byt jim ale nepa­t­řil, dosta­ly „výměr na jeho trva­lé uží­vá­ní,“ pro­to­že nedej­bo­že aby snad něco sku­teč­ně vlast­ni­ly.

Když vystu­po­va­ly z auta před Karlovým domem, měla Ada pocit, jako by se ocit­la ne v jiné, ale v jiné rea­li­tě. Vybavil se jí Harryho křik a jeho uví­ta­cí řeč na Stalinově tří­dě. Ona na ní teď bude byd­let, ten název na cedu­li hned na rohu kou­sek od nich jí zřej­mě má kaž­dý den při­po­mí­nat, co pro­ved­la.

„Já si ješ­tě pama­tu­ju, když tohle byla Fošovka,“ utrousi­la mat­ka s boles­ti­vou gri­ma­sou, když vystu­po­va­la z auta.

„Fošovka?“ zepta­la se nepří­tomně Ada.

„Tahle uli­ce se před vál­kou jme­no­va­la po fran­couz­ském mar­šá­lo­vi Ferdinandu Fochem. Fošovka,“ vysvět­lil za mat­ku Karel, kte­rý se obje­vil pře­de dveř­mi domu přes­ně v tu správ­nou chví­li jako vždy, a mat­ka uzna­le kýv­la. Panečku, ten se vyzná, zeťák. To ale neby­lo zda­le­ka to hlav­ní, čím na ni toho odpo­led­ne zapů­so­bil. Když dokul­ha­la ke scho­dům a zou­fa­le se roz­hlíd­la oko­lo sebe, mávl na něja­ký­ho Láďu a ten při­jel s inva­lid­ním vozí­kem, jako kdy­by si ho před chví­li sho­dou okol­nos­tí vytá­hl z kapsy kalhot.

Autorka: Markéta Lukášková

Ilustrace: Gabriela Šupíková

Žánr: his­to­ric­ká pró­za, čes­ká pró­za

Vydáno: 2024, Vydalo nakla­da­tel­ství Motto, ve spo­leč­nos­ti Albatros Media, Praha

Počet stran: 280

Vazba kni­hy: váza­ná s lami­no­va­ným pota­hem

ISBN: 978-80-267-2646-3

Kniha vychá­zí 16.5.2024

Knihu může­te kou­pit zde:

Odvaha | Albatrosmedia.cz


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,46368 s | počet dotazů: 247 | paměť: 72139 KB. | 23.04.2024 - 02:34:43