Karlovy Vary jako srdce triatlonu. Sešli se tu světoví šampioni

  11:11
Pozornost celého triatlonového světa nyní směřuje do Česka. O víkendu se totiž uskuteční City Triathlon Karlovy Vary, jehož vrcholem je nedělní závod ITU Světového poháru. Na jeho start se postaví nejlepší triatlonisté planety včetně aktuálních mistrů světa Vincenta Luise a Georgie Taylor-Brownové.

Momentka z Evropského poháru v triatlonu v Karlových Varech - na snímku je Přemysl Švarc | foto: Martin Stolař, MAFRA

Světový pohár v triatlonu v Karlových Varech je jedním z mála závodů, který zůstal v roce 2020 v kalendáři Mezinárodní triatlonové unie ITU - ze sedmi závodů mistrovství světa (WTS) se uskutečnil jediný, z jedenácti Světových pohárů, které se měly do konce srpna konat, se závodilo na jediném - v Austrálii ještě před vypuknutím epidemie koronaviru.

„Také my jsme se při přípravách dostali do celé řady těžkých situací, ve kterých by bylo jednodušší závod zrušit. O to větší teď máme radost z toho, že je o CITY TRIATHLON Karlovy Vary ve světě tak velký zájem a že výrazně vzrostla jeho prestiž,“ říká Vladimír Malý, ředitel závodu.

Prvním závodem ITU po dlouhé koronavirové pauze bylo mistrovství světa v Hamburku, které se uskutečnilo minulý víkend. Ze severoněmeckého města se pak přesunula většina závodníků do Karlových Varů. Pro ukázku: na startovní listině figuruje devět závodnic z elitní desítky světového šampionátu, nechybí přitom ani aktuální světoví šampioni - Francouz Vincent Luis a Britka Georgia Taylor-Brownová.

Na ženské startovní listině figurují i Flora Duffyová (2x mistryně světa), Katie Zaferesová (loňská mistryně světa) či Jessica Learmonthová (loni druhá v sérii MS, mistryně Evropy). Podobně prestižní bude závod mužů: Jonathan Brownlee (stříbro a bronz z olympiády, mistr světa 2012) či Kristian Blummenfelt (světový rekord na střední trati).

„Fanoušci se mohou těšit na nejlépe obsazený závod v české triatlonové historii. Přáli jsme si, aby k nám někteří nejlepší závodníci z Hamburku přijeli, ale v tolik hvězd jsme ani nedoufali,“ řekl Vladimír Malý.

V tvrdé konkurenci se bude snažit uspět také šestice českých reprezentantů. Do závodu žen nastoupí Alžběta Hrušková, Tereza Zimovjanová, Petra Kuříková a Vendula Frintová, vítězka posledních dvou ročníků karlovarského závodu. Do závodu mužů nastoupí František Linduška a Jan Volár.

Na účastníky Světového poháru čeká nejprve 1500 metrů plavání ve volnočasovém areálu Rolava. Při cyklistické části, která měří 40 km, se pak dostanou do lázeňského centra města, kde absolvují sedm okruhů s náročným stoupáním. Právě kvůli němu je karlovarská trať považována za nejtěžší ve světovém triatlonovém kalendáři. Na závěr čeká triatlonisty 10km běh, který absolvují ve čtyřech okruzích vedoucích nejhezčími místy lázeňského města.

Závod mužů startuje v 10 hodin, závod žen v 15 hodin. ČT Sport bude v průběhu dne vysílat přímé vstupy, celé závody pak můžete sledovat zdarma na TriathlonLIVE.tv (s anglickým komentářem).

Počet diváků regulován nebude

Závodníci, pořadatelé i diváci se musejí připravit na některá omezení, která vyplývají z koronavirového manuálu ITU. „Budeme mít roušky nejen v budovách, ale také venku, při vstupu do všech zón budou desinfekce, depo se bude pravidelně dezinfikovat, odděleny budou vchody a východy do jednotlivých zón, nebudeme mít hromadné transfery pro závodníky, ale budeme je převážet v menších autech. Také slavnostní vyhlášení bude mít upravený průběh,“ vysvětluje Vladimír Malý.

Karlovarský závod je unikátní svou tratí, která patří k nejkrásnějším na světě a díky svému umístění v lázeňském centru města přivádí k trati tisícovky diváků. „Prostory podél trati jsou pro diváky otevřené, nevybíráme tam vstupné, takže jejich počet ani regulovat nemůžeme. Výjimkou je jediné místo - tribuna v cílové rovince, kde budeme udržovat rozestupy. Zároveň ale musíme dbát pokynů ITU, které nám ukládají stoprocentní nošení roušek pro závodníky, pořadatele a rozhodčí a také apel na diváky, aby i oni při závodě roušky měli.“

Na start se budou moci postavit také závodníci ze zemí, jejichž občané mají v tuto chvíli vstup do Česka zapovězený. „Potřebují ale negativní test na covid-19 ze země, ze které do Česka poletí. Následně musí podstoupit další test po příletu, po jehož vyhodnocení už se budou moci po Česku volně pohybovat. Musejí mít také zvací dopis od Národní sportovní agentury, který jsme pro ně ve spolupráci s Českou triatlonovou asociací zajistili. A poslední podmínkou je jejich pojištění proti následkům onemocnění covid-19,“ vysvětluje Vladimír Malý.

Závody pro všechny a večer světelná show

Závodní program odstartuje už v pátek 11. září Český pohár žáků (začátek ve 13.00 hodin), který se uskuteční ve volnočasovém areálu Rolava a jeho nejbližším okolí. Na stejném místě se v sobotu dopoledne bude konat GEIS Baby Duatlon (10.00). Ten kombinuje jízdu na kole s během a je určen dětem od jednoho roku do dvanácti let. Registrace do závodu je zdarma.

V sobotu odpoledne se pak uskuteční závod Age Groups (14.30 a 17.00), který je součástí Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu. Na závodníky čekají stejně krásné tratě a stejně profesionální zázemí jako na účastníky Světového poháru. Pouze distance budou poloviční - 700 metrů plavání, 20 kilometrů cyklistiky a 5 kilometrů běhu.

Zpestřením sportovního programu pak bude festival světla Vary°Září, který večer rozzáří ikonické karlovarské budovy světelnými a laserovými projekcemi, z nichž jedna bude věnována také City Triathlonu Karlovy Vary.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Jan Šotnarovi, který dá po...

Extraligový unikát na úkor mistra? Play off obrat z 0:3 nepamatuje, baráž ano

28. března 2024  13:48

Ani po třech porážkách se nevzdali. Dokázali se vzchopit, vyrovnali nepříznivý stav. To vše proti...

Nabrala fazónu, přesto skončí. Musím to ospravedlňovat, diví se Collinsová

28. března 2024  13:47

Svůj záměr předeslala poměrně brzy, už při lednovém Australian Open. „Letošní sezona bude mou...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...