Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdysi Sklepáci, nyní Bravo! Branické divadlo se probouzí z kómatu

  13:59
V 80. letech zde vystupovala Pražská pětka i Boris Hybner. Nyní se Branické divadlo znovu otevírá. Pod názvem Divadlo Bravo! by na nejslavnější éru rádo navázalo pantomimou a novým cirkusem. Nejisté době navzdory.
Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první...

Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první premiérou obnoveného provozu v Branickém divadle. To se nyní otvírá pod názvem Divadlo Bravo! (1. září 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Naším největším přáním je, aby Braníkem opět znělo „Bravo!“ Věta, kterou si soubor Losers Cirque Company vetknul na korouhev k otevření své první domovské scény, zní v dnešní době odvážně, možná až troufale. Ponechme stranou zvěsti, že se Branické divadlo, které si pro svůj záměr vybrali, označuje za prokleté. V posledním desetiletí, kdy se zde střídali nájemci, totiž zůstávalo více zavřené než otevřené. Problémem je především současná nejistota, kdy se každá scéna bojí o své diváky a kdy vlastně nevíme dne ani hodiny, která může podobně jako na jaře veškerý kulturní provoz zastavit.

„Pro kulturu není dobrá doba, ale jde o nové divadlo, což by mohlo zájem diváků probudit,“ uvažuje Petr Horníček, šéf novocirkusového souboru. „Nikdy jsme neměli domovskou scénu, takže se konečně soustředíme do jednoho místa a divákům bude jasné, kde hrajeme. Budeme se snažit, aby vše fungovalo, zájem na tom má i městská část, která je vlastní,“ dodává Horníček. Snem prý je, aby divadlo hrálo i pětadvacet, třicet dní v měsíci.

Novocirkusový soubor okolo Petra Horníčka má totiž s Branickým divadlem velké plány, nechal si od architektonického ateliéru A69 zpracovat projekt, který stávající prostor upraví potřebám nového cirkusu. V plánu je kabaretní sezení i elevace hlediště až k balkonu, díky které vznikne v předsálí prostor třeba na chybějící bar. Nic z toho zatím v Bravu nenajdete, přestavba má začít po této sezoně. 

„Pokud budou finance, rádi bychom to udělali přes léto, přestavba zabere až dva měsíce,“ hlásí Horníček. Rekonstrukci by rád částečně hradil z vlastních financí souboru, částečně z další veřejné sbírky a snad i investičního grantu. Interiér divadla se zatím dočkal alespoň výmalby, nových koberců a stolečků na balkoně.

Vizualizace plánované přestavby

Vedle nového cirkusu má být základním pilířem programu pantomima, Bravo se tak stane domovskou scénou i našeho předního mima Radima Vizváryho. Právě tento krok přitom příjemně souzní s časy, kdy, ač na periferii, bylo Branické divadlo předním kulturním centrem Prahy.

Slavná minulost

S tehdejším Branickým divadlem pantomimy je spojen Jiří Turek, dlouholetý ředitel festivalu Letní Letná. „Zaměřovali jsme se na pantomimu a divadlo. Působila u nás třeba Pražská pětka, tedy Baletní jednotka Křeč či Mimóza, organizovaly se Mim session s Borisem Hybnerem. Celá alternativní scéna se vlastně soustředila v Braníku,“ vzpomíná Turek, který zde ve finále slavné éry působil i jako ředitel. „Fungovali jsme až do roku 1992, kdy divadlo zavřeli a museli jsme ho předat městské části. Několik let pak bylo zavřené a následně se začalo provozovat jako stagiona,“ popisuje Turek. 

Klíče od divadla tehdy musel předat ochotníkům, kteří na něj prý měli „morální právo“. „Ochotnický spolek tam dva roky jen tak seděl, teprve pak jej dostala do pronájmu divadelní společnost, začaly se vozit zájezdovky a konečně zase hrát,“ popisuje Turek, který přitom v roce 1992 pomáhal vypracovat projekt, aby Branické divadlo společně s blízkým Studiem Rampa mohlo pokračovat v započaté činnosti. „Nahoře Dobešku zase měli logicky dostat Sklepáci, byla jejich domovskou scénou. Ale paradoxně ani jeden projekt neprošel, někdo to na radnici bojkotoval. Celá Pražská pětka se tak přesunula do nově vzniklé Akropole,“ vzpomíná Turek.

Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první...
Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první...
Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první...

Byli to přitom nejen Sklepáci a Boris Hybner, kdo ze známých tváří okusil zdejší prkna. „Z významných zahraničních souborů zde hostovala například francouzská skupina Les Aviateurs, dále Filarmonica Clown; počátky perestrojky zde ohlašovala obrovská show Karavan Mir ruského souboru Liceději pod vedením Slávy Polunina, spoluorganizovaná členy Divadla na provázku. V revolučních dnech 1989 se lidé a umělci kolem divadla podíleli na protestní stávce a uspořádali několik happeningů,“ uvádí na stránkách Divadla Bravo k historii scény teatroložka Ladislava Petišková. Bolek Polívka zde dále uváděl svého slavného Šaška a královnu či Trosečníka, působilo zde i Mimtrio Michala Nesvadby a Světlany Nálepkové.

Branický fenomén

Na více než deset let branické éry, kdy se v divadle ještě topilo uhlím, tak vzpomíná dnešní ředitel Letní Letné jako na jedno z nejhezčích profesních období. „Je až neuvěřitelné, co všechno se tam odehrávalo. Potkávali se tam všichni, Branické divadlo byl fenomén, který spoustu lidí poznamenal.“

„Rádi bychom na tuto dobu navázali,“ říká nyní Petr Horníček, interiér divadla tak ozdobí dobové plakáty tehdejších představení. Na příští rok se dokonce plánuje setkání umělců a skupin, kteří zde tehdy působili. „Rádi bychom tím oslavili i nedožité osmdesátiny Borise Hybnera a zavzpomínali na slavnou éru,“ prozrazuje Horníček.

Divadlo Bravo! oficiálně otvírá už v neděli 13. září ve dvě odpoledne, kdy zde Losers Cirque Company zdarma předvedou ukázky své činnosti. První premiérou pak budou 25. září Mimjové. „Poprvé jsme udělali představení pro rodiny s dětmi. Mimjové vyprávějí o boji dobra a zla, čtyři bojovníci bojují se zlou královnou a snaží se ji napravit,“ přibližuje Horníček. Představení nabídne propojení pantomimy, akrobacie, hudby a světla. „Celé je inspirováno Asií, jsem zvědav, jak děti zareagují,“ těší se Horníček.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swift vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swift...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...