Hlavní obsah

Nehodu na přejezdu v Bezděčíně připomíná nový pomník

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nehodu na železničním přejezdu v Bezděčíně u Mladé Boleslavi z roku 1969 připomíná nový pomník. Při nehodě tehdy zemřelo 23 cestujících a jeden člověk později podlehl zraněním v nemocnici.

Článek

Pomník u přejezdu postavila Správa železnic (SŽ), řekl ČTK mluvčí státní organizace Marek Illiaš.

V Bezděčíně se 28. července 1969 krátce před 23:00 srazil autobus s přívěsem s vlakem jedoucím z České Lípy do Nymburka. Autobus vezl zhruba 60 cestujících a mířil z Mladé Boleslavi do Benátek nad Jizerou. Rozjetý vlak, ve kterém podle výpovědi průvodčího cestovalo více než 200 lidí, strhl autobusovou soupravu a vláčel ji několik desítek metrů. Sám zastavil zhruba po 200 metrech. Autobus se při nehodě převrátil, fotografie z místa ukazují jeho zdevastovaný stav. Střecha se například zmáčkla až na úroveň podběhů kol.

Bilance nehody byla tragická, 23 lidí zahynulo na místě, další člověk zemřel následně v nemocnici. Dalších šest lidí bylo těžce a 23 lehce zraněno.

Událost až donedávna nepřipomínal žádný důstojný pomník, pár metrů od přejezdu je pouze zarostlý křížek s malou deskou, jehož autor je neznámý. Vedle křížku se ale objevil nový pomník, ani jeho autor není známý. Dle zjištění ČTK ho zde instalovala Správa železnic.

„Pomník u přejezdu instalovala naše společnost svépomocí. Celkové náklady jsou 10.000 korun. Instalací pomníčku jsme chtěli uctít památku tehdejšího vlakového neštěstí,“ řekl ČTK Illiaš. K pomníku vede i nový jednoduchý chodníček, aby se zabránilo chození lidí v kolejišti.

Nový pomník nese stejné sdělení jako starý křížek, který s ním sousedí a který zůstává zachován. Je ale opraven počet obětí, původní deska na kříži totiž uváděla špatný počet zemřelých, a to 21. Nový pomník již uvádí správný údaj, tedy 23 lidí. „Bůh tresce toho, kdo smrtí jim vinen jest,“ stojí na pomníku.

Nejvíce obětí, devět, pocházelo ze sousední Pískové Lhoty, šest z Benátek nad Jizerou, čtyři z Dražic a tři mrtví pocházeli z Brodců nad Jizerou. Polovina obětí se nacházela v době nehody ve vlečném voze. Nejmladší obětí byla čerstvě 18letá dívka z Pískové Lhoty.

Za viníka nehody byla označena závorářka, spolu s ní ale také řidič autobusu, kterého vyšetřovatelé vinili z toho, že se před vjetím na přejezd nepřesvědčil, zda nejede vlak. Řidič ale při nehodě zemřel, soud tak odsoudil pouze závorářku, potrestal ji pěti lety vězení. Žena si ale svůj trest neodseděla celý, v roce 1972 byla propuštěna kvůli svému zdravotnímu stavu, trpěla rakovinou.

Reklama

Doporučované