Hlavní obsah

Pamětní deska v Novém Městě na Moravě připomíná 16 obětí holokaustu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pamětní deska v Novém Městě na Moravě ode dneška připomíná 16 tamních obětí holokaustu.

Článek

„Nese jména židovských obyvatel odvlečených a zavražděných nacisty, kteří ve městě trvale žili, i těch, kteří tam hledali útočiště během války,“ řekl předseda městského nadačního fondu Ladislav Slonek. Osm zabitých starousedlíků také od čtvrtka připomínají v dláždění před domy, v nichž žili, kameny zmizelých, takzvané Stolpersteine.

Piety patří mezi akce, jimiž město připomíná letošní 75. výročí ukončení druhé světové války. Podle Slonka by všichni měli vědět, co byl holokaust. „Máme takový dojem, že na to pomalu zapomínáme. Měli bychom vědět, že tito lidé byli jedni z nás, že je uchopili, odvezli a zavraždili,“ řekl.

Kovová pamětní deska obětem holokaustu byla osazená ve vstupu základní školy na Vratislavově náměstí. Podle návrhu architekta Víta Sladkého ji zhotovil umělecký kovář Pavel Klimeš. Dnešní dopolední odhalení památníku se uskutečnilo při příležitosti novoměstského Dne otevřených dveří památek.

Kameny zmizelých připomínají zemřelé členy rodin Bradyových a Skuteckých. „Obě rodiny byly v Novém Městě velmi dobře etablované. Pan Brady byl známý hlasatel lyžařských závodů,“ uvedl Slonek. Skutečtí měli firmu na výrobu likérů a sodových vod. Také Mořic Skutecký se zapojoval do veřejného života, přispěl na stavbu sokolovny, podporoval spolky. Podle dostupných údajů zemřel v koncentračním táboře Mauthausen. Nacisté zabili také jeho ženu a tři syny.

„Kluci, kteří zahynuli, byli bratranci mé mámy,“ řekl Daniel Kosta při čtvrtečním pietním aktu. Uvedl, že v koncentračním táboře byla i jeho matka, ale o válce s ním nemluvila. Příbuzné z její strany, kteří zemřeli za války, později dohledával pomocí aplikace na internetu. „Došel jsem k číslu 44 a pak jsem toho raději nechal,“ řekl.

Po čtyřčlenné rodině Bradyových pojmenovalo Nové Město na Moravě letos v lednu i ulici. Jediný přeživší, Jiří Brady, zemřel vloni v lednu v Torontu. V koncentračních táborech zahynuli jeho rodiče Karel a Markéta a mladší sestra Hana. Bylo jí 13 let.

Jiří Brady se do Nového Města na Moravě vracel. Zastavil se tam i v říjnu 2016, kdy v Česku vzbudila pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání. Podle tehdejšího ministra kultury Hermana bylo vyznamenání pro Jiřího Bradyho původně schváleno, ale po Hermanově setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou zrušeno. Podle vyjádření prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit. Brady poté v Česku získal řadu jiných ocenění.

Reklama

Doporučované