Podle Petříčka je třeba vyvíjet podporou občanských iniciativ, církví či nezávislých odborů tlak na Lukašenkův režim, aby začal jednat se zástupci opozice, a "zabránit narušení suverenity a územní celistvosti" Běloruska.

Lukašenko chce v pondělí mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mimo jiné o další integraci obou zemí v rámci společného svazového státu. Podle Petříčka je nutné "nepřipustit situaci, že pro Lukašenka bude jediné východisko vzdát se suverenity". "Rusko se zatím chová velmi opatrně," podotkl ministr.

Český premiér Andrej Babiš.
Babiš: Schůzku s Bělorusy jsem neblokoval. Proti byl i Matovič a Orbán

Situací v Bělorusku se má za týden zabývat Evropská unie, která se vesměs shoduje na zavedení sankcí vůči představitelům běloruského režimu, jež jsou odpovědni za represe a násilí vůči účastníkům demonstrací. Mezinárodní platformou pro jednání s Běloruskem by mohla také být Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, naznačil ministr.

Zlomová situace

Nynější situace v Bělorusku je podle Petříčka zlomová v tom, že se tamní občané probudili z politické apatie. Lukašenko během epidemie koronaviru ukázal, že "ztratil kontakt s realitou" a "neví, co se v jeho zemi děje", uvedl Petříček. Nynější protesty se od předchozích liší svou masovostí, dlouhodobostí azáběrem do všech vrstev společnosti, podotkla historička běloruského původu Alena Marková z Karlovy univerzity.

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlanu Cichanouská s polským premiérem Mateuszem Morawieckim ve Varšavě.
Cichanouskou vítali Poláci s poctami, na V4 nemohla

Epidemie koronaviru má dopady i na ostatní státy, shodovali se další účastníci sympozia. Profesor sociologie na univerzitě v Osnabrücku György Széll poukázal mimo jiné na potřebu bránit demokratické systémy a instituce proti populistickým snahám o jejich změnu. Podle něj se společnost musí na přítomnost koronaviru adaptovat, neboť zcela vymýtit se ho nepodaří.

Rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová zopakovala sedm klíčových podmínek občanské iniciativy KoroNERV-20 pro restart českého hospodářství. Mezi ně patří změna orientace na maximální zisk ve prospěch udržitelné ekonomiky a regionalizace včetně investic. Přijímaná opatření by podle Nerudové neměla ohrožovat podstatu fungování svobodné a demokratické společnosti.