Novogotický templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře je zavřený. Důvodem jsou závady na dřevěné konstrukci

12. září 2020 14:34

Do novogotického templu na zámku Krásný Dvůr se teď návštěvníci nedostanou. Objevily se na něm stavební závady, které ohrožují dřevěnou konstrukci vyhlídkové věže. Její kompletní oprava skončila před třemi lety a přišla na dvacet milionů korun. Teď zámek čeká na posouzení odborníků.

„Ze začátku, když jsem tady začal dělat, tak normálně lidi lezli nahoru po schodišti a každý přišel na

dšený, jak je to pěkné, no a teď nevím, proč to není,“ podivuje se pokladník zámeckého parkoviště Jaroslav Tříska.

Templ z cukrové hmoty zdobí slavnostně prostřený stůl v zámecké jídelně v Krásném Dvoře

František Kosař s přáteli si během exkurze zámku prohlédl alespoň novinku v jídelně, kam ho doprovodila kastelánka Michaela Hofmanová, slavnostně prostřenou tabuli pro císařskou návštěvu v roce 1812. Stůl zdobí velká maketa templu z cukrové hmoty s plátky pravého zlata.

„Tento templ vyráběla pracovnice Národního památkového ústavu, která se odborně zabývá kuchyněmi, jídelnami. Jejím koníčkem je ty věci i zkoušet skutečně vyrobit rukama,“ popisuje Michaela Hofmanová

Pokud jde o skutečný barokní templ v zámecké zahradě, ten je od poloviny sezóny zavřený. Do dřevěné konstrukce totiž zatéká, zjistili to správci zámku, kteří si všimli trhlin v laku na dvou pilířích.

„Závada není zvenku z laického pohledu viditelná, je to skutečně na zkoumání odborníků, nyní jsou vzorky u mykologa,“ vysvětluje Michaela Hofmanová.

A odborníci také určí další postup opravy. Ale letos se už návštěvníci do templu ani na jeho rozhlednu nedostanou.

Spustit audio