Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Chelsea nezaváhala, Salah spasil Liverpool a Souček se výhry nedočkal

Třemi góly do branky nováčka z Fulhamu odstartoval Arsenal nový ročník fotbalové Premier League. U všeho důležitého byl Willian, který v létě posílil "Gunners" z Chelsea. Dvaatřicetiletý Brazilec na dva góly přihrával a podíl měl i na úvodním gólu. Do soutěže vstoupil vítězně i mistr z Liverpoolu, který přestřelku s nováčkem z Leedsu vyhrál 4:3, a hattrickem se blýskl Muhammad Salah. West Ham, v jehož záloze odehrál celý zápas Tomáš Souček, podlehl na svém stadionu Newcastlu 0:2. Leicester vstoupil úspěšně do nového ročníku proti WBA i díky dvěma proměněným penaltám Jamie Vardyho. Tottenham pak doma padl s Evertonem 0:1. V pondělní dohrávce potvrdila Chelsea roli favorita v Brightonu, kde vyhrála 3:1.

Calvert-Lewin se prosazuje proti Tottenhamu
zdroj: ČTK/PA autor: Alex Pantling

Úřadující šampion Liverpool vstoupil do utkání dobře a už po čtyřech minutách se z penalty prosadil Salah. Anglickému mistrovi nevydrželo vedení ani deset minut, Jack Harrison si zpracoval dlouhý pas, prodribloval kolem nejlepšího mladíka uplynulého ročníku Trenta Alexandera-Arnolda a dal první gól Leedsu po návratu mezi elitu.

Domácí si vzali vedení zpět ve 20. minutě, hlavou se po přímém volném kopu trefil Virgil van Dijk. Po půlhodině hry ale bylo znovu vyrovnáno, protože chybu Van Dijka využil Patrick Bamford. Už tři minuty poté znovu přesně pálil Salah.

Po přestávce dokázal tým Marcela Bielsy vyrovnat potřetí, poté, co si ve vápně zpracoval prudkou přihrávku Mateusz Klich. Vyrovnané skóre vydrželo až do 88. minuty, kdy druhou penaltou rozhodl Salah.

West Ham s Tomášem Součkem v sestavě nezvládl domácí duel s Newcastlem a prohrál 0:2. Zápas rozhodl v 56. minutě po prodlouženém centru při svém prvním soutěžním startu za "straky" Callum Wilson. Tři minuty před koncem přesně pálil další debutant Jeff Hendrick.

Pierre-Emerick Aubameyang a Willian
zdroj: ČTK/PA autor: Ben Stanstall

V londýnském derby šli svěřenci trenéra Mikela Artety do vedení už v osmé minutě. Obránci Fulhamu nedokázali odkopnout míč z pokutového území a Willianovu vyraženou střelu doklepl za záda slovenského brankáře Marka Rodáka útočník Alexandre Lacazette.

Po přestávce si na Willianův rohový kop naskočil další nováček v sestavě hostů Gabriel a hlavou zvýšil. Skóre uzavřel v 57. minutě po křížném pasu Williana druhý nejlepší střelec minulého ligového ročníku Pierre-Emerick Aubameyang.

Zápas na Tottenham Hotspur Stadium rozhodl v 55. minutě evertonský útočník Dominic Calvert-Lewin. Z přímého kopu našel jeho hlavu ve vápně Lucas Digne, jenž si připsal 12. asistenci od začátku sezony 2018/19. Z krajních obránců je v tomto směru produktivnější jen liverpoolské duo Trent Alexander-Arnold (25) a Andrew Robertson (24).

Skóre proti West Bromwichi otevřel v 57. minutě hlavou při svém debutu za "lišky" Timothy Castagne, dva góly pak přidal z pokutových kopů Jamie Vardy. Nejlepší střelec minulého ročníku Premier League dal gól i v pátém venkovním utkání proti WBA, ke kterému v kariéře nastoupil.

V souboji těchto dvou týmů tak ani podeváté v řadě nevyhrál domácí tým. West Bromwich čeká v součtu s koncem předchozí sezony druhé ligy na vítězství už pět soutěžních utkání.

Crystal Palace si doma poradil se Southamptonem 1:0 gólem Wilfrieda Zahy z 13. minuty. Stejný hráč rozvlnil síť i po přestávce, videorozhodčí ale odhalil ofsajd.

V pondělní dohrávce hráči Wolverhamptonu vstřelili v úvodních šesti minutách na hřišti Sheffieldu United dva góly a do sezony vstoupili výhrou 2:0. Skóre otevřel ve 3. minutě krásným volejem nejlepší střelec Wolves z minulé sezony Raúl Jiménez, a než se domácí vzpamatovali, prohrávali o dva góly po hlavičce nehlídaného Romaina Saisse. Gólman Sheffieldu Aaron Ramsdale v druhé půli při debutu v Premier League vytlačil další šanci Maročana Saisse na tyč.

Chelsea přes léto utratila téměř šest miliard korun za posily, ale z nově příchozích hráčů zasáhli do utkání jen dva němečtí reprezentanti Kai Havertz a Timo Werner. Ben Chilwell, Hakim Ziyech a Thiago Silva, který na Stamford Bridge přišel zdarma, nebyli ani na lavičce.

"Blues" se ujali vedení ve 23. minutě po proměněné penaltě kapitána Jorginha. Po změně stran vyrovnal střelou před šestnáctkou Leandro Trossard. Často kritizovaný brankář londýnského celku Kepa Arrizabalaga inkasoval od svého příchodu do Premier League v roce 2018 už devatenáctý gól ze střely zpoza vápna, což je nejvíce ze všech gólmanů.

Svěřenci trenéra Franka Lamparda si za necelé dvě minuty vzali vedení zpátky po parádní ráně z dálky pod břevno z kopačky Reece Jamese. O deset minut později stanovil konečné skóre Kurt Zouma, jehož střelu usměrnil domácí bek Adam Webster do vlastní sítě.

1. kolo Premier League:

Fulham - Arsenal 0:3 (8. Lacazette, 49. Gabriel, 57. Aubameyang, Crystal Palace - Southampton 1:0 (13. Zaha), Liverpool - Leeds 4:3 (4. z pen., 33. a 88. z pen. Salah, 20. Van Dijk - 12. Harrison, 30. Bamford, 66. Klich), West Ham United - Newcastle 0:2 (56. Wilson, 87. Hendrick), West Bromwich - Leicester 0:3 (73. z pen. a 83. z pen. Vardy, 57. Castagne), Tottenham - Everton 0:1 (55. Calvert-Lewin), Sheffield United - Wolverhampton 0:2 (3. Jiménez, 6. Saiss), Sheffield United - Wolverhampton 0:2 (3. Jiménez, 6. Saiss), Brighton - Chelsea 1:3 (54. Trossard - 23. Jorginho z pen., 56. James, 66. Zouma).

Zápasy Burnley - Manchester United a Manchester City - Aston Villa byly odloženy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články