Zlatého lva v Benátkách získal film Země nomádů. Po 10 letech festival ocenil režisérku

Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu získal film Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhao. Oznámila to předsedkyně poroty australská herečka Cate Blanchett. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Ital Pierfrancesco Fabino a nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirby.

Benátky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmatřicetiletá Zhao je za deset let první ženou, která Zlatého lva získává. Roku 2010 jej dostala Američanka Sofia Coppola za film Odnikud někam.

Hlavní roli ve filmu Země nomádů ztvárnila držitelka dvou Oscarů Frances McDormand. Prvního získala roku 1997 za výkon ve filmu Fargo, dalšího pak předloni za hlavní roli ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Oscary mají nová pravidla. Aby film dosáhl na hlavní cenu, budou v něm muset být zastoupeny menšiny

Číst článek

Benátský festival se konal navzdory koronaviru, i když se uskutečnil jen v omezeném režimu. Návštěvnost sálu byla omezena na polovinu, přítomní museli mít roušky.

Zhao a McDormand cenu přijaly na dálku videospojením z USA. Dostat se ze Spojených států do Benátek bylo kvůli cestovním omezením téměř nemožné, takže v Benátkách chyběli hollywoodští filmaři i herci.

„Velice děkujeme, že jste nás nechali spojit se s vaším festivalem v tomto podivném, podivném světě a tímto způsobem. Jsem ale rády, že jste nás nechali se zúčastnit! Uvidíme se na cestě!“ řekla při děkování McDormand.

Země nomádů pojednává o ženě, která opustí vše, aby mohla žít na silnici. Agentura AFP snímek charakterizuje jako melancholický pohled do života lidí, kteří se rozhodli přebývat v karavanech.

Podzimní Febiofest zahájí dokument o Karlu Gottovi. Odložený ročník nabídne i projekce online

Číst článek

Fabina porota ocenila za výkon ve filmu Padrenostro s příběhem ze 70.let. Kirby zaujala výkonem ve filmu Pieces of a Woman o vztahu partnerů po úmrtí jejich dítěte při domácím porodu.

Další ocenění - Stříbrného lva za nejlepší režii dostal Japonec Kijoši Kurosawa za film Wife of a Spy a Velkou cenu poroty dostal Mexičan Michel Franco, který natočil film Nuevo orden (Nový pořádek). Zvláštní cenu poroty si z Benátek odnáší ruský film Dorogije tovarišči (Drazí soudruzi) o masakru ze 60. let v bývalém Sovětském svazu.

V Benátkách se o ceny v hlavní soutěži utkalo 18 filmů, z nichž osm režírovaly ženy.

Koronaviru navzdory

Festival se konal navzdory faktu, že ještě na jaře byla Itálie epicentrem koronaviru a že další filmované festivaly včetně toho v Cannes byly kvůli epidemii zrušeny. Některé jako ten v Torontu nebo New Yorku se konají, ale online.

Itálii se podařilo epidemii po přísné a dlouhé uzávěře zvládnout, takže pořadatelé benátského festivalu se rozhodli akci pořádat.

Nařídili ale ochranná opatření. Roušky se musely nosit uvnitř sálů i venku, diváci i kritici si museli místa rezervovat předem a kapacita sálu byla zredukována. Zatím nebyl hlášen žádný případ nákazy mezi diváky a bylo patrné, že lidé dodržovali jak nošení roušek, tak požadavek na odstup.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme