B/Y Organism s albem New Beginning

B/Y Organism s albem New Beginning
12. září 2020 Jazz, Aktuality Autor: Milan Tesař

B/Y Organism je společná skupina v Praze usazeného ruského kytaristy Kirilla Yakovleva a českého pianisty s ruskými kořeny Daniela Bulatkina. Rozhovor s oběma protagonisty vám nabídneme v pořadu Jak se vám líbí 24. září 2020.

Pražskou skupinu B/Y Organism vedle Yakovleva a Bulatkina tvoří dva střídající se bubeníci, Utsi Zimring z Izraele a český hráč Petr Nohavica. Jako hosté pak se souborem vystupují saxofonisté Cyrille Oswald a Andy Schofield.

Bulatkin, který v jiných svých projektech hraje na klavír, v této skupině ovládá hammondky. V rozhovoru pro ČRo Jazz a měsíčník Harmonie vypráví: „Celý ten projekt vznikl tak, že mi před pár lety zavolal Martin Šulc a nabídl mi, abych zahrál na hammondky, s kterými jsem tehdy krátce koketoval, vánoční koncert U Malého Glena. Šlo o Štědrý večer, a tak jsem k tomu musel sehnat lidi, kteří doma Vánoce neslaví. Jako prvního jsem zavolal Kirilla, se kterým jsem se už trošku znal a který na mou nabídku rád kývl. Další byl Utsi Zimring a jako hosta jsme pozvali Cyrilla Oswalda. Koncert dopadl skvěle a Kirill se na jeho základě rozhodl vytvořit nový projekt v téže sestavě. Pro mne to bylo zajímavé právě jako platforma pro lepší zvládnutí toho nástroje. Ale velmi brzy jsme si s Kirillem uvědomili, že nemá smysl dělat covery nebo hrát známé písně v určitém stylu – já jsem to například zpočátku chtěl hodně tlačit do blues. Nakonec mě ale oslovila Kirillova inovativnost a kreativita a jeho koncepční myšlení. On do toho vnesl etnický element, kterým se myslím odlišujeme od většiny českých kapel. Já jsem přinesl ukotvenost v tradici, kdežto Kirill novátorství.“

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!