Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Hokejisté Dallasu udolali Vegas a finále mají na dosah

V zámořském hokeji jde do tuhého. Dallas porazil Vegas 2:1 a v sérii vede už 3:1 na zápasy, do finále jeho hráčům zbývá jediná výhra. Do zápasu nezáshl na straně vítězů Radek Faksa, poraženým zase scházel Tomáš Nosek. Oba čeští útočníci byli podle nového termínu označeni jako nezpůsobilí ke hře.

Dallas - Vegas
zdroj: ČTK/AP autor: Janson Franson

Aktivnější hráči Vegas zúročili převahu ve 28. minutě, když v přesilové hře otevřel skóre Alec Martinez střelou zpoza pravého kruhu. Dallas ale ještě ve druhé třetině výsledek otočil. Zblízka vyrovnal bekhendem Joe Pavelski, který se v letošním play-off trefil už podeváté. Gól vstřelil i s přispěním teče blokujícího Natea Schmidta, od jehož hokejky se puk nečekaně vznesl do vzduchu nad lapačku Robina Lehnera. Vítězný gól dal v přesilové hře z dorážky kapitán týmu Jamie Benn.

"Potřebovali jsme nějaký moment, který by nás rozjel, a byl to Pavelského gól. Dodal nám energii," řekl trenér Dallasu Rick Bowness, jehož svěřenci byli v první polovině utkání pod tlakem, oporu ale měli v Antonu Chudobinovi, který zastavil 32 střel a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. Ruský gólman vytáhl zejména ve třetí třetině několik skvělých zákroků i v sedmdesát sekund dlouhém oslabení tří proti pěti. "Zkomplikovali jsme si to," řekl Pavelski, který prožil v 54. minutě nevýhodu dvou mužů na trestné lavici. "To byl moment zápasu, že jsme ubránili takovou situaci. Naši hráči na oslabení odvedli ohromnou práci," podotkl.

Soupeře zmařená šance zlomila, v posledních čtyřech minutách už ani nevystřelil. "Když je v sázce zápas, vedete o gól a do konce chybí málo, musíte udělat cokoliv, abyste výhru udrželi. To kluci udělali. Obětovali se a vydřeli to," řekl Bowness a vyzdvihl výkon Chudobina, který v sérii inkasoval jen šest branek. "Drží nás v každém zápase. Když dobře čte hru, jak tomu bylo dnes, vypadají jednoduše i velmi obtížné zákroky," dodal.

Dallas má teď na dosah finále NHL, které hrál naposledy před dvaceti lety. "Jsme o další krok blíže, ale ještě jsme nepostoupili. Musíme zůstat soustředění na to, abychom příště odehráli náš nejlepší zápas série," podotkl Pavelski. Stars mají se stejným stavem čerstvou zkušenost - v letošním play-off už ztratili s Coloradem vedení 3:1 na zápasy, ale rozhodující duel vyhráli v prodloužení.

Vegas jako nejvýše nasazený tým Západní konference prozatím patřičně nevyjádřil střeleckou převahu (132:90, v sobotním utkání 33:20). "Vše, co potřebujeme, je zakončit naše akce. I dnes jsme si vytvořili hodně dobrých šancí a trefili jsme dvakrát nebo třikrát tyč. Mohl to být jiný příběh," řekl trenér Vegas Peter DeBoer. "S nasazením jsem spokojený, ale s jedním vstřeleným gólem se těžko vyhrává. Musíme také najít způsob, jak Chudobinovi znepříjemnit chytání," dodal.

Semifinále play-off NHL:

Západní konference - 4. zápas:

Dallas - Vegas 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky: 32. Pavelski, 40. Jamie Benn - 28. Martinez. Střely na branku: 20:33. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Chudobin, 2. Jamie Benn (oba Dallas), 3. Stastny (Vegas). Stav série: 3:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články