Třebíčský novinář Chňoupek usiluje o připojení Dačicka k Vysočině

Přestože Dačice patří do Jihočeského kraje, leží na historickém území Moravy. V roce 1960 byly při správní reformě se svým okolím začleněny do Jihočeského kraje. Touto správní reformou zanikl Jihlavský kraj obnovený v roce 2000 jako Kraj Vysočina.

Šéfredaktor Horáckých novin Petr Chňoupek kandiduje v krajských volbách jako lídr Moravského zemského hnutí. Hnutí má v programu plebiscit obyvatelstva Dačic a okolí s nabídkou připojení ke Kraji Vysočina.

Moravské zemské hnutí se snaží od devadesátých let probudit v obyvatelích Dačicka zájem o moravskou národnost. Zprvu šlo o sílící politické téma způsobené probuzeným zájmem o možnost přihlásit se k moravské národnosti při sčítání lidu. Právě starší občané si mohou ještě pamatovat Jihlavský kraj, který je ovšem vnímán i jako symbol represe komunistického režimu vůči venkovu.

Kandidát na hejtmana Vysočiny Petr Chňoupek chce umožnit moravským částem Jihočeského kraje rozhodnout o připojení k Vysočině.

Petr Čhňoupek vystudoval Střední průmyslovou školu v Třebíči, poté absolvoval čtyři semestry na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1995 pracuje jako redaktor Horáckých novin, od roku 2012 pak šéfredaktor. Od roku 1990 byl členem Liberálně demokratické strany, poté Občanské demokratické aliance a na přelomu tisíciletí US-DEU. V roce 2016 byl několik měsíců členem krajského výboru a krajským tajemníkem STAN na Vysočině. Od roku 2018 je členem Moravského zemského hnutí.

Moravské zemské hnutí má centrálu právě v jihočeských Dačicích, které usiluje připojit k Moravě. Bylo registrováno v dubnu 2018, ustavující sněm proběhl v květnu téhož roku. V době vzniku mělo Moravské zemské hnutí okolo padesáti členů. V rámci evropských politických stran je členem Evropské svobodné aliance, do níž bylo přijato 8. 3. 2019 na valném shromáždění v Bruselu. Ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018 hnutí získalo 14 mandátů. Základem členské základny jsou bývalí členové strany Moravané.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů