Vakcína nás ochrání, ale vir nezabije. Budeme si muset zvyknout

Domácí 13. září 2020 | 09:51 — Ilona Cílková
Vypadá to, že koronavirus tu s námi ještě nějakou dobu zůstane. Možná jednou nastane den, kdy už si na něj zvykneme stejně jako na chřipku. Podle profesora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy se budeme muset s virem naučit žít.
Další 4 fotografie v galerii
Vakcína někoho bude chránit více, někoho méně, říká profesor Zima / Česká televize

„Je nutné znovu zopakovat, že kdo je pozitivně testovaný na koronavirus, není nemocný, a je třeba říci, že výrazná většina pozitivních osob není nemocných, je pouze pozitivní. Jen malé procento má mírné a ještě menší procento pak vážné příznaky, kdy musí být hospitalizováno," řekl v rozhovoru pro web G.cz profesor Tomáš Zima a dodává: „Virus nepodceňuji, pořád toho nevíme dost, ale musíme začít normálně fungovat a COVID-19 tu bude s námi, stejně jako ‚běžná‘ chřipka. Musíme se s ním naučit žít a fungovat ve společnosti normálně."

Ani vakcína není podle Zimy všelék. „Vakcína někoho bude chránit více, někoho méně. Bude záviset na imunitní odpovědi jedince. Není a nebude to zázračný všelék. A je si třeba uvědomit, že vakcína nezabíjí virus a nezabije ho, nevymýtí. Podobně máme vakcínu na tuberkulózu, neštovice, spalničky a pořád tyto choroby jsou mezi námi. Ale samozřejmě nám očkování pomáhá tyto závažné nemoci zvládnout," míní Zima.

Tomáš Zima připouští, že roušky šíření koronaviru zpomalují a je vhodné, aby se nosily v uzavřených prostorech. Aby ale byly efektivní, musí být čisté. Jinak je to depo pro bakterie, které jsou i v dutině ústní a to je taky krásný bakteriální prostor. „Už před mnoha měsíci jsem řekl, že je tu nový vir a my se s ním musíme naučit žít. Stejně jako s virem žloutenky typu B, HIV a dalšími infekčními onemocněními,“ říká Zima. 

„Roušky mají smysl v místech většího výskytu osob, určitě MHD a vlaky například. Problematické je to samozřejmě ve škole, prostor třídy, kde si žáci třeba jedí svačinu a roušku sundají." Podle rektora je velmi důležité, aby byla opatření konzistentní, neměnila se obden, byla jednoduchá, srozumitelná, pochopitelná, polopaticky vysvětlená a zdůvodněná. Neměla by být plošná, ale selektivní.

„Je ale si třeba uvědomit, že tady bojujeme proti přírodě, tento typ koronaviru tady je a bude tady samozřejmě v obyvatelstvu naší planety žít, takže není řešení, že budeme nadosmrti nosit roušky. Když byly chřipky, také jsme nenosili roušky, měl je málokdo, především turisté z Asie. Myslím, že nově si na to budou zvykat i Češi a roušky budou nosit osoby, které mohou šířit kapénkovou nákazu. A proč ne, je to o ohleduplnosti a zodpovědnosti k ostatním," míní Zima. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu