Několik jednoduchých rad, které vám pomohou zbavit se zápachu v lednici

Dům 13. září 2020 | 10:03 — Anna Novotná
Pokud se z vaší lednice line nepříjemný zápach, tak na nic nečekejte a zatočte s ním! Vyzkoušejte několik jednoduchých rad, které vám pomohou se zápachu zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Na zápach linoucí se z lednice je potřeba okamžitě reagovat / Depositphotos

Zápach z lednice mohou způsobovat zkažené potraviny. Vedle nich se ale může jednat také o některé aromatické potraviny, které nejsou dostatečně uzavřené. Dále může být na vině také zaneřáděný odtokový kanálek nebo vysoká teplota, kvůli které se uvnitř tvoří bakterie.

Pořádně protřiďte potraviny

Pokud právě vás trápí zapáchající lednice, tak jako první zkuste udělat pořádek v uskladněných potravinách. Z lednice všechny vyndejte a zkontrolujte, zda některé již neplesniví. Dále u všech potravin zkontrolujte datum spotřeby a také to, zda jsou všechny dostatečně zabaleny a zvažte, zda by nebylo vhodné některé z potravin uzavřít do uzavíratelných misek.

Úklid lednice

Pokud jste již z lednice vyndali všechny potraviny, můžete využít situace a lednici rovnou i odmrazit a pořádně umýt. V drogerii můžete najít řadu čisticích prostředků přímo vhodných k čistění lednic, pokud však chcete použít něco více přírodního, můžete sáhnout po vodě s octem či jedlé sodě. Při čištění nevynechejte odtokový kanálek, který je třeba alespoň jednou za rok vyčistit. V opačném případě se zanese a bývá pak častým strůjcem zápachu.

Nakonec celou lednici pořádně vytřete do sucha. Ve vlhkém prostředí se totiž dobře daří různým bakteriím, které u svých potravin rozhodně nechcete.

Pohlcovače pachů

Preventivní čistění lze doplnit ještě o pohlcovače pachů. Jako v případě čističů, i zde můžete využít nabídky drogerie, kde najdete všemožné varianty, ať už na bázi pevné, tekuté či třeba gelu. Stejně tak ale můžete opět využít i to, co máte již doma. Do lednice můžete dát například hrst mleté kávy na malém talířku, jedlou sodu, či kypřicí prášek. Fungovat by mělo také rozkrojené jablko a nakrájený citron. Jako pohlcovač pachu poslouží i sáček s rýží nebo sklenice octa. Pomůže vám také dřevěné uhlí, které nadrtíte, dáte do bavlněného sáčku a zavěsíte do lednice.

Kdy vyhledat odborníka

Pokud i přes tuto prevenci zápach v lednici přetrvává, nebo se opakovaně vrací, může být jeho příčina už nad vaše síly. Zápach se mohl usadit v izolaci, nebo mohlo dojít k poškození těsnění. V takovém případě se raději obraťte na odborníka, který vám v této situaci pomůže nejlépe. Psali jsme také: Zbavte se plevele rychle a levně. Vyrobte si účinnou domácí zbraň.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu