Tigová v Istanbulu ztratila jediný set, ve finále zdolala Bouchardovou a má první titul

13. 9. 2020, 18:38
Aktuality 25
WTA ISTANBUL - Patricia Maria Tigová na antuce v tureckém Istanbulu bez ztráty setu prošla do svého třetího finále na turnajích WTA a poprvé uspěla. Šestadvacetiletá Rumunka ve finále v tie-breaku rozhodující sady zdolala bývalou světovou pětku a finalistku Wimbledonu Eugenii Bouchardovou, přestože za stavu 5-3 na podání a 6-5 na returnu nevyužila celkem šest mečbolů.
Patricia Maria Tigová

Patricia Maria Tigová do Istanbulu nepřijela ve vůbec dobré formě. Po restartu sezony se zúčastnila čtyř turnajů a vyhrála jediný zápas. Na antuce v turecké metropoli přesto prožila nejlepší týden své kariéry.

Šestadvacetiletá Rumunka po cestě do svého třetího finále na turnajích WTA neztratila jediný set a svým soupeřkám Olze Danilovičové, nasazeným Misaki Doiové a Rebecce Petersonové a české kvalifikantce Tereze Martincové dohromady povolila jen 20 her.

Zatímco před pěti lety na tvrdém povrchu v Baku ani loni po mateřské pauze na domácí antuce v Bukurešti v souboji o titul neuspěla, na třetí pokus se jí povedlo premiérovou trofej urvat. V Istanbulu ve finále po dvouapůlhodinové bitvě, v níž potřebovala osm mečbolů, zdolala 2-6 6-1 7-6(4) finalistku Wimbledonu a bývalou světovou pětku Eugenii Bouchardovou.

V úvodním dějství měla jasně navrch Bouchardová. Šestadvacetiletá Kanaďanka si suverénně držela servis, slavila dva brejky a po 36 minutách vedla. Pak ale úplně odpadla, Tigová se naopak zlepšila a vyhrála devět z následujících deseti gamů. Za stavu 4-1 v rozhodujícím setu měla Rumunka dvě šance jít do vedení o dva brejky, to ale Bouchardová nedopustila.

Tigová měla první možnost zápas ukončit za stavu 5-4, kdy podávala na vítězství. Ani jeden ze tří mečbolů ovšem nevyužila. Další šance přišla za stavu 6-5, tentokrát si na příjmu vypracovala další tři mečboly, ale v řadě, ani ty s pořadovým číslem čtyři, pět a šest však neproměnila. Rozhodovat musel tie-break, v něm měla Tigová od začátku navrch a celkově osmý mečbol už využila.

"Chci pogratulovat Eugenii za úžasný týden. Chci poděkovat svému manželovi a dceři, že jsou tady, snad nejsem moc emotivní. A děkuji i pořadatelům, že nám tu vytvořili takové podmínky, cítila jsem se tu jako doma. Z titulu mám ohromnou radost a doufám, že se sem za rok vrátím," uvedla při ceremoniálu Tigová.

Tigová měla již před finále jisté, že vylepší své žebříčkové maximum (80. místo). Po triumfu si polepší ještě více a v pondělním vydání světového hodnocení bude 58. hráčkou světa. Po Jekatěrině Alexandrovové (Shenzhen) a Jennifer Bradyové (Lexington) se dnes stala třetí tenistkou, která v letošní sezoně získala svůj premiérový titul.

Bouchardová, jež musela do kvalifikace a po cestě do svého prvního finále od března 2016 vyřadila nasazenou jedničku Světlanu Kuzněcovovou, si svou finálovou bilanci na hlavním okruhu zhoršila na 1-6. Uspěla pouze před šesti lety na antuce v Norimberku, kde porazila současnou českou jedničku Karolínu Plíškovou.

Bouchardová se dnes mohla stát v historii žebříčkově nejníže postavenou kvalifikantkou a čtvrtou žebříčkově nejníže postavenou hráčkou, která vyhrála turnaj WTA. I tak může své vystoupení na turecké oranžové drti hodnotit pozitivně, obzvláště po loňské katastrofální sezoně, ve které vyhrála jen osm z 26 zápasů, zaznamenala sérii 13 porážek a propadla se do třetí stovky žebříčku. Ze současného 272. místa se vyhoupne na 163. příčku.

"Gratulace Patricie, hrála si dnes velmi dobře. Chci poděkovat svému kouči, že tu se mnou byl, že mi každý den pomáhá se zlepšovat, své rodině, přátelům a fanouškům, kteří mě sledovali na televizních obrazovkách, tu podporu jsem cítila i na dálku. Na závěr bych chtěla poděkovat pořadatelům, že mi dali divokou kartu do kvalifikace, jelikož můj žebříček ani na účast v kvalifikaci nestačil. Díky za příležitost si tu zahrát. Na tenhle týden nezapomenu, finále jsem dlouho nehrála. Určitě se sem budu chtít vrátit," řekla Bouchardová.

• WTA INTERNATIONAL ISTANBUL •
Turecko, antuka, 225.500 dolarů
nedělní výsledky (13. 9. 2020)
• Dvouhra - finále •
Tigová (Rum.) - Bouchardová (Kan.) 2-6 6-1 7-6(4)
• Čtyřhra - finále •
Guaračiová/Krawczyková (1-Chile/USA) - Perezová/Sandersová (Austr.) 6-1 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Blondie
Genie se, zdá se, s konečnou platností odrazila ode dna smile
Reagovat
Frick
Koli lidí by venku nakazila mnohokrát testovaná a 10 dní izolovaná Tig, pokud by se s trofejí vyfotila jak člověk?
Reagovat
tommr
na tomhle je krásně vidět, že ty tzv. protikovidový opatření slouží jen k zastrašování obyvatelstva a šíření paniky ... smile
Reagovat
Dobry-den
Sympoška k pohledání. Podobně jako vítězka USO. smile
Reagovat
paddy
Další matka má titul. To zas jiná matka zbledne závistí smile
Reagovat
EllNino
nevyužila 7 mečbolů, ne 6
Reagovat
com
hnidopichu smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
čti pořádně :) "za stavu 5-3 na podání a 6-5 na returnu nevyužila celkem šest mečbolů"

za těch stavů celkem šest, ne v celém zápase smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
sedmej měla až v TB
Reagovat
tommr
Bouchardová vypadala v prvním setu velmi dobře, ale pak postupně uvadala. V závěru sice ještě zabojovala ale to už stačilo jen na optický vylepšení skóre. Tigová se dovede dostat soupeřkám pod kůži ... smile
Reagovat
makro99
Co se stalo po tom setu, splihly ji vlasy nebo co? Sem myslel, že E.B. musí vypadat dobře vždycky...
Reagovat
tommr
v tom smyslu jak to myslíš ty vypadala i po prohraným zápase o hodně líp než vítězka ... smile
Po sportovní stránce to bylo dobrý jen v prvním setu kdy předváděla top-20 tenis. Postupem času jí ale soupeřka svojí nepříjemnou hrou začala nahlodávat a nutit k chybám až Bouchardová upadla do průměru ... smile
Reagovat
EllNino
už jsem dlouho neviděl :)))

Genie se prala, ale prostě zapla ve třetím až moc pozdě ... pochvala za bojovnost :)
Reagovat
blixa
smile pravdu díš !
Reagovat
FulnekUltras
dokonce i v roušce je Rumunka pořád nejmíň sedmkrát sympatičtější než u BL hopkající obnažená pipka z ÚV BLM smile
Reagovat
blixa
Ty se divnej Ultrasi. Víš ty vůbec co chceš ? Konečně je tu dejme tomu neomarxistické, já ten termín nemám rád tak raději progresivistické hnutí, které má jasný cíl, zlikvidovat kapitalizmus v USA a pokud možno na celém světě. A ty zase nejsi spokojenej, místo abys jásal. Pravda je, že nějak nemají jasno co po té likvidaci budou dělat, předpokládají že se to pak nějak vyvrbí, ale od toho jste tu vy, staří zkušení stalinisté abyste jim vysvětlili kudy, kudy !!! A ty furt remcáš a remcáš ... smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
paddy
Reagovat
FulnekUltras
jinak s tím termínem "progresivismus" naprostý souhlas, ještě přesněji PSEUDOPROGRESIVISMUS - Marxe bych spojováním se současnými svazácky myslícími zpátečnickými zrůdami zcela určitě neurážel
Reagovat
blixa
No já taky nevím, co by měli mít zrovna s Marxem společného smile. Ale ještě k podstatě věci, cíle ale máš s nimi stejné ne ? Zničit kapitalizmus ! Nebo ne ? Nebo jsi už zestárl a zlenivěl a vlastně si v tom kapitalizmu celkem spokojeně bahníš ? A tihle zmetci ti to bahnění chtějí vzít ?!!
Reagovat
FulnekUltras
on to teď už vlastně není střet mezi státy nebo systémy, ale mezi normalitou a zvráceností - takže asi tak... ;-)
Reagovat
blixa
Koukám že když dojde na lámání chleba (či kostí), tak jsme vlastně oba konzervativci smile
Reagovat
FulnekUltras
ale Tig jde teď nahoru a soupeřky mají před sebou další rumunský postrach
Reagovat
FulnekUltras
když je nejhůř, kopec nebo čop i z forhendu - a ono to často i funguje smile
Reagovat
tommr
jj s těma Rumunkama je hraní za trest ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist