INZERCE

Národní zemědělské muzeum - Muzeum potravin a zemědělských strojů. Foto: archiv NZM

V Ostravě otevře první státní muzeum. Potravin a zemědělských strojů. Vítkovice získají další tahák do své oblasti

Budova naproti hlavnímu pódiu festivalu Colours of Ostrava po letech chátrání ožívá. Ve čtvrtek se v ní otevře Muzeum potravin a zemědělských strojů spadající pod Národní zemědělské muzeum. Více než 130 milionová investice pomohla zachránit od 60. let chátrající budovu bývalé výrobny mědi. Nové muzeum je navíc první státní muzejní institucí v Ostravě. Muzeum bude otevřeno celý rok.

Pouhých šest let uplynulo od myšlenky zachránit jednu chátrající budovu v oblasti Dolních Vítkovic do doby, než se v ní otevře zcela nové muzeum. To navíc bude prvním státním muzeem v Ostravě. Vzhledem k historickým okolnostem a dělení při vzniku Československa je státní muzeum dosud jen v Opavě, která byla historickým centrem českého Slezska. Tam se také nachází nejstarší muzejní instituce na území České republiky – Slezské zemské muzeum.

„Já jsem se s tou myšlenkou seznámil díky bývalému kolegovi Šimčíkovi, který tuto myšlenku přinesl od pana továrníka Jana Světlíka do Národního zemědělského muzea. Díky tomu, že jsme s tímto projektem uspěli v žádosti o dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu, jsme mohli zachránit jednu chátrající technickou památku v oblasti Dolních Vítkovic. Halu, ve které se kdysi vyráběla měď ze zbytků, které zůstaly po výrobě železa. Poté, co byla v 60. letech 20. století výroba mědi ukončena, tak hala chátrala. Díky prostředkům Ministerstva zemědělství a EU je opravena, konzervována a dotvořena,“ vysvětluje generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Peníze z „Bruselu“ i státního rozpočtu

Generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák ve své pracovně. Na obraze za ním vpravo dole je zámek Hluboká nad Vltavou v 16. století. Foto: ED Jiří Reichl

Dotace z Integrovaného operačního programu byla schválena v roce 2016 a po necelých 4 letech se muzeum otvírá. „V jednu chvíli jsme zjistili, že musíme jednu stěnu znovu postavit, protože byla zcela zchátralá. Proto jsme museli navýšit rozpočet. Celkově nás projekt vyšel na něco více než 130 milionů korun,“ dodává Novák s tím, že investované peníze za záchranu budovy naplněnou zajímavým obsahem určitě stály.

Plány jsou smělé regionální trhy i chov typických plemen vedle muzea

„Chtěli bychom, aby se hala proměnila a stala se nejenom zachráněnou památkou, která je kontrastní vůči celému areálu Dolní oblasti Vítkovice, ale aby se její okolí „ozelenilo“ a zemědělský byl nejen název muzea, ale i náplň činnosti v okolí. Stejně jako v Praze plánujeme, že vedle muzea budeme chovat ovce plemena Valaška, které je typické pro Beskydy a koně plemene Slezský Norik. Chceme, aby se lidé nejen z Ostravy, ale všichni návštěvníci měli možnost seznámit s těmito – pro Beskydy typickými – zvířaty. Valašky si přivedli Valaši, když utíkali před tureckými nájezdníky z rumunské Valachie, na jejímž´území leží i dnešní hlavní město Bukurešť,“ poodhaluje záměry generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák na střeše pražské budovy, odkud je výhled na celou Prahu. Foto: ED Jiří Reichl

Na místě, kde se konají Colours of Ostrava chystá vedení muzea přehlídky regionálních potravin ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR, takže by prostor měl mít i využití mimo slavný festival. Samozřejmostí je výstava o regionálních potravinách a jejich historii. „Vzhledem k tomu, že se potraviny rychle kazí, budou moct návštěvníci obdivovat makety. Dnešní technika a schopnost 3D tiskem napodobit originál je tak dobrá, že skoro nepoznáte, že je to jen atrapa,“ láká generální ředitel Novák s tím, že opravdové potraviny si budou moct návštěvníci nakoupit v muzejním obchodě a případně na zmiňovaných trzích.

Nejcennějším exponátem nového muzea bude Ruchadlo bratranců Veverkových. Zajímavostí je, že Národní zemědělské muzeum má ve svých sbírkách tyto exponáty dokonce dva. „Kromě toho představíme také stroje, které vznikly jenom v prototypu a pak, díky socialistickému plánování a stanovení, že například kombajny budeme brát ze Sovětského svazu, byl vývoj zastaven. Jako příklad mohu uvést traktor vyvinutý v Libereckých automobilových závodech,“ dodal Novák. Zajímavým exponátem bude také ostří k pluhu vyrobené Jaromírem Nohavicou, který ve Vítkovicích pracoval. To na výstavu zapůjčí již zmiňovaný Jan Světlík. Právě známý ostravský bard měl na slavnostním zahájení 17. září vystoupit, ale kvůli přetrávající koronavirové nákaze a stanovisku Nohavici, že po tuto dobu nebude vystupovat, se tak nestane. Nahradí jej jiní účinkující.

Jiří Reichl