Těstoviny jsou díky své variabilitě jednou z nejvděčnějších surovin, po kterých můžete v kuchyni sáhnout. Lze je podávat s omáčkou, zapečené nebo jako součást zeleninového salátu. A i když pocházejí původem z Itálie, zabydlely se v mnoha dalších evropských kuchyních. Nečekejte tak, že vám tentokrát poradíme, jak na ty nejlepší spaghetti carbonara. S námi vás čeká veganská alternativa omáčky bolognese, tyrolské špecle s pořádnou dávkou sýru nebo slovenská tarhoňa s květákovým pyré, která je inspirovaná obdobným pokrmem z restaurace The Eatery Pavla Býčka. Uvedené množství surovin vystačí na čtyři porce. 

Sýrové špecle

250 g špeclí
200 g tvrdého sýru
2 lžíce másla
cibule
mouka
pažitka

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Obalte v mouce a osmažte dozlatova. Smaženou cibulku přendejte z pánve na ubrousek, který nasákne přebytečný tuk. Špecle uvařte podle návodu. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte uvařené a scezené špecle. Zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem a promíchejte. Až se sýr rozpustí, přilijte 100 ml horké vody (nechte si stranou tu od těstovin) a krátce povařte. Servírujte na talíř a dozdobte nakrájenou pažitkou a smaženou cibulkou.

Sýrové špecle (Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz)

Tarhoňa s květákovým pyré

4 filety ze pstruha
200 g tarhoni
200 ml smetany
200 ml vývaru
½ květáku
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř

Růžičky květáku natrhejte na menší kousky a dejte do hrnce spolu s vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud květák nezměkne. Rozmixujte a přilijte smetanu. Směs by měla mít konzistenci pyré. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Tarhoňu uvařte podle návodu na obalu, sceďte a smíchejte s pyré. Rybu zlehka zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby při 180 °C na 15 minut. Tarhoňu s pyré naservírujte na talíř a navrch položte rybu.

Penne s boloňskou omáčkou – vegan friendly

250 g penne Bonduelle Légumio z červené čočky a karotky
200 g Vegan Magic Mince (The Vegetarian Butcher)
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
150 ml zeleninového vývaru
150 ml bílého vína (deklarovaného jako vegan)
400 g konzervovaných rajčat
sůl
pepř
muškátový oříšek

Cibuli a česnek oloupejte, mrkve očistěte a vše nakrájejte najemno. V hrnci na oleji osmažte cibuli a česnek dozlatova, poté přidejte mrkev. Chvíli opékejte a následně zalijte vývarem a nechte část odpařit. Poté přilijte víno a opět nechte odpařit na 1/3 původního objemu. Přisypte konzervovaná rajčata a náhradu mletého masa. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a nechte povařit, aby omáčka zhoustla. Penne uvařte podle návodu, sceďte a smíchejte s boloňskou omáčkou. Naservírujte na talíř a dozdobte lístky bazalky. 

Špagety s masovými koulemi

250 g špaget 
400 g mletého masa
1 vejce
sůl
pepř
sušený medvědí česnek
strouhanka
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
500 g rajčat
150 g žampionů
3 snítky bazalky
sýr na posypání

Mleté maso vložte do mísy a rozklepněte vejce. Osolte, opepřete a přidejte sušený medvědí česnek podle chuti. Přisypte strouhanku a smíchejte do nerozpadající se směsi. Vytvarujte menší kuličky a dejte na 20 minut péct do trouby na 200 °C. Oloupejte česnek a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpalte olivový olej a opečte česnek. Jakmile zezlátne, přidejte rajčata pokrájená na menší kousky. Až rajčata pustí šťávu a změknou, přisypte žampiony. Pokud jsou menší, můžete nechat vcelku, větší rozkrojte. Poduste, dokud houby nezměknou. Následně hotovou omáčku smíchejte s upečenými masovými kuličkami a na závěr přidejte pokrájenou čerstvou bazalku. Špagety uvařte ve vroucí vodě – čerstvé potřebují méně času než sušené. Naservírujte na talíř, přidejte masové koule s omáčkou a zasypte strouhaným sýrem.

Špagety s masovými koulemi (Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz)

Sepiové linguine s citronovou omáčkou a krevetami

250 g sépiových linguine 
150 g krevet
30 g másla
2 stroužky česneku
1 citron
2 lžíce medu
snítka hladkolisté petržele
sýr na posypání
sépie

Těstoviny uvařte dle návodu, krevety opečte na pánvi. Z omytého citronu ostrouhejte kůru. V rendlíku rozehřejte máslo, utřete oloupané stroužky česneku, přidejte šťávu vymačkanou z citronu a med. Nechte povařit, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidejte nasekanou petrželku. Scezené těstoviny vraťte zpátky do hrnce, kde je smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou a citronovou omáčkou. Těstoviny naservírujte na talíř a přidejte krevety. Posypte strouhaným sýrem. 

Sepiové linguine (Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz)