Olomouc: Město ocenilo osobnosti i počin roku 2019

14.09.2020 7:33

Pět nových laureátů se zapíše do historie Ceny města po včerejším slavnostním galavečeru. Komornější atmosféra, roušky a netradiční termín byly důsledkem koronavirové pandemie. Důstojnost, emoce ani vtípky ale nechyběly.

Olomouc: Město ocenilo osobnosti i počin roku 2019
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Oceněné i hosty přivítal v arcibiskupském paláci primátor Mirek Žbánek. „Stojím pod portrétem muže, jehož srdce patřilo Olomouci, stejně jako srdce dnešních laureátů,“ řekl primátor, na nějž z plátna shlížel arcibiskup Rudolf Jan. Do čela arcidiecéze byl zvolen před dvěma sty lety a přestože je pohřben ve Vídni, jeho srdce je v kryptě katedrály svatého Václava.

Ocenění si převzali z rukou primátora a jeho náměstků Jan Příborský, Dagmar Kučerová a Petr Uličný. Za zesnulé Jiřího Fraita a Vítězslava Kolka to byly manželky a syn.

Překvapení, optimismus a dojetí

Jan Příborský, jenž stál u zrodu projektu Bezbariérová Olomouc, považoval udělení Ceny města za překvapení. „Život je náročný a bez sofistikovaných sociálních služeb se nevidomí neobejdou,“ podotkl Příborský.

Publikum pak nadchla svěží devadesátiletá Dagmar Kučerová, hudební pedagožka z Lidové školy umění Žerotín. Nejen že se vyznala z lásky k hudbě, ale prozradila, proč se stálé cítí dobře. „Neztrácím optimismus a neztrácím naději,“ roztleskala sál laureátka.

Někdejší slavný trenér Sigmy Petr John Uličný neskrýval dojetí. „To mě asi nominovali kamarádi z klubu,“ tipoval. A protože známý bouřlivák má v rukávu vždy i nějakou historku, pobavil přítomné tím, že ukazuje v hospodě svou fotku s arcibiskupem a hecuje chlapy u piva. „Otázka za pět tisíc, co je to za trenéra?“

Bijící srdce

Oceněn byl i počin roku 2019. Tím byl projekt nazvaný Muž, jehož srdce bilo pro Olomouc. Důstojné připomenutí výročí Rudolfa Jana na arcibiskupském stolci vzešlo z iniciativy Jindřicha Forejta a Josefa Kořenka. „Věřím, že jsme tím inspirovali i další srdce, aby bila pro toto město,“ uvedl při přebírání skleněného 5,5 kilogramů těžkého ocenění Kořenek.

Všichni ostatní laureáti odcházeli z paláce se soškou vytvořenou Petrem Kubou, pamětním listem a zlatým odznakem. A možná si s sebou nesli v hlavě i tóny a melodie z Vivaldiho Čtvera ročních období, jak je na starých houslích vyloudil hudební virtuoz Václav Hudeček.

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…