Ondřej Neff: Tři nástroje

14. září 2020

Sluneční králové, tak se nazývá výstava uměleckých pokladů, objevených v egyptském Abúsíru. Je to úžasný počin. K vidění je ve staré budově Národního muzea v Praze.

Podařilo se ho uskutečnit i přes tu ohromnou překážku, kterou pořadatelům položil do cesty covid-19. Česká egyptologie má dávnou tradici od dob profesora Františka Lexy a ta vede přes profesora Zbyňka Žábu až po našeho současníka profesora Miroslava Bártu. Ano, to je ten učenec, který vypočítal, že i naše civilizace má na kahánku.

Čtěte také

Výstava je velkorysá, vystavené artefakty doprovázejí texty a také videoprezentace – kdo prahne po vědění, může tu strávit celý den.

Já výstavou procházel jako očarovaný. Vůbec nejstarší pyramida Egypta, nachází se v Sakkáře a nechal ji postavit panovník 3. dynastie Džoser, hraje velkou roli v mém trojdílném románu Milenium. Pojal jsem ji jako komunikační prostředek navázaný na pyramidu na povrchu Marsu. Ano, a jsme po uši v bájné říši moderních mýtů.

Pyramidy na Marsu zaměstnávají ufology už pět let. Přetřásají fotky, které v oblasti Candor Chasma pořídil Mars Reconnaissance Orbiter. Ukazují jakousi trojbokou pyramidu. Pak přišel Elon Musk. Dal všemu tomu korunu svým tvrzením, že ty naše pozemské pyramidy, co jsou v Egyptě, vybudovali mimozemšťané.

Lopata, kýbl a mozek

Čtěte také

Je to k smíchu. Naši egyptologové, zaprášení lopotnou prací v horkém písku Abúsíru, by jistě dali Muskovi co proto, kdyby se jim připletl na dosah lopaty. Ale jak jsem tak procházel výstavou, před očima mi vyvstávala vize těch doslova kolosálních staveb vytvořených před čtyřmi, pěti tisíci lety. A napadlo mě, co jestli ten Elon Musk nemá nakonec pravdu?

Hned dodám, že nejsem vyznavač létajících talířů a zelených mužíků. Nicméně s největší pokorou beru na vědomí, že 73 procent vesmíru tvoří cosi, čemu lidé dali název temná hmota a tím naše vědomosti končí.

Co když tohle neznámo nějak funguje a my nevíme, jak – a co když ta technika byla před pěti tisíci lety známá a jenom se na ni zapomnělo? A třeba ve světě technologie temné hmoty byla komunikace s bytostmi z jiné dimenze naprosto běžná, jako je dnes mezikontinentální telefonování doprovázené obrazem?

Ondřej Neff

Máte pravdu. Pouštím fantazii na špacír, však je to moje povolání. Ovšem sama ta realita je dostatečně fantastická. Jděte se na ni podívat a užasnete, co vydolovali důmyslní lidé z propasti věků. Stačily k tomu tři nástroje: lopata, kýbl a mozek.

Ten třetí nástroj z té řady byl nejdůležitější.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio