Hlavní obsah

Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku se dočká nového altánu

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českém Švýcarsku začala obnova hojně navštěvovaného a již zchátralého altánu na Mariině vyhlídce u Jetřichovic. Poškozený altán je kvůli uhnilým nosníkům uzavřen od roku 2018. Nový by měl být zpřístupněn v prosinci.

Foto: Správa NP České Švýcarsko-Tomáš Salov

Uzavřený altán na Mariině vyhlídce.

Článek

Terénní práce začaly na začátku minulého týdne. „V první fázi bude demontován a snesen dřívější altán, v dalších krocích pak bude provedena úprava vrcholové plošiny tak, aby na ni mohl být umístěn altán nový. Práce na obnově vrcholového altánu by měly být dokončeny do začátku prosince tohoto roku,“ uvedl mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Obnova altánu si vyžádá uzavření přístupu na Mariinu vyhlídku. „Vzhledem k obtížným terénním podmínkám a nutnosti demontáže ochranných prvků, například zábradlí, budou vrchol Mariiny vyhlídky a přístupová cesta od odbočky z červeně značené turistické trasy po celou dobu prací zcela uzavřeny,“ doplnil Salov.

Správa národního parku České Švýcarsko doporučuje návštěvníkům alternativní cíle, kterými jsou Vilemínina stěna nebo skalní hrádek Falkenštejn.

Altány v různém provedení zdobí Mariinu vyhlídku již více než 155 let. První známý plán na zřízení takovéto turistické instalace pochází z roku 1856, v téže době došlo k přejmenování vrcholu z „Vysokého Ostrého“ na Mariinu skálu. Současná podoba altánu pochází z roku 2006, jeho předchůdce byl zničen požárem, který v září 2005 způsobili nocující návštěvníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám