Není to ani týden, co oficiální list čínské komunistické strany China Daily oznámil plánovaný ban pro účastníky nedávné mise na Tchaj-wan. Ten mimo jiné znamená uzavření trhu pro české firmy, jejichž zástupci byli členy podnikatelské delegace.

Podle Pavla Diviše, šéfa Česko-tchajwanské obchodní komory, která cestu do „neposlušné čínské provincie“ organizovala, však podobná prohlášení jen utvrzují firmy v tom, že se rozhodly správně, když Čínu vynechaly. „Čeští podnikatelé, kteří chtějí obchodovat na Tchaj-wanu nebo kdekoli jinde na světě, dobře vědí, proč svůj projekt mají prezentovat v té či oné zemi,“ říká Diviš.

Jeho slova potvrzuje také Petr Mácha, manažer vývoje technologické firmy Bohemia Interactive Simulations (BISim), který společnost při cestě na Tchaj-wan zastupoval. Ten už před cestou prohlásil, že jejich byznys v obranném průmyslu neumožňuje, aby společnost vůbec obchodovala se zeměmi, které s cestou nesouhlasí.

„Naše společnost je v trochu jiné pozici než zbytek delegace. Už od začátku pro nás Čína nepředstavovala cílový trh,“ přibližuje Mácha.

BISim vyvíjí vojenské simulátory a simulátory pro další bezpečnostní organizace, které využívají armády ve více než 50 zemích světa. Jedná se přitom převážně o země NATO a jejich spojence. A tyto země se logicky zajímají o to, s kým jejich dodavatelé obchodují.

„Pokud dodáváme technologii, která armádám umožňuje získat určitou přidanou hodnotu pro jejich trénink a která ve svém oboru nemá výraznější konkurenci, je logické, že by tyto země nebyly rády, kdyby stejnou výhodu získali i jejich soupeři,“ vysvětluje Mácha.

Simulační byznys je podle Máchy charakteristický tím, že jeho budování trvá roky a zásadní je důvěra ze strany partnerů. Simulátor může přispět k tréninku, a tím následně zlepšit výkon vojáků v reálné akci. A může výcvik také významně zlevnit. Je však důležité přesvědčit armády a vojáky, že pro výcvik a obranu země mohou efektivně využívat technologie založené na počítačových hrách.

„V malém měřítku nás využívá i česká armáda, ne však v takovém měřítku, jaké je běžné u klíčových členů NATO, jako jsou Spojené státy nebo Spojené království. V České republice náš systém zatím používá jen několik málo jednotek,“ říká Mácha. Výcvikem pomocí technologie BISim celosvětově projde více než půl milionu vojáků za rok.

Outsider
Vydání Forbesu Outsider

Aktuální rozhodnutí Mácha vnímá jako limitující spíše pro Čínu. Ta se podle něj připravila o možnost vzájemného obchodu s řadou zajímavých podniků. Podle Pavla Diviše z Česko-tchajwanské komory však nejsou současná prohlášení ze strany Číny překvapivá.

„Pro Čínu je důležitější, jaký efekt mají tato prohlášení vnitropoliticky, spíše než jakou reakci vzbudí na mezinárodní úrovni. U nás v Česku to může být větší překvapení pro ty, kteří až doposud věřili, že Čína jedná v obchodní sféře férově a nevydírá byznys politikou,“ myslí si Diviš.